Karamelový jáhlový pohár
Ingredience
- 1/2 hrnek Datle
- 3 lžíce Voda
- 1 lžička Vanilkový extrakt
- 1/3 hrnek Jáhly v suchem stavu
- 2 lžíce Karob
- 1/3 hrnek Mandlové mléko
- Sůl
- Lístky sušené chrpy
Instrukce
- Datle si předem namočíme. Slijeme část vody, přidáme vanilkový extrakt a rozmixujeme v hladkou hmotu. Kdyby byla příliš tuhá, přidáme trochu vody, ve které se datle máčely. Jáhly důkladně propláchneme a dáme vařit v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody se špetkou soli. Kdo by se bál hořkosti, může je spařit, ale u čerstvých jáhel to opravdu není nutné. Jáhly vaříme zhruba 15 minut. Stáhneme plamen a necháme ještě 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly mixujeme spolu s datlovým karamelem, karobem, mandlovým mlékem a špetkou soli v hladkou hmotu. Rozdělíme ji do vhodných nádobek, ozdobíme např. květy chrpy a ihned podáváme, či můžeme dát chladit do lednice.