Vejce Benedikt aneb jak být v neděli ráno za hvězdu
Ingredience
- 4 ks Vejce
- 4 ks Žemle nebo toustový chléb
- 200 g Šunka
- 150 ml Vinný ocet
- 2 ks Žloutek
- 10 g Máslo
- Sůl
- Citronová šťáva
- Pepř
- Bílé víno
- Čerstvý estragon
Instrukce
- V pánvi přepustíme máslo, seberem pěnu a scedíme. Žloutky dáme do misky nebo težšího katrůlku, osolíme, opepříme, přidáme svar z vína, koření, cukru a vinného osta a rozšleháme do pěny - vše důkladně. Poté nádobu vložíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Do nadýchané směsi opatrně přidáváme tekuté máslo a STÁLE NEPŘESTÁVÁME ŠLEHAT. Směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, estragonem. Přiveďte k varu asi dva litry vody a vmíchejte do ní lžíci octa. Jedno vejce rozklepněte do hrnku. Promíchejte vroucí octovou vodu a do víru uprostřed nechte sklouznout vejce – díky tomu se také ,zatočí‘ a bude mít hezký tvar. Povařte dvě tři minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjměte děrovanou naběračkou. Zopakujte se zbylými vejci. (Je lepší vařit je postupně, protože snáze uhlídáte, aby neztratila tvar.)Na každou polovinu opečené žemle či toastový chléb naneste trochu holandské omáčky, nařaste plátek parmské šunky, položte na něj vejce a všechno přelijte VYNIKAJÍCÍ HOLANDSKOU OMÁČKOU!!