Také jste při všech těch historkách o těhotenských chutích vždycky jen kroutila nechápavě hlavou a teď, když jste sama v radostném očekávání, se nemůžete nabažit kyselých rybiček, které jste vždycky nesnášela, a o tom, že kombinujete nakládané okurky s jablečným koláčem, raději ani nemluvíte? Nebojte, nejste v tom sama!
Těhotenské chutě zažije v nějaké podobě prakticky každá nastávající maminka. U některé se projevují touhou po neobvyklých kombinacích jídla, u jiné třeba jen chutí na potraviny, které před těhotenstvím nepatřily do kategorie „oblíbené“. Co je vlastně způsobuje?
Zblázněné hormony? Může být
Zatímco některé ženy mají podivné chutě od počátku těhotenství (ostatně mohou být jedním z raných příznaků, že čekáte miminko), u jiných nastupují později. Obecně se dá říci, že nejsilněji se projevují během druhého trimestru a ke konci těhotenství ustupují.
Nejčastěji přijímaným názorem, a to i v odborných kruzích, je, že za těhotenskými chutěmi stojí hormony, jež se v „jiném stavu“ vyplavují v těle ženy. Ovšem paradoxně pro toto tvrzení neexistuje jediný vědecký důkaz. „Přesnou příčinu těhotenských chutí nedokážeme určit,“ potvrzuje gynekoložka Felice Gersh. I proto existuje řada dalších teorií o tom, kde se berou a co za nimi stojí.
Jedna z nich říká, že tělo nastávající maminky si jejich prostřednictvím říká o živiny, které potřebuje. V podstatě jsou takové chutě strategií k přežití jak těhotné ženy, tak i dítěte. Například slané a kyselé chutě mohou signalizovat nedostatek sodíku, čokoláda touhu po hořčíku, sladké potraviny potřebu okamžité energie prostřednictvím cukru, chuť na mléčné výrobky by mohla být znamením, že potřebujete víc vápníku. Ovšem opět platí – žádný vědecký důkaz pro tyto teorie není.
Podlehněte, ale s rozumem
Měly by nastávající maminky své chutě poslechnout, nebo je spíše potlačovat? Gynekoložka Patrice Harold má jasno – klidně chutím podlehněte, ale s mírou a chytře. „Těžko můžete těhotné ženě doporučit, aby snědla celé balení sušenek, ale pokud má na ně chuť, může si jednu dvě vzít a pak se porozhlédnout po zdravější alternativě,“ doporučuje lékařka. Svým pacientkám také radí vypít před tím, než se rozhodnou ukojit chuť na nezdravé jídlo, sklenici čisté vody – chutě možná nezaženete, ale nespořádáte toho tolik.
Zcela jiný případ jsou chutě na nejedlé věci, jako je třeba papír, hlína, křída nebo třeba barva. Ty mohou být životně nebezpečné a vždy byste je měla konzultovat co nejdříve s lékařem – mohou totiž ukazovat na poruchu způsobenou nedostatkem některých živin (krom toho pokud byste jim podlehla, ohrozíte minimálně zdraví svoje i miminka).
Pokud ale máte chutě neškodné, klidně se jim poddejte. Jestliže si totiž hlídáte vyváženost jídelníčku, nějaký ten hříšek ve formě čokoládového dortu (ne celého, samozřejmě) nebo nezdravých chipsů (občas) vám neublíží, tedy pokud je nemáte zakázané od lékaře. Zrovna tak se nelekejte neobvyklých kombinací – pokud vám po nich není špatně, není důvod jim nedat v přiměřeném množství volný průběh.
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account