Hubnutí je jedno z nejdiskutovanějších témat na internetu i v běžném životě, zvlášť po novém roce. Obecně můžeme říct, že o hubnutí toho víme hodně, jenže často pouze teoreticky. Například je logické, že hubneme, když jsme v kalorickém deficitu. Ale jak toho deficitu dosáhnout, abychom nehladověli a zhubli trvale? Co třeba zkusit vyměnit přílohy plné cukru za nízkokalorické zdravé potraviny?
Mnoho z nás má slovo dieta spojené s přísným režimem, během kterého je člověk nucený jíst málo a navíc potraviny, které mu nechutnají. Opravdu je tomu tak? „Slovo dieta představuje cílené řízení stravy a tekutin pro určitý cíl, kterým může být jednak redukce hmotnosti, ale také zlepšení zdravotního stavu nebo zlepšení sportovního výkonu. Většinou se jedná o krátkodobější časové úseky, ale v případě zdravotních omezení se může jednat i o celoživotní způsob stravování,“ říká hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová sítě výživových poraden NUTRIADAPT Weight Management Clinic. Zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová k tomu dodává, že doporučení pro příjem stravy by mělo vycházet  z fyziologických potřeb organismu, které jsou u každého individuální a často i velmi specifické – například dětský věk, těhotenství, stáří apod. „Z toho důvodu nepropaguji za každou cenu stoprocentní dodržování raw stravy. Někomu zkrátka vyhovuje, že si třeba v zimě udělá zapečenou zeleninu nebo horkou polévku,“ vysvětluje Havrlandová.
Nedržte diety. Změňte svůj životní styl
Jádrem problému tedy je už samotné chápání slova „dieta.“ Samozřejmě ne vždy se hovoří o dietě nemocniční či ambulantní. „Diety, o kterých se tak často diskutuje, se nazývají různě, například podle autora – Dukanova, Atkinsonova, nebo podle zásadní ingredience – rýžová, bezmléčná a slouží ke ztrátě nadbytečného tuku. Redukce tuku je pro organismus prospěšná, avšak důležitá je i cesta, která k redukci vede a v tomto případě zdravá ve většině případů nebude,“ říká Bartolomějová. K tomu, abychom zhubli a cítili se lépe přitom často stačí provést pár jednoduchých změn – třeba nahradit klasické sacharidové přílohy (bílé těstoviny, knedlíky) opravdovými potravinami s komplexními sacharidy a vlákninou. „Opravdovou potravinou je přitom myšleno čerstvé a kvalitní jídlo, které minimálně nebo ideálně není vůbec průmyslově zpracované. Pokud ho navíc budete jíst tepelně neupravené, dostanete do těla maximum živin, vaše tělo bude uspokojené a nebudete muset počítat ani žádné kalorie,“ tvrdí Havrlandová.
Máte rádi velké porce? Používejte v kuchyni cuketu
Cuketa dokáže zvětšit objem ovesné kaše, nahradí klasické špagety nebo z ní můžete upéct skvělé čokoládové řezy. Fantazii se meze nekladou. „Výhodou cukety je, že obsahuje více než 90 % vody a to ji řadí mezi nízkokalorické potraviny. Mimo to nemá příliš výraznou chuť, můžeme ji tedy použít při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Výborné jsou například raw cuketové těstoviny,“ doporučuje Havrlandová.
Pravé italské „linguine al pesto“ 
Ingredience:

    3 cukety v bio kvalitě
    30 g olivového oleje
    30 g cedrových raw oříšků
    30 g makadamových raw oříšků
    1 stroužek česneku
    20 g listů čerstvé bazalky
    sůl dle chuti

Postup: Vložíme všechny ingredience do mixéru a pulzně umixujeme pesto tak, aby v něm zůstaly kousky. Necháme odpočinout v lednici. Z cukety pomocí spiralizéru uděláme linguine. Dáme je do cedníku, přidáme sůl a necháme ji působit 20–30 minut. Poté je obalíme utěrkou nebo kuchyňským papírem a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Přidáme pesto, promícháme a s láskou servírujeme.  
Zdroj: www.lifefood.cz
Naučte se milovat květák, ale na smažený zapomeňte
Každý z nás pravděpodobně zná smažený květák. Tahle košťálová zelenina toho ovšem nabízí mnohem víc. „Květák můžeme využít jako velmi chutnou variantu rýže. Nasekaným květákem můžeme také nahradit mouku v těstě na pizzu, nebo si připravit velice chutný pokrm ze zapečeného květáku, který je díky nízkému množství sacharidů vhodný zejména při nízkosacharidovém stravování,“ radí Bartolomějová.
Krémový zapečený květák 
Ingredience:

