Den sv. Valentýna je pro někoho oslavou lásky, jiní jej přecházejí bez povšimnutí. Pokud patříte do první skupiny a rádi byste pro svou drahou polovičku připravili něco speciálního, zkuste se pustit do vlastnoručně uvařené večeře. Můžete ji připravit i společně. Užijete si příjemné a klidné společné chvíle, což je víc než drahé dárky.

Jídla pro valentýnské menu nemusí být složitá, volte spíše lehčí pokrmy a nezapomeňte přidat ingredience s afrodiziakálními účinky. Tápete, které to jsou? Z těch běžnějších jmenujme například čokoládu, ořechy, plody moře, granátové jablko, chilli, chřest, celer, sezamové semínko, vanilku, skořici, lososa, borůvky, avokádo, ale je jich mnohem víc. Průvodcem vám může být třeba kuchařka Uvař mi lásku nebo se inspirujte našimi recepty. A v případě, že by se vám kulinářské umění vymklo z rukou, jahody s čokoládou a šlehačkou jsou sázkou na jistotu.

Konfitovaný losos s tahini, pistáciemi a bylinkovou krustou

Ingredience

800 g lososa bez kůže
350 ml olivového oleje

Kořeněná sůl

1 lžička kardamonu
1 lžička kmínu
1 lžička semínek fenyklu
2 lžíce mořské soli
1 citron zbavený kůry

Pro tahini omáčku

100 g řeckého jogurtu
30 g tahini
1 stroužek česneku, jemně rozdrcený
šťáva z citronu

Foto: Shutterstock

Na polití

75 g pistácií, nahrubo nasekaných
1 šalotka
1 dlouhá chilli paprička, zbavená slupky a nakrájená nadrobno
1 malé granátové jablko, pouze semínka
20 g kopru, jemně nasekaného
20 g petrželky, natrhané a nadrobno nasekané listy
10 g máty, natrhané a nadrobno nasekané
2 lžíce olivového oleje

Postup

Všechno koření na kořeněnou sůl restujte 2-3 minuty na suché pánvi, dokud se nerozvoní, a poté je spolu se solí a citronovou kůrou rozemelte na hrubý prášek. Posypte jím obě strany ryby, položte na talíř, přikryjte a nechte 1 hodinu chladit.

Troubu předehřejte na 150 stupňů. Lososa dobře opláchněte a osušte kuchyňským papírem. Vložte do pekáče, do kterého se dobře vejde, a zalijte ho 350 ml olivového oleje. Pečte 25 minut, dokud není losos uprostřed stále růžový, ale začíná se snadno odlupovat.

Zatímco se losos vaří, připravte tahini omáčku tak, že v misce rozšleháte všechny ingredience. Ve druhé misce připravte směs na polití smícháním všech ingrediencí, aby se volně spojily.

Až budete chtít lososa podávat, opatrně ho vyjměte z olivového oleje a položte na talíř. Rybu přelijte lžící tahini omáčky, uhlaďte ji a na povrch přitiskněte pistáciovou polevu. Ihned podávejte.

Čokoládový dort s granátovým jablkem

Ingredience

225 g nesoleného másla a další na vymazání
250 g hořké čokolády (70 % kakaa) nalámané na čtverečky
5 velkých vajec
225 g světlého cukru
85 g mletých mandlí
50 g hladké mouky a 1 polévková lžíce navíc

Na polevu

150 ml smetany
100 g hořké čokolády (70% kakaa), nahrubo nasekaná
1 polévková lžíce moučkového cukru
hrst semínek granátového jablka

Foto: Shutterstock

Postup

Formu na koláč o průměru 23 cm vymažte tukem nebo dno vyložte papírem. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Máslo a čokoládu dejte do mísy a jemně je spolu rozpusťte buď nad hrncem s vroucí vodou, nebo v mikrovlnné troubě. Míchejte, dokud nevznikne hladká hmota, pak ji dejte stranou.

Vejce rozklepněte do velké mísy, přidejte cukr a šlehejte 5-8 minut, dokud nezhoustnou a nezdvojnásobí svůj objem. Pomalu vmíchejte čokoládovou směs pomocí velké kovové lžíce, s touto částí nespěchejte, je důležitá pro zachování pečlivě vytvořených bublinek. Přisypte mandle, mouku a ¼ lžičky soli a pak těsto rovnoměrně promíchejte. Těsto pomalu nalijte do formy a stěrkou ho z mísy dostaňte do posledního kousku. Pečte 30-35 minut, nebo dokud koláč nevyběhne a neztuhne na povrchu. Koláč nechte vychladnout ve formě na mřížce, je možné, že klesne a popraská, což je v pořádku.

Na polevu přiveďte smetanu k varu. Čokoládu dejte do mísy s moučkovým cukrem a pak ji přelijte horkou smetanou. Necháme několik minut odstát, promícháme do hladka a pak necháme 10 minut vychladnout a zhoustnout. Dort opatrně vyjměte z formy na talíř, pak jej potřete polevou, kterou necháte stékat po stranách. Nechte několik minut ztuhnout, pak posypte granátovým jablkem a dejte na několik hodin do chladu, případně rovnou podávejte.

Valentýnský koktejl

Ingredience

150 ml brusinkové šťávy
1 lžička grenadiny
50 ml vodky
hrst ledu
1 limetka
4 maliny
vychlazené prosecco nebo šumivé víno na doplnění

Foto: Shutterstock

Postup

Smíchejte brusinkový džus, grenadinu a vodku ve džbánu s hrstí ledu. Nebo to můžete udělat v koktejlovém šejkru. Vymačkejte klín limetky a promíchejte nebo krátce protřepejte. Koktejl přeceďte do dvou sklenic na šampaňské. Do každé sklenice vhoďte dvě maliny a dolijte proseccem nebo šumivým vínem.

 

Zdroj: Wikipedia Commons

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account