Hrášek je výbornou zeleninou, kterou si snadno vypěstujete. Sklízet pak můžete od jara do podzimu a určitě se rády zapojí i děti, které si čerstvé sladké kuličky mnohem víc oblíbí, když si je samy vyloupnou z lusku. Hrášek je také skvělý, když jej pěstujete jako microgreens. V mladých výhoncích se kumulují prospěšné látky a výborně se hodí do salátů nebo třeba na chleba.

Konzumací hrášku dodáte tělu vitamíny skupiny B, dále pak A, C, E, K a minerální látky jako draslík, železo, fosfor či vápník. Velmi bohatý je také na bílkoviny a vlákninu, takže pokud se snažíte shodit nějaké to kilo, zařaďte čerstvý hrášek do svého jídelníčku.

Pustíte-li se do pěstování hrášku, bude výborně prospívat v blízkosti mrkve, hlávkového salátu či okurek. Naopak ho sázejte dál od fazolí, rajčat, cibule, česneku či brambor, toto propojení mu nedělá dobře. Pokud chcete svou úrodu hrášku uchránit před škůdci, stačí do záhonu vysadit i lichořeřišnici či saturejku, které navíc budou zahrádku i zdobit.

Jelikož je čerstvý hrášek opravdovým lákadlem, možná ho na další zpracování moc nezbyde, protože ho budete postupně odjídat přímo ze záhonu. Přesto se však pojďme podívat, jak lze hrášek připravit, tedy kromě zpracování na polévku či hrachovou kaši.

Hrách a hráškové výhonky s jarní cibulkou a mátou

Ingredience

4 šálky hrášku (případně mraženého)

1 1/2 lžíce extra panenského olivového oleje

3 středně velké jarní cibulky

Sůl

3 lžíce másla

3 šálky jemných výhonků hrášku nebo malých snítek řeřichy

1/3 šálku čerstvých lístků máty

Čerstvě mletý černý pepř

Foto: Shutterstock

Postup

Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou vařte hrášek, dokud nezměkne. Nechte okapat a ve stejném hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a špetku soli, přiklopte a za občasného míchání vařte do změknutí. Vmíchejte hrášek, přikryjte a vařte asi minutu, dokud se neohřeje. Po lžících vmíchejte máslo. Odstavte a vmíchejte výhonky hrášku, poté mátu, osolte a opepřete a podávejte.

Kuře v octě s pórkem a hráškem

Ingredience

8 celých kuřecích stehen

Sůl

Čerstvě mletý pepř

3 lžíce másla

3 lžíce extra panenského olivového oleje

3 velké pórky

1 šálek kuřecího vývaru

1/4 šálku bílého balzamikového octa

(mražený) hrášek

2 lžíce nasekaného estragonu

2 lžíce nasekané petrželky

1/2 šálku crème fraîche

Foto: Shutterstock

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Otočte kuřecí stehna kůží dolů a nařízněte je do poloviny kloubu. Kuře vydatně osolte a opepřete. Ve 2 velkých nepřilnavých pánvích rozehřejte polovinu másla a oleje, přidejte kuře kůží nahoru a zprudka smažte, dokud nezhnědne. Otočte kuře a smažte další minutu. Všechna kuřata naskládejte do jedné pánve.

Na druhé pánvi vařte pórek, dokud nezačne měknout. Přidejte vývar a ocet a přiveďte k varu. Osolte a opepřete, směs přelijte do zapékací mísy. Kuře položte na pórek kůží nahoru a pečte asi 25 minut. Kuře poté dejte na talíř.

Směs ze zapékací mísy přelijte a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, asi 5 minut. Přidejte hrášek, bylinky a crème fraîche a vařte, dokud není omáčka horká a mírně zhoustlá. Dochuťte solí, pepřem a kuře přelijte omáčkou a podávejte.

Kari z hrášku a nových brambor

Ingredience

1 lžíce rostlinného oleje

2 cibule

3 červené chilli papričky

kousek zázvoru

2 lžičky kmínu

1 lžička kari

½ lžičky kurkumy

750 g nových brambor

1 limetka

500 ml přírodního jogurtu

malý svazek koriandru, stonky a listy jemně nasekané

200-300 ml zeleninového nebo hrachového vývaru

300 g čerstvého hrášku s lusky (nebo použijte mražený)

klínky limetky k podávání

2 chleby naan

Foto: Shutterstock

Postup

Jak si připravit vývar z hrášku: Zbylé hráškové lusky vložte do velkého hrnce s půl svazkem máty, tymiánu a petrželky. Přidejte tolik vody, aby vše zakryta, a trochu soli a zrnek černého pepře. Opatrně přiveďte k varu a vařte 35 minut, poté sceďte.

Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a smaže, dokud nezměkne. Vhoďte chilli papričku, zázvor a koření a několik minut vařte. Vmíchejte brambory rozkrojené na polovinu a limetkovou šťávu a obalte je ve směsi koření.

Přidejte jogurt, stonky koriandru a vývar. Pomalu vařte 35-40 minut, dokud brambory nezměknou a omáčka se nezredukuje. Vmíchejte hrášek a vařte dalších 5 minut. Posypte lístky koriandru a podávejte s limetkovými klínky a teplým chlebem naan.

 

 

Zdroj: Wikipedia Commons, foodandwine.com, bbcgoodfood.com

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account