Medová bábovka s rybízem. V každém soustu kousek léta

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 1 hour
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 5 ks Vejce
  • 1 hrnek Med - tekutý
  • 2 hrnek Špaldová mouka (můžete zaměnit za cukrárenskou Z jiného těsta)
  • 1/2 ks Šťáva z limetky
  • 1 špetka Sůl
  • 1 ks Kypřící prášek
  • 1 ks Pudinkový prášek s vanilkovou příchutí (bezlepkový)
  • 1/2 hrnek Kokosový olej (rozehřátý)
  • 250 ml (Rostlinná) smetana
  • 1/2 ks Strouhaná limetková kůra1
  • 1/2 hrnek Čerstvý rybíz
  • 100 g Čokoláda tmavá na polevu
  • 2 lžíce Kokosový olej

Instrukce

  • Bábovka slazená medem v kontrastu s ostrou chutí čerstvých bobulí rybízu - výživná, výrazná, vláčná a lahodná v každém soustu!
    Můžete si ji dopřát k snídani s kávou nebo podávat jako odpolední dezert s kopečkem domácí zmrzliny. Pokaždé potěší a naladí do správné pohody.
    Příprava je snadná a výsledek přímo fantastický.
    Co budete potřebovat?
    5 vajíček (nejlépe z domácího chovu. Mají sytě žluté žloutky a výsledný moučník bude mít zářivou barvičku na řezu)1 hrnek tekutého medu šťávu z 1/2 limetky strouhanou kůru z 1/2 limetky špetku soli1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů2 hrnky špaldové mouky (pokud ji nemáte příliš v oblibě, nahraďte ji obyčejnou hladkou bílou)1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí (bezlepkový)1/2 hrnku rozehřátého kokosového oleje250 ml smetany (zaměňuji ji za rostlinný krém - rýžový s neutrální chutí nebo kokosový s výraznějším aroma)1/2 hrnku bobulí čerstvého červeného rybízu
    A nezapomeňte na bábovkovou formu, kterou si předem vymažte kokosovým olejem a vysypte jemnou strouhankou (nebo strouhaným kokosem).
     
    Jak postupovat dál?
    Zapněte troubu na 180°C.
    Bílky oddělte od žloutků a spolu s limetkovou šťávou z nich vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky v míse vyšlehejte do pěny s medem. Postupně přilévejte olej. Přimíchejte smetanu. Mouku s kypřícím práškem prosejte přes sítko, aby se provzdušnila přímo do medovo-žloutkového základu. Osolte a přisypte pudinkový prášek. Všechny ingredience spojte do hladkého těsta bez hrudek. Nakonec zlehka vmíchejte bílkový sníh. Těsto přelijte do vymazané formy, zasypte bobulemi rybízu a vložte do trouby. Pečte cca 60 minut. Před samotným vyndáním se přesvědčte, zda je bábovka dobře propečená. Na několika místech zasuňte do těsta špejli. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno. Bábovku nechte vychladnout ve formě. Poté ji vyklopte na talíř a polijte polevou připravenou z 1 tabulky čokolády a 1 PL kokosového oleje. Obě ingredience rozehřejte ve vodní lázni a štětcem naneste na celý povrch moučníku. Nechte zaschnout.
     
    Dobrou chuť a příjemný zážitek z každého sousta!
     
    PS: už jste vyzkoušeli snadný nepečený tvarohový dort s rybízem? Mrkněte na recept a potěšte svou rodinu a přátelé dezertem vskutku nebeským. A pokud milujete svěží letní limonády, připravte si domácí šťávu z rybízu a levandule.
     
     
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account