Velkou část všedních dnů trávíme v práci, potřebujeme tedy doplňovat energii, aby nám vše šlo dobře od ruky. Připravte si proto s sebou vždy nějakou svačinku, která ji dodá vašemu tělu i mozku a zároveň nenaruší vaši životosprávu. Přípravou takového snacku do práce strávíte minimum času, k tomu přidejte i zdravý oběd do krabičky a pracovní den vám hned lépe uběhne. Samozřejmě vždy vycházejte také z toho, jak náročné vaše zaměstnání je.
Mezi nejrychlejší varianty svačinek patří oříšky, sušené ovoce, případně jejich mix, (rýžový) chléb s avokádem a vejcem, jerky, poctivý bílý jogurt, cottage, slunečnicová či opražená dýňová semínka, smoothie apod. Pokud si však budete chtít dopřát něco lepšího, máme pro vás pár receptů pro inspiraci.
Šunkové rolky
Ingredience
1 balení smetanového sýra
Olivy (kdo nemá rád, může nahradit například sušenými rajčaty)
Jarní cibulka
8-10 tenkých plátků šunky
Postup
Sýr dobře promíchejte s najemno nakrájenými olivami a cibulkou, směsí potřete plátky šunky a zarolujte. Uchovávejte v lednici.
Hummus s kousky zeleniny
Ingredience
380 g cizrny
kůra a šťáva z ½ citronu (druhou polovinu použijte na jablka, aby nezhnědla)
1 lžíce tahini
1/2-1 lžička uzené papriky
2 lžíce pražených nesolených arašídů
1 lžička oleje
2 jablka nakrájená na plátky
2 mrkve nakrájené na tyčinky
4 celerové tyčinky nakrájené na nudličky
Postup
Cizrnu slijte a tekutinu si ponechte. Tři čtvrtiny cizrny vyklopte do robotu, přidejte citronovou kůru a šťávu, tahini, papriku, arašídy a olej se 3 lžícemi tekutiny z cizrny. Vše rozmixujte do hladka a poté vmíchejte zbylou cizrnu. Hummus si nabírejte ovocnými a zeleninovými tyčinkami.
Fazolová pomazánka s fetou a řeckým salátem
Ingredience
400 g máslových fazolí
1 citron – ½ šťáva, ½ nakrájený na 4 klínky
2 lžíce ricotty nebo bílého jogurtu
85 g rozdrobené fety
1 stroužek česneku
12 ovesných koláčků
Na salát
4 rajčata
1 okurka nakrájená
1 malá červená cibule
12 oliv Kalamata bez pecky (lze vynechat)
několik nasekaných lístků máty
Postup
Fazole, citronovou šťávu, ricottu, 50 g fety a česnek dejte do mísy a rozmixujte ručním mixérem na kaši. Vmíchejte zbývající fetu a směs rozdělte lžící do čtyř mističek.
Salát připravíte smícháním všech ingrediencí nakrájených na menší kousky dohromady s mátou (pokud ji používáte). Rozdělte do čtyř nádob a doplňte kouskem citronu. V chladu ve vzduchotěsné nádobě vydrží dva až tři dny.
Před konzumací potřete ovesné placky fazolovou směsí, vymačkejte na saláty citron a štědře jej navrstvěte na pomazánku.
Zdroj: Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock
Jelikož jsme se při stavbě domu s přítelem zvažovali, že rozhodně chceme si pěstovat vlastní bio zahradu, tak jsem moc ráda za to, že si takové svačiny mohu také připravovat a přitom nikam nechodit. Je to příjemnější.