Velkou část všedních dnů trávíme v práci, potřebujeme tedy doplňovat energii, aby nám vše šlo dobře od ruky. Připravte si proto s sebou vždy nějakou svačinku, která ji dodá vašemu tělu i mozku a zároveň nenaruší vaši životosprávu. Přípravou takového snacku do práce strávíte minimum času, k tomu přidejte i zdravý oběd do krabičky a pracovní den vám hned lépe uběhne. Samozřejmě vždy vycházejte také z toho, jak náročné vaše zaměstnání je.

Mezi nejrychlejší varianty svačinek patří oříšky, sušené ovoce, případně jejich mix, (rýžový) chléb s avokádem a vejcem, jerky, poctivý bílý jogurt, cottage, slunečnicová či opražená dýňová semínka, smoothie apod. Pokud si však budete chtít dopřát něco lepšího, máme pro vás pár receptů pro inspiraci.

Šunkové rolky

Ingredience

1 balení smetanového sýra
Olivy (kdo nemá rád, může nahradit například sušenými rajčaty)
Jarní cibulka
8-10 tenkých plátků šunky

Foto: Shutterstock

Postup

Sýr dobře promíchejte s najemno nakrájenými olivami a cibulkou, směsí potřete plátky šunky a zarolujte. Uchovávejte v lednici.

Hummus s kousky zeleniny

Ingredience

380 g cizrny
kůra a šťáva z ½ citronu (druhou polovinu použijte na jablka, aby nezhnědla)
1 lžíce tahini
1/2-1 lžička uzené papriky
2 lžíce pražených nesolených arašídů
1 lžička oleje
2 jablka nakrájená na plátky
2 mrkve nakrájené na tyčinky
4 celerové tyčinky nakrájené na nudličky

Foto: Shutterstock

Postup

Cizrnu slijte a tekutinu si ponechte. Tři čtvrtiny cizrny vyklopte do robotu, přidejte citronovou kůru a šťávu, tahini, papriku, arašídy a olej se 3 lžícemi tekutiny z cizrny. Vše rozmixujte do hladka a poté vmíchejte zbylou cizrnu. Hummus si nabírejte ovocnými a zeleninovými tyčinkami.

Fazolová pomazánka s fetou a řeckým salátem

Ingredience

400 g máslových fazolí
1 citron – ½ šťáva, ½ nakrájený na 4 klínky
2 lžíce ricotty nebo bílého jogurtu
85 g rozdrobené fety
1 stroužek česneku
12 ovesných koláčků

Na salát

4 rajčata
1 okurka nakrájená
1 malá červená cibule
12 oliv Kalamata bez pecky (lze vynechat)
několik nasekaných lístků máty

Foto: Shutterstock

Postup

Fazole, citronovou šťávu, ricottu, 50 g fety a česnek dejte do mísy a rozmixujte ručním mixérem na kaši. Vmíchejte zbývající fetu a směs rozdělte lžící do čtyř mističek.

Salát připravíte smícháním všech ingrediencí nakrájených na menší kousky dohromady s mátou (pokud ji používáte). Rozdělte do čtyř nádob a doplňte kouskem citronu. V chladu ve vzduchotěsné nádobě vydrží dva až tři dny.

Před konzumací potřete ovesné placky fazolovou směsí, vymačkejte na saláty citron a štědře jej navrstvěte na pomazánku.

 

 

Zdroj: Wikipedia Commons

Foto: Shutterstock

Tagy:
1 Komentář
  1. Iva Pekařová 10 měsíců ago

    Jelikož jsme se při stavbě domu s přítelem zvažovali, že rozhodně chceme si pěstovat vlastní bio zahradu, tak jsem moc ráda za to, že si takové svačiny mohu také připravovat a přitom nikam nechodit. Je to příjemnější.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account