Vhodná alternativa ke kakau nebo hypoalergenická náhrada mouky při bezlepkové dietě a ke kojenecké výživě. To vše je karob. K čemu je dobrý? Jak ho v kuchyni využít a co s ním zaexperimntovat i při vánočním pečení?
Karob, nebo-li plod struky či svatojánský chléb se používá v potravinářství po dlouhá léta. Jeho blahodárné účinky znali již ve starověkém Egyptě a Řecku. Je bohatý na vitaminy především ze skupiny B, minerály a bílkoviny. Získává se z lusků.
Oproti kakau obsahuje více cukru, ale zato méně tuku. Pro srovnání v kakau je 23 procent tuku a 5 procent cukru. U karobu je to 7 procent tuku a 48 procent cukru. Zajímavá je kalorická hodnota, která je o třetinu menší než u kakaa.
Zdroj: Pinterest
Charakteristický je vzhledem k obsahu cukru svojí nasládlou chutí, proto ho není potřeba přislazovat. Navíc neobsahuje oproti kakau kofein ani jiné psychoaktivní látky. Ze zdravotního hlediska je dobrý na kvalitní trávení a snižuje hladinu cholesterolu. Karob je běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou jako prášek.
K pečení má svoji specifickou chuť. Někdo ji přirovnává k datlím. Klasickou čokoládovou chuť z něj nedostanete, ale zkrátka chuť zcela novou.
Využití v kuchyni
Schválně jsme zařadili karob do předvánočních článků, protože právě u cukroví si s ním můžete krásně vyhrát. Příkladem jsou karobové lístečky nebo karobové kuličky.
Výborně poslouží také při přípravě krémů a pohárů. V létě – nebojte, bude tu coby dup – pak zkuste třeba tofu nanuky s karobem.
Zajímají vás další méně obvyklé, ale zdravé potraviny, podívejte se například na Cukroví bez pšeničné mouky? Jde to. Zkuste kaštanovou, pohankovou nebo rýžovou nebo Cukroví bez pšeničné mouky? Jde to. Zkuste kaštanovou, pohankovou nebo rýžovou a další v naší Labužnici.