    1200 g květáku (cca 1 a půl kusu) 
    320 ml
    12% smetany   
    120 g žervé 
    20 g dijonské hořčice
    160 g 30% eidamu 
    špetka soli a špetka pepře
    60 g kvalitní libové slaniny 
    250 g cherry rajčátek  
    1 polévková lžíce másla 

Postup: Do velkého hrnce dáme vodu, osolíme a když začne vřít, přidáme očištěné růžičky květáku. Povaříme cca 5 minut, scedíme a odložíme na chvíli stranou. V malém hrnečku přivedeme k varu smetanu a necháme ji 5 minut probublat. Sundáme ze sporáku, přidáme krémový sýr, hořčici, ½ strouhaného sýra a pořádně zamícháme. Dochutíme pepřem a solí.  Na pánvi osmažíme nakrájenou slaninu dokřupava, přidáme pokrájená rajčata a směs krátce prohřejeme.  Tukem vymažeme zapékací misku, do které poklademe uvařený květák a slaninu s rajčaty. Vše zalijeme sýrovou směsí, posypeme zbytkem sýra a zapečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.
Zdroj: www.nutriadapt.cz
Dýně šetří kalorie a zlepšuje kvalitu pleti
Další skvělou surovinou je dýně, která je skvělá k přípravě polévek, pyré nebo jako součást pečené zeleniny. Dýně má vysoký obsah karotenoidů, čímž působí blahodárně na pleť a skvěle se hodí k přípravě slaných i sladkých jídel. „Pokud máte rádi hřejivou dýňovou polévku, zkuste si ji připravit v raw variantě. Přesvědčíte se o tom, že vás zahřeje, i když si ji připravíte bez vaření,“ tvrdí Havrlandová.
Dýňová polévka s pikantními raw marinovanými kešu  
Ingredience:

    450 g dýně Hokkaido (oloupané)
     400 ml vody
    2 lžičky mleté papriky
    1 špetka muškátového oříšku
    1 lžička kari
    1 špetka pepře
    1 lžička soli
    3 lžičky olivového oleje
    1 lžička raw sirupu z agáve
    2 lžičky raw mandlové pasty
    1 stroužek česneku
    2 lžíce raw dýňových semínek
    80 g raw marinovaných Indických kešu

Postup: Dýni nakrájíme na kousky, přidáme vodu a rozmixujeme. Stroužek česneku potřeme s kořením a přimícháme do rozmixované dýně. S chutí si můžeme pohrát přidáním mandlové pasty nebo dýňových semínek. Ozdobíme a dochutíme vynikajícími raw marinovanými kešu oříšky.
Zdroj: www.lifefood.cz
Máte rádi lasagne? Upečte si je z lilku
Lilek obsahuje podobné živiny jako cuketa. Seženete ho v různých barevných provedeních a při jeho použití namísto přílohy výrazně snížíte obsah kalorií ve svém jídle. „Jednou z možností je lilek vydlabat a naplnit dle vaší chuti například kuřecími nudličkami, sýrem nebo grilovanou zeleninou. Dá se z něj upéct také pizza nebo lilkové lasagne (zapečený lilek),“ dává svůj tip na úpravu této všestranné zeleniny Monika Bartolomějová.
Zapékaný lilek 
Ingredience:

    1 větší lilek 
    sůl 
    200 g sýru ricotta
    1 lžíce strouhaného parmezánu  
    česnek, pepř dle chuti
    1 lžíce olivového oleje
    240 g loupaných sekaných rajčat v plechovce 
    čerstvá bazalka  

