Venku je sychravo, odpoledne je brzy tma, spadané listí pomalu mizí z ulic, začínají první noční mrazíky, a to znamená jediné: čas horké čokolády je tu! Jenže není šálek horké čokolády jako šálek horké čokolády! Upgradujte své kuchařské umění na novou úroveň a potěšte své blízké nebo sami sebe tou nejlepší čokoládou na světě! Co takhle uklidňující šálek horké čokolády se slaným karamelovým rumem? Nalákali jsme vás? Vybrali jsme pro vás tři nové recepty na horkou čokoládou, které letos v zimě rozhodně musíte vyzkoušet!
Jak si připravit dokonalou horkou čokoládu? Tyhle tipů expertů se vám budou hodit:
1. Vyberte si místní suroviny
Bez ohledu na to, jaký typ mléka, čokolády a ozdob si přejete, hledejte ty nejkvalitnější kousky u místních značek a firem. Lokální farmy poskytují ty nejčerstvější mléčné výrobky, a právě díky nim budete mít zaručeno, že váš šálek čokolády bude zkrátka perfektní!
2. Nešetřete šlehačkou
Jedním z nejsnadnějších způsobů, jak povýšit svůj šálek horké čokolády na božské dílo je přidat ochucenou šlehačku. Stačí, když 1 šálek husté smetany smícháte s 2 lžícemi krystalového cukru a 1/2 lžičkou mátového extraktu (nebo přidejte příchuť podle svého mlsného jazýčku). Vyšlehejte ve vychlazené míse na maximum, dokud se na šlehačce nevytvoří tuhé vrcholky. Pro extra profesionální vzhled naberte šlehačku do cukrářského sáčku a vykouzlete v šálku stylové vzory.
3. Mléko je alfou a omegou úspěchu
Na mléku záleží! Čím vyšší je obsah tuku v mléce, tím krémověji bude vaše horká čokoláda chutnat. Dalším důležitým bodem je pak jeho teplota a způsob zahřívání. Pomalé a rovnoměrné zahřívání zajišťuje, že se mléko neodpaří, proto je důležité ho při zahřívání pomalu míchat a celý proces neuspěchat.
4. Správné pěnění
Pokud toužíte po krémové pěně, existuje několik způsobů, jak ji dosáhnout. Je důležité ohřát a napěnit mléko před přidáním dalších přísah, abyste dosáhli co nejkonzistentnějšího a nejchutnějšího výsledku. Jakmile bude mít mléko požadovanou teplotu a texturu nalijte trochu do směsi čokolády, energicky šlehejte, dokud se vše nespojí, a pak přidejte postupně další mléko. To pomáhá vytvořit hladký nápoj a zachová pěnu.
5. Šlehač je váš přítel
Ingredience do teplého mléka nejlépe zapracujete metličkou (zapomeňte na vidličku nebo lžičku!). Práci vám může usnadnit i ruční šlehač, který je dimenzován na objem, se kterým pracujete a umí šlehat intenzivně. Jedině tak nebude mít vaše čokoláda hrudky. V případě, že používáte hrnec s nepřilnavým povrchem, nezapomeňte použít plastovou nebo silikonovou metličku, protože kovová by mohla povrch poškodit.
Vyzkoušejte nové recepty na šálek lahodné domácí čokolády
Perníková horká čokoláda
Připravte si šálek sváteční čokolády s aromatickým pomerančem, zázvorem, hřebíčkem a skořicí. A nezapomeňte ani na extra dávku šlehačky!
Ingredience:
150 ml mléka
50 ml vysokoprocentních smetany na šlehání
1/4 lžičky hnědého cukru
1/2 pomerančové kůry (nastrouhané)
Špetka mletého zázvoru
Špetka mleté skořice
1 hřebíček
2 kapky vanilkového extraktu
50 g hořké čokolády (nasekané)
Perníčky na ozdobu (volitelné)
Postup:
1. Mléko, smetanu, cukr, pomerančovou kůru a koření smíchejte v hrnci a na mírném ohni přiveďte k varu. Sundejte z plotny a nalijte přes sítko do džbánu. Nalijte teplé vylouhované mléko zpět do hrnce a vmíchejte vanilku a čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nebude hladká.
2. Znovu zapněte ohřev, aby se čokoláda prohřála, je-li to nutné. Poté ji přelijte do hrnečku a navrch dejte porci vyšlehané šlehačky. Vše ozdobte drcenými perníčky.
Horká čokoláda se slaným karamelovým rumem
Je lahodná, horká a ještě ochucená vůní rumu a slaného karamelu. Tento hrneček božské čokolády neodmítne žádný dospělí!
Ingredience:
25 ml tmavého rumu
2 lžičky pasty ze slaného karamelu neboli Dulce de leche (koupíte ve specializovaných prodejnách)
150 ml plnotučného mléka
50 g mléčné čokolády (nasekané)
Špetka vločkové mořské soli
Postup:
1. V malé misce smíchejte rum a Dulce de lehce a promíchejte na mírném ohni do hladká. Poté odstavte.
2. Mléko ohřejte v hrnci na středním plameni, dokud se nezačne vařit. Sundejte z plotny a přidejte čokoládu. Tu míchejte, dokud se nerozpustí. Postavte potom hrnec zpět na oheň a prohřejte. Poté přidejte rumovou směs a špetku vločkové mořské soli. Nalijte do hrnečku a podávejte.
3. Ozdobte velkou porcí šlehačky a sirupem ze slaného karamelu.
Horká čokoláda s mátou
Jen málokteré chuti k sobě pasují tak dokonale jako je čokoláda a máta! Přesvědčte se na vlastní kůži…
Ingredience:
200 g hořké čokolády
600 ml mléka
150 ml smetany ke šlehání
Cukr podle chuti
6 čokoládových mátových bonbonů
Postup:
1. Na mírném plamenu zahřejte mléko, poté hrnec odstavte a přidejte na kousky nakrájenou čokoládu. Míchejte dokud se čokoláda nerozpustí. Vraťe hrnec na sporák a pokračujte v zahřívání. Opět odstavte a přidejte našlehanou smetanu. Na závěr nechte ve směsi rozpustit 6 čokoládových bonbonů s mátovou příchutí.
2. Rozdělte horkou čokoládu mezi 6 trnů, přidejte cukr podle chuti. Neváhejte ozdobit malými marshmallows, nasekanou čokoládou nebo čerstvou mátou podle chuti.
Foto: Shutterstock
Zdroj: BBC Good Food, Wikipedia Commons
Autorka: Lucie Janotová
jistě dobrůtky, ale tomuto se opravdu musím (a chci) vyhýbat ♥
Zaujala mě horká čokoláda s rumem, určitě s přítelem vyzkoušíme.
Tak to by mi chutnalo, nechala bych se klidně někým pozvat.
Krásné recepty. nádherné fotografie. Už jsem koupila pýr potřebných ingrediencí a pokusím se,,,
Horká čokoláda je výborná a s čepisí šlehažky lákavá.
Super sladké recepty.
Recept který zahřeja a stojí za to vykoušet. Děkujeme
Moc děkuji za inspiraci. Horká čokoláda bude dnes po odpolední procházce, už se na ní těším.