Venku je sychravo, odpoledne je brzy tma, spadané listí pomalu mizí z ulic, začínají první noční mrazíky, a to znamená jediné: čas horké čokolády je tu! Jenže není šálek horké čokolády jako šálek horké čokolády! Upgradujte své kuchařské umění na novou úroveň a potěšte své blízké nebo sami sebe tou nejlepší čokoládou na světě! Co takhle uklidňující šálek horké čokolády se slaným karamelovým rumem? Nalákali jsme vás? Vybrali jsme pro vás tři nové recepty na horkou čokoládou, které letos v zimě rozhodně musíte vyzkoušet! 

Jak si připravit dokonalou horkou čokoládu? Tyhle tipů expertů se vám budou hodit:

1. Vyberte si místní suroviny

Bez ohledu na to, jaký typ mléka, čokolády a ozdob si přejete, hledejte ty nejkvalitnější kousky u místních značek a firem. Lokální farmy poskytují ty nejčerstvější mléčné výrobky, a právě díky nim budete mít zaručeno, že váš šálek čokolády bude zkrátka perfektní!

2. Nešetřete šlehačkou

Jedním z nejsnadnějších způsobů, jak povýšit svůj šálek horké čokolády na božské dílo je přidat ochucenou šlehačku. Stačí, když 1 šálek husté smetany smícháte s 2 lžícemi krystalového cukru a 1/2 lžičkou mátového extraktu (nebo přidejte příchuť podle svého mlsného jazýčku). Vyšlehejte ve vychlazené míse na maximum, dokud se na šlehačce nevytvoří tuhé vrcholky. Pro extra profesionální vzhled naberte šlehačku do cukrářského sáčku a vykouzlete v šálku stylové vzory.

Foto: Shutterstock

3. Mléko je alfou a omegou úspěchu

Na mléku záleží! Čím vyšší je obsah tuku v mléce, tím krémověji bude vaše horká čokoláda chutnat. Dalším důležitým bodem je pak jeho teplota a způsob zahřívání. Pomalé a rovnoměrné zahřívání zajišťuje, že se mléko neodpaří, proto je důležité ho při zahřívání pomalu míchat a celý proces neuspěchat. 

4. Správné pěnění

Pokud toužíte po krémové pěně, existuje několik způsobů, jak ji dosáhnout. Je důležité ohřát a napěnit mléko před přidáním dalších přísah, abyste dosáhli co nejkonzistentnějšího a nejchutnějšího výsledku. Jakmile bude mít mléko požadovanou teplotu a texturu nalijte trochu do směsi čokolády, energicky šlehejte, dokud se vše nespojí, a pak přidejte postupně další mléko. To pomáhá vytvořit hladký nápoj a zachová pěnu. 

5. Šlehač je váš přítel

Ingredience do teplého mléka nejlépe zapracujete metličkou (zapomeňte na vidličku nebo lžičku!). Práci vám může usnadnit i ruční šlehač, který je dimenzován na objem, se kterým pracujete a umí šlehat intenzivně. Jedině tak nebude mít vaše čokoláda hrudky. V případě, že používáte hrnec s nepřilnavým povrchem, nezapomeňte použít plastovou nebo silikonovou metličku, protože kovová by mohla povrch poškodit. 

Vyzkoušejte nové recepty na šálek lahodné domácí čokolády

Foto: Shutterstock

Perníková horká čokoláda

Připravte si šálek sváteční čokolády s aromatickým pomerančem, zázvorem, hřebíčkem a skořicí. A nezapomeňte ani na extra dávku šlehačky! 

Ingredience:

150 ml mléka

50 ml vysokoprocentních smetany na šlehání

1/4 lžičky hnědého cukru

1/2 pomerančové kůry (nastrouhané)

Špetka mletého zázvoru

Špetka mleté skořice

1 hřebíček

2 kapky vanilkového extraktu

50 g hořké čokolády (nasekané)

Perníčky na ozdobu (volitelné)

Postup: 

1. Mléko, smetanu, cukr, pomerančovou kůru a koření smíchejte v hrnci a na mírném ohni přiveďte k varu. Sundejte z plotny a nalijte přes sítko do džbánu. Nalijte teplé vylouhované mléko zpět do hrnce a vmíchejte vanilku a čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nebude hladká.

2. Znovu zapněte ohřev, aby se čokoláda prohřála, je-li to nutné. Poté ji přelijte do hrnečku a navrch dejte porci vyšlehané šlehačky. Vše ozdobte drcenými perníčky.

Foto: Shutterstock

Horká čokoláda se slaným karamelovým rumem

Je lahodná, horká a ještě ochucená vůní rumu a slaného karamelu. Tento hrneček božské čokolády neodmítne žádný dospělí! 

Ingredience: 

25 ml tmavého rumu

2 lžičky pasty ze slaného karamelu neboli Dulce de leche (koupíte ve specializovaných prodejnách)

150 ml plnotučného mléka

50 g mléčné čokolády (nasekané)

Špetka vločkové mořské soli 

Postup: 

1. V malé misce smíchejte rum a Dulce de lehce a promíchejte na mírném ohni do hladká. Poté odstavte.

2. Mléko ohřejte v hrnci na středním plameni, dokud se nezačne vařit. Sundejte z plotny a přidejte čokoládu. Tu míchejte, dokud se nerozpustí. Postavte potom hrnec zpět na oheň a prohřejte. Poté přidejte rumovou směs a špetku vločkové mořské soli. Nalijte do hrnečku a podávejte. 

3. Ozdobte velkou porcí šlehačky a sirupem ze slaného karamelu.

Foto: Shutterstock

Horká čokoláda s mátou

Jen málokteré chuti k sobě pasují tak dokonale jako je čokoláda a máta! Přesvědčte se na vlastní kůži…

Ingredience:

200 g hořké čokolády

600 ml mléka

150 ml smetany ke šlehání

Cukr podle chuti

6 čokoládových mátových bonbonů 

Postup: 

1. Na mírném plamenu zahřejte mléko, poté hrnec odstavte a přidejte na kousky nakrájenou čokoládu. Míchejte dokud se čokoláda nerozpustí. Vraťe hrnec na sporák a pokračujte v zahřívání. Opět odstavte a přidejte našlehanou smetanu. Na závěr nechte ve směsi rozpustit 6 čokoládových bonbonů s mátovou příchutí.

2. Rozdělte horkou čokoládu mezi 6 trnů, přidejte cukr podle chuti. Neváhejte ozdobit malými marshmallows, nasekanou čokoládou nebo čerstvou mátou podle chuti. 

Foto: Shutterstock

Zdroj: BBC Good Food, Wikipedia Commons

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
8 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 2 roky ago

    jistě dobrůtky, ale tomuto se opravdu musím (a chci) vyhýbat ♥

  2. KláraOdehnalová 2 roky ago

    Zaujala mě horká čokoláda s rumem, určitě s přítelem vyzkoušíme.

  3. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Tak to by mi chutnalo, nechala bych se klidně někým pozvat.

  4. renata zborníková 2 roky ago

    Krásné recepty. nádherné fotografie. Už jsem koupila pýr potřebných ingrediencí a pokusím se,,,

  5. MADAMACE 2 roky ago

    Horká čokoláda je výborná a s čepisí šlehažky lákavá.

  6. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    Super sladké recepty.

  7. NelaVávrová 2 roky ago

    Recept který zahřeja a stojí za to vykoušet. Děkujeme

  8. SIPEJI 2 roky ago

    Moc děkuji za inspiraci. Horká čokoláda bude dnes po odpolední procházce, už se na ní těším.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account