Postup: Lilek nakrájíme podélně na asi 1,5 cm tenké plátky. Posolíme a necháme vypotit. Osušíme. Ricottu smícháme s nastrouhaným parmezánem a ochutíme prolisovaným česnekem a pepřem. Lilky opečeme na troše olivového oleje na pánvi. Každý plátek pomažeme ricottovou pomazánkou  a svineme. Omáčku připravíme smícháním rajčat z plechovky a natrhané bazalky. Chvíli povaříme a dochutíme solí, pepřem a trochou olivového oleje (můžeme přidat i cibuli a česnek – nejprve je obděláme). Lilkové závitky vyskládáme do zapékací mísy a přelijeme rajčatovou omáčkou. Pečeme v troubě při 180 °C asi 25 minut.
Zdroj: www.nutriadapt.cz
Okurka se hodí nejen do letních salátů
Saláty máme obvykle spojené s létem, přesto jim zkuste dát šanci i v zimě. Například salátová okurka je dobrým spojencem v dietě, protože nemá téměř žádné kalorie, ale zato disponuje vysokým obsahem vody, vlákniny a dokáže na chvíli uspokojit hladový žaludek. „Okurku neupravujte tepelně, zbytečně byste tím ztratili živiny, které nabízí. Použijte ji jako   přílohu ve formě raw okurkových špaget nebo si připravte super zdravý a zároveň neuvěřitelně chutný mořský okurkovo-wakame salát,“ doporučuje Tereza Havrlandová.
Mořský okurkovo-wakame salát s chlorellovým dresinkem
Ingredience:

    5 kousků řas wakame
    1 kousek okurky
    1 kousek citronu
    2 stroužky česneku
    1 lžíce sezamového oleje
    2 lžíce sójové omáčky Tamari
    2–3 lžíce raw sirupu z agáve
    2 lžíce raw tahini
    ¼ lžička chlorelly
    chilli, raw sezamového semínka dle chuti
    jarní cibulky dle chuti

Postup: Namočíme v míse řasy wakame, dokud nezměknou, což trvá tak zhruba 25 minut. Jakmile řasy změknou, vymačkáme z nich vodu, usušíme je a nasekáme na kousky. Na okurku použijeme spiralizér a nastrouháme z ní nudle. Wakame i okurkové nudle dáme do velké mísy a promícháme. Jemný chlorellový dresink s tahini si připravíme tak, že vymačkáme citron a přidáme k němu česnek, sezamový olej, sójovou omáčku, agáve sirup, tahini, chlorellu a chilli. Mixujeme do jemné konzistence vhodné na dresink, v případě nutnosti přidáme vodu. Rozdělíme salát na 4 porce, přidáme dresink a posypeme sezamovými semínky a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.  
Zdroj: www.lifefood.cz
Zařaďte do jídelníčku žampiony. Nahradí dokonce i burger
Žampiony portobello dokážou nahradit dokonce i burgerové housky, na rozdíl od pečiva z bílé mouky jsou však plné výživných látek a navíc dietní. „Houby mají obecně vysoký podíl vody a díky tomu velmi málo kalorií. Kromě zmiňovaného burgeru si klobouky žampionů můžete naplnit plněným sýrem, mletým masem nebo zeleninou,“ říká Bartolomějová.
Plněné žampiony portobello 
Ingredience:

    4 ks portobello žampionů
    olivový olej 
    sůl a pepř dle chuti
    6 ks sušených rajčátek
    1 svazek rozmarýnu    
    1 balení mozzarelly light nebo cherry mozzarelly       
    3 stroužky česneku
    250 g cherry rajčátek
    balsamiko nebo balsamiko redukce

Postup: Žampiony otřeme kuchyňskou utěrkou, pokapeme olivovým olejem, osolíme opepříme a do každého kousku vložíme na menší kousky nakrájené sušené rajče. Rajče posypeme  nasekaným rozmarýnem a přikryjeme kuličkami mozzarelly. Vložíme do zapékací misky a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 25–35 minut.  Omáčku z rajčátek vytvoříme tak, že si na olivovém oleji rychle osmahneme na plátky nakrájený česnek. Přidáme rozpůlená cherry rajčátka. Vše prohřejeme a osolíme, opepříme a dochutíme balsamikem dle chuti.  Zapečený žampion, servírujeme přelitý omáčkou z cherry rajčat, ozdobený lístky čerstvé máty. Pro ještě lepší chuť můžeme zakápnout olivovým olejem.
Zdroj: www.nutriadapt.cz
Foto: Shutterstock

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account