Zima dokáže vlézt pěkně pod kůži a dobrým pomocníkem může být šálek lahodného horkého moku.
Horký chutný nápoj dodávající energii přijde vhod vždy.
Rozhodně ale nečekejte recept na klasický svařák, existují totiž i další možné chutné a třeba i zdravé varianty k zahřání.
Horký chutný nápoj dodávající energii přijde vhod vždy. Existují navíc suroviny, které nejen pohladí na duši, ale dodají elán jak psychicky, tak fyzicky. Zvlášť pokud zařadíme určitý druh koření nebo ovoce.
Vedle svařáku je velmi populární čaj ze zázvoru s medem a citronem. Díky zajímavé a pikantní chuti se často zázvor využívá v asijské kuchyni. Vedle antibakteriálního účinku a protizánětlivého účinku usnadňuje trávení, zpomaluje některé druhy rakoviny a především pomáhá relaxovat.
Hrátkám s kořením se meze nekladou. Ve spojení s jablíčkem je například výborný hřebíček a skořice. Stačí nastrouhat jablíčko a s hřebíčkem povařit. Ke konci ještě přisypte zmíněnou skořici. Hřebíček má desinfekční účinek, proto se také doporučuje cumlat při škrábání v krku nebo bolestech zubů. Navíc pozitivně působí na naše srdce. Skořice stejně jako zázvor pomáhá při trávení, podporuje chuť k jídlu, má antibiotické účinky a pomáhá krevnímu oběhu. Třešničkou na dortu těchto dvou koření je, že se jedná o afrodiziaka.
K citrónovému čaji se také krásně hodí rozmarýn, který posiluje nervový systém. Snad nejvíce koření naleznete v indickém nápoji masala chai, proto také rozhodně nepostrádá patřičné grády. V každém regionu je směs koření trochu jiná, ale v zásadě obsahuje skořici, anýz, fenykl, pepř, muškátový oříšek, hřebíček, nové koření, koriandr, chilli, pomerančovou kůru, lékořici, kmín, kurkumu, mandle, růžové aroma a šafrán. A pak že se hodí do čaje jen hřebíček a čaj.
Ořechy proti nachlazení
V diskuzích jsem také narazila na zajímavý ořechový čaj a mohu potvrdit, že chutná výborně po oříšcích a ve spojení s medem výborný. Pomáhá především ve chvíli nachlazení a kašle. K jeho přípravě potřebujete deset skořápek z vlašských ořechů, které buď nechte odpočívat 12 hodin v půl litru studené vody a pak vařte 5 minut. Bez luhování vařte 30 minut a pak nechte čtvrt hodinky stát. Teplý čaj pak oslaďte dle chuti medem a pomalu popíjejte.
Pokud vás chytají choutky ochutnat spíše alkoholické nápoje, zkuste některý z punčů. Nejznámější je asi rumový (myslím z bílého rumu) nebo zkuste arakový (pálenka z rýže a melasy). Postavte na oheň dva decilitry vody s pěti decilitry cukrového sirupu a přiveďte k varu. Přilijte citrónovou šťávu a nalijte do hrníčku. Těsně před podáváním – nikdy dříve, jinak potlačíte chuť lihoviny – dolijte arak nebo rum. V českém podání se tradičně podává na Štědrý den horká voda nebo čaj s tuzemským rumem.
Na konci bych doporučila ještě skotský čaj, neboli černý čaj s whisky a medem ozdobený šlehačkou. A co vy? Máte svůj oblíbený netradiční zimní nápoj. Podělte se o recept v diskuzi.
Dále by vás mohl zajímat recept na horký cider nebo perníkový svařák, popřípadě přiblížení klasické trojice svařák, grog a punč.
Zdroj foto:Pixabay.com