Zdravá strava je v poslední době hodně oblíbené téma. Je skvělé, že i muži o své zdraví dbají stále více a někteří dokonce natolik, že inspirují ostatní. Jedním z nich je Richard Husovský. Přestože vystudoval vědeckou biologii, dlouhá léta pracoval v poradenských firmách a jednu dodnes prosperující firmu se specializací na účetnictví dokonce vybudoval a vlastnil. Dnes přednáší o hubnutí a zdravém životním stylu. Pracuje i s klienty, kteří ho oslovili s žádostí o rady při podpoře uzdravení z opravdu těžkých onemocnění.
Těm, co se cítí přitahováni ke zdravé výživě, se na jejich cestě objevuje otázka: Odkud mají ti, co učí jak jíst zdravě, své znalosti a dovednosti? Co mají oni a já ne?
Aby mohl lidem radit, musel nejprve získat certifikát poradce pro zdravou výživu, který mu otevřel dveře. „Ve firmách většinou začínám přednáškou, která posluchačům poslouží jako informační základ, a poté následují individuální konzultace. Firmám pomáhám i s organizací dnů zdraví, nebo souvisejících workshopů o zdravém životním stylu,” říká.
„Znalosti a dovednosti nejsou ničím tajným, takže si někteří řeknou, že to zkusí sami objevovat a zkoumat, hledat v sobě sílu, která je dovede k lepšímu sebepoznání. A tady je první překážka, která je může zastavit. Pokud nemají výsledky, nebo jim ty výsledky nevydrží dlouho, tak ji ztrácí,“ vysvětluje Richard.
Jak vařit zdravě a zároveň chutně, jde to skloubit?
„Ve zdravé výživě nepředstavuje samotné vaření žádný problém, protože vše je hotovo za krátkou dobu. Jde tam více o dobré chutě. Je důležité si s pokrmem pohrát. Rád pátrám po nových chutích, které objevím v restauracích a z těch poté vymýšlím recepty.”
Na kom nové recepty nejraději testujete?
„Na manželce a dvou dcerách. Když to nechutná jim, nedám už okusit nikomu dalšímu. Pokud vidím, že sní všechno bez jediné připomínky, je vyhráno.”
Jak vést ke zdravému jídelníčku malé děti a kde často chybujeme?
„Stejně tak jak jste je naučili chodit nebo mluvit. Začněte něčím bezvýznamným. Třeba očistěte a nakrájejte před večeří dvě mrkvičky a nechte je na stole. Zvědavci se ukážou v kuchyni a jednu si třeba vezmou. Pak se určitě vrátí pro další. To je první krok. Opakujte s mrkvičkou stejný postup například týden a pak k ní přidejte okurku nebo jinou zeleninu. Podobné je to s ovocem. Děti mají chuť na sladké, protože jim chybí palivo. Když na stole najdou nějaké ovoce, tak si ho dají a když ho bude dostatek, tak už nebudou hledat další zdroje cukrů. Začínejte pomalu a nenuceně.”
Je podzim, období plné nachlazení a chřipek. Poradíte nějaké tipy, jak těmto nemocem předcházet?
„Zastávám názor, že lidé by se o své zdraví měli starat po celý rok stejně, ať je léto nebo podzim. Dodržujte pitný režim, a to i přesto, že na podzim nemáte tak často žízeň. Dejte přednost čisté neperlivé vodě. Můžete si ji ohřát vodou z rychlovarné konvice, anebo si jí dokonce vylepšit citrónovou šťávou. Zahřát se můžete dobrou polévkou, velmi dobrá je kapustová, fazolová, zelňačka, nebo rychlá špenátová, brokolicová či mrkvová s vajíčkem a kmínem. Objevujte nové zdravé recepty, jejichž prostřednictvím si zajistíte přísun zeleniny.
Foto: archiv