K vínu ho dostalo zlomené srdce, dnes je Vláďa Vaněk uznávaným sommeliérem a obchodníkem s vínem. Po sommeliérském kurzu ho objevování světa vín začalo bavit natolik, že si udělal senzorické zkoušky s mezinárodní certifikací. Od roku 2011 profesionálně hodnotí v soutěži Prague Wine Trophy a víno se stalo nejen jeho obživou, ale i vášní.
Co vás Vladimíre k vínu přivedlo? 
U mě jednoznačně platí „za vším hledej ženu“. Za moji lásku k vínu totiž mohou právě ženy. Více než před deseti lety se mnou rozešla přítelkyně, otevřel jsem si doma láhev vína, kterou jsem dostal v práci jako dárek od agentury. A to mi zachutnalo natolik, že objevil lásku novou – právě k vínu. Od další přítelkyně jsem pak dostal k Vánocům sommeliérský kurz. Tehdy jsem poprvé přišel na chuť červenému vínu. 
Jak jste se od úplného objevení dostal k tomu, že by vás víno mohlo živit? 
Pak už to šlo všechno rychle. Udělal jsem si degustátorské a senzorické zkoušky, získal jsem mezinárodní certifikát a začal hodnotit víno i profesionálně.
Co vás na něm tolik fascinuje?
Nejvíc se mi na víně líbí jeho variabilita a vlastně nekonečně dlouhá vinná cesta, která je sama o sobě cílem. Baví mě zkoumat a objevovat nová vína a hledat skryté vinné poklady od malých rodinných vinařů z celého světa, kteří dělají víno s láskou.
Jak si myslíte, že oceňujeme dobrá vína právě my ženy? Umí Češky vybrat, koupit a potažmo pít dobré víno? 
Ano, české ženy už se ve víně vyznají. Dávno je zbořen mýtus, že ženy mají rády jen sladká vína. Opak je pravdou, až 75 % žen preferuje vína suchá, z bílých vín spíše ta svěžejší. Nejpopulárnější jsou Ryzlinky, Sauvignony, ale v oblibě je třeba i plnější allsaský Pinot Blanc. Z červených mají rády plnější a hutná vína.
Je nějaká jednoduchá cesta, jak se snadno pozná dobré víno? 
Ano, existuje poměrně jednoduchá metoda, kterou zvládne každý – říkám jí “Test času”. Jednoduše nalijete víno do skleničky, přičichnete k němu a víno ochutnáte. Pokud to vydržíte, počkejte 10-15 minut a čichněte si k vínu a ochutnejte ho znova.
Mohou nastat 3 scénáře:
1) víno je horší než poprvé – jedná se o méně kvalitní víno,
2) víno je i s časovým rozestupem stejné – jde o příjemné víno na běžné pití,
3) nejlepší je, když se po cca 10 minutách víno ještě zlepší. Otevře se a rozvinou se v něm další příjemné chutě – jde o skvělé víno.

Obecně je důležité, aby vína byla v harmonii a výrazně nevystupovaly třeba kyselinky nebo alkohol. Důležitá je i komplexita vůně a chuti, jinými slovy, že cítíte bohatší projevy vína s více úrovní chutí a vůní. V neposlední řadě je důležitá i příjemná a ideálně dlouhá dochuť po polknutí vína.
A kolik se vyplatí investovat?
Co se ceny týče, doporučuji nakupovat vína kolem hranice 250 Kč, pro sváteční příležitosti si klidně dovolit i láhev za 350-500 Kč. Vyplatí se to! Mezi 150 a 250 Kč je znát každá desetikoruna navíc, lepší výběr hroznů, poloha, ruční sklizeň… V částkách mezi 250 až 350 pak už jsou třeba i ty nejlepší polohy vinařství, výraznější selekce jen těch nejlepších hroznů, práce s vínem ve sklepě, zrání v dubových sudech a další faktory, které přispívají ke kvalitě vína.
Osobně doporučuji raději méně lahví, ale kvalitnějších vín, vždyť jde přece jen o zážitek a osobně zastávám heslo, že život je moc krátký na to, abychom pili špatná vína.
Z jaké oblasti máte vy osobně vína nejraději?
Pokud si chci udělat radost, dám si dobrý německý Riesling, v poslední době mě uchvátil RIESLING HOCHHEIMER KÖNIGIN VICTORIABERG, ten si dokonce dopřává i anglická královna. Je to výjimečný kousek, dodnes se dodává do sklepů Buckinghemského paláce. Má krásnou láhev a etiketu, hodí se jako výjimečný dárek s příběhem.
Pokud se chci vyloženě odměnit, preferuji burgundské Chardonnay. Z červených je aktuálně můj favorit plný a komplexní Malbec Vallisto 2010.
Sám také zákazníky učíte, jak párovat víno s jídlem. O čem tento koncept je?
O párování jídla s vínem je náš zážitkový koncept Antidegustace.  Naučíte se kombinovat jídlo s konkrétním druhem vína. Už nikdy nezaváháte, jakou láhev otevřít k sushi, k luxusním francouzským sýrům, nebo prémiovým uzeninám. Svou drahou polovičku můžete překvapit unikátní kombinací vína s čokoládou, která je vytvořená speciálně pro snoubení s těmito víny. 

Je nabitá nejen skvělými víny, jídlem a zábavou, ale také praktickými tipy, které vám pomohou lépe se zorientovat ve světě vína.
K slavnostnímu přípitku patří bublinky, doporučuji Prosecco Valdobbiadene nebo skvělá je má oblíbená Cava, která se vyrábí stejnou metodou jako pravé Champagne. Chybu neuděláte při podávní v kombinaci s parmezánem, balzamikovou redukcí a cherry rajčátkem nebo jahodou.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account