Čerstvé ovoce a zelenina jsou plné vitamínů, antioxidačních látek a vlákniny, a právě v tomto období si jich můžeme dosyta dopřávat. Co ale dělat, až přijde zima? Nejlepší je připravit se na ni postupně již nyní tím, že své spižírny, sklepy a mrazáky zaplníme úrodou z našich českých polí, sadů a zahrad. Zajistíme si tak přísun výživných látek i v průběhu chladných a deštivých měsíců, čímž podpoříme