Se začátkem nového roku přichází často i předsevzetí ohledně zdravějšího životního stylu a mnozí z nás hledají inspiraci nejen na cvičení, ale také na lehčí jídla a jednodušší vaření. Prověřené recepty ale rychle dochází, a protože těch opravdu dobrých není nikdy dost, můžete vyzkoušet pochoutky s chutěmi a vůněmi z celého světa z dílny programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan. Odlehčíte svůj jídelníček a i v době, kdy se za hranice naší země podíváme jen stěží, přenesete trošku exotiky do své kuchyně.

Španělská kuřecí pánev

Olé! Ochutnejte v mrazivém lednovém počasí jídlo s nádechem španělských chutí. Kombinace paprik a oliv je pro naše končiny nezvyklá a přenese vás na slunné pláže španělského pobřeží. A kdo by nechtěl v zimě zahřát a vnést alespoň do svého jídelníčku trochu sluníčka a hřejivého tepla. Lahodnou španělskou pochoutku vykouzlíte za 50 minut.

Suroviny pro 4 porce:

Rostlinný olej
1 velká cibule nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku rozetřené či nasekané najemno
1 červená paprika nakrájená na tenké plátky
1 žlutá paprika nakrájená na tenké plátky
175 g hub nakrájených na plátky
640 g kuřecích prsou nakrájených na plátky
1 polévková lžíce papriky
200 ml Golden Vegetable od The 1:1 Diet nebo kuřecího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
2 lžíce rajčatového protlaku
Několik větviček tymiánu
2 malé cukety nakrájené na silnější plátky
8 černých oliv
260 g brambor oloupaných a nakrájených na velké kousky
Nať z petržele nadrobno nasekaná
Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

Velkou pánev lehce postříkejte olejem a rozpalte na střední výkon. Nakrájenou cibuli, česnek a papriky za občasného míchání restujte 6–8 minut, dokud vše nezměkne. Přidejte houby a maso a restujte dalších 5 minut, dvakrát nebo třikrát maso otočte, dokud nebude opečené dohněda. Poté přimíchejte vývar a rajčata, rajčatový protlak a tymián.

Přiveďte vše k varu a přimíchejte cukety. Vařte 30 minut nebo dokud není kuře důkladně propečené a omáčka nezhoustne. Nakonec přidejte olivy a většinu petrželky, dochuťte solí a pepřem.

Kuřecí pánev se zeleninou podávejte s vařenými brambory posypanými zbývající petrželkou. 

Mexické hovězí chilli s cizrnou

 

Další hřejivé jídlo, které vám rozzáří den a rozpálí vás. Toto chilli chutná ještě o kousek lépe, pokud jej necháte odležet do druhého dne. Přenese vás do prosluněného Mexika, takže si k jeho přípravě nezapomeňte pustit rytmickou hudbu a nasadit sombrero! Za necelou hodinku budete mít uvařeno.

Suroviny pro 4 porce

Rostlinný olej
1 cibule nakrájená na kostičky
1 mrkev nakrájená na kostičky
1 zelená paprika nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku rozetřené či nakrájené najemno
360 g libového mletého hovězího masa (max. 5 % tuku)
2 lžičky chilli
1 lžička mletého kmínu
1 lžička papriky
Špetka mleté skořice
400 g rajčat z plechovky nakrájených na kousky
200 ml hovězího vývaru nebo Golden Vegetable od The 1:1 Diet
1 bobkový list
200 g konzervované cizrny bez nálevu
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Nasekaný koriandr nebo pažitka na ozdobu
2 lžíce nízkotučného řeckého jogurtu 

Postup

Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, zelenou papriku, mrkev a česnek a za občasného míchání restujte přibližně 6-8 minut, dokud vše nezměkne. Vmíchejte hovězí maso a koření a za občasného promíchání duste, dokud maso nezhnědne. Přidejte nakrájená rajčata a vývar a přiveďte k varu.

Snižte teplotu a přidejte bobkový list a cizrnu. Vařte 30 minut na malý výkon nebo dokud není hovězí maso uvařené, zelenina měkká a omáčka je zredukovaná a hustější. Odstraňte bobkový list a dochuťte, nechte odpočinout do druhého dne.

Směs prohřejte a servírujte do mělkých misek, posypte koriandrem nebo pažitkou. Přidejte lžičku řeckého jogurtu a nechte si chutnat!

Sladká snídaně z Velké Británie

 

Jaké bývají vaše snídaně? Vezmete ve spěchu první věc, na kterou natrefíte, ať už je to kousek ovoce nebo třeba tyčinka? Zkuste si na snídani vyšetřit pár minut času a pochutnejte si na oblíbené britské pochoutce. Ne, britská snídaně nemusí být plná klobásek, smažené slaniny nebo sázených vajec. Variantou je příjemně nasládlá kaše s golden sirupem, který nesmí v Británii chybět u žádné sladké snídaně. 

Suroviny pro 2 porce:

Skořice
Kardamom
Muškátový oříšek
2 balení kaše The 1:1 Diet Golden Syrup
2 banány

Postup

Kaši připravíme dle návodu a necháme chvilku odstát. Mezitím si polovinu banánů rozmixujeme, druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky. 

Rozmixovaný banán smícháme s kaší a podle chuti ochutíme vybraným kořením. Ozdobíme nakrájenými plátky banánu a hned podáváme. 

Foto: archiv 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account