„S prvními náznaky raw stravování přišel můj bývalý partner, který se pro raw food nadchnul a já vzápětí začala se zájmem studovat recepty a nějaké další informace, abych věděla, s čím mám tu čest,“ konkretizuje Bára začátky vzniku své velmi úspěšné dosavadní cesty.
Jelikož tehdy moc informací v češtině nebylo, čerpala Bára hlavně ze zahraničních webů. Jakmile vytvořila první recept, pro jistotu si ho vyfotila a s tím ji spolu s tehdejším parterem napadlo, že by svoje zkušenosti mohli sdílet dál a představit tak živou stravu dalším lidem prostřednictvím blogu. A takhle vlastně vznikla RAWMANIA.CZ. 

Založení webu www.rawmania.cz bylo tedy logickým krokem. Dnes má skupina rawmania.cz na sociální síti téměř 30 000 fanoušků, počet se neustále navyšuje a zájemců o raw stravu za posledních pár let opravdu rychle přibylo.
Bára nad takovým úspěchem snad ani nepřemýšlela. „Trochu nám tehdy bylo jasné, že jsme přišli s něčím, co u nás teprve začínalo, ale nejvíce mě překvapil asi ten prvotní nárůst. Za velmi krátkou dobu se Rawmanii zvyšoval počet sledovatelů a uživatelů na webu. Mně to tehdy motivovalo natolik, že jsem tvořila průměrně 10-12 článků týdně, byla jsem velmi aktivní a díky tomu se zase v syrové stravě rychle zorientovala.“
Přišel další sen. Vydat vlastní knihu s recepty s živou stravou. Na svou první kuchařku čekala Bára dlouho. „Byl to můj sen a já se nemohla dočkat, až si ho splním.“ Jen to chtělo čas a trpělivost. Jako všechno.“
Najde se stále ještě spousta takových, kteří budou tvrdit, že raw není ten nejlepší/nejzdravější životní styl. Budou tvrdit různé věci ať už z přesvědčení nebo z vlastní zkušenosti. Důležité je svoje názory nikomu nevnucovat a nabídnout je jen tehdy, když to někoho opravdu zajímá. „Na začátku jsem byla přesvědčená, že raw strava je ten nejlepší styl stravování pro člověka. Dneska jsem toho názoru, že není styl stravování, který by byl nejlepší pro všechny. Někomu to vyhovuje, někomu zase ne. Mně raw food baví a mému tělu to dělá dobře. A když tím někoho inspiruji, jsem ráda, jelikož daná osoba může zjistit, co je pro ni to pravé a přiblížit se tak svému individuálnímu stylu stravování. Pokud jí to ale vyhovovat nebude, tak to ničemu nevadí,“ uvádí na pravou míru sympatická mladá žena.
A co třeba spojení nemocí a raw stravy? „Já sama takovou zkušenost mám, jelikož když jsem 100% přešla na raw food, prošla jsem si detoxem, pročistila tělo a díky tomu vyléčila třeba atopický ekzém nebo imunitu. Kdysi jsem chytla každý bacil a na rukou se mi často objevoval ekzém, ale po raw food jsem se ho zbavila a dnes už s tím nemám problém. Jen je třeba dodržovat pravidelný přísun ovoce a zeleniny, což pak tělu stačí natolik, aby se dokázalo postarat o své bolístky a v určitých případech se vyléčilo a chránilo samo. Taky s tím souvisel i nějaký můj vnitřní klid, díky kterému jde vidět, že jen na stravě to nezáleží. I když teď třeba nejsem 100% na živé stravě, cítím se mnohem více spokojená a silnější, než když jsem byla jen na raw food. Tělo se sice vyléčilo, ale abych ho udržela zdravé, je zkrátka třeba i té spokojenosti.“
Barbora se při pohledu do budoucna vidí v oblasti, která i nadále bude bavit a tím se tudíž bude posunovat kupředu rawmania. Určitě přibyde další kniha a snad ne jen jedna, zpracuje se zřejmě Bářina edice oblíbených výrobků, které se budou moct koupit i v prodejnách nebo na e-shopu. Určitě chce nadále psát a hlavně vymýšlet další a další projekty.
„Ráda bych všem vzkázala, aby na chvilku zapomněli na všechna zajetá stravovací pravidla a doporučení a zamysleli se nad tím, co jejich tělu dělá opravdu dobře. Prostě se zastavili a zjistili, jestli je jejich jídelníček postavený podle toho, co jim vnitřně vyhovuje a co vyžadují nebo podle toho, co kdo někde řekl nebo co kde vyčetli.“

Všechny odpovědi už známe, jen se sami sebe musíme občas zeptat. A hlavně, spokojenost je základ. Užívejte si každého okamžiku a každé maličkosti. A bude vám dobře. 

 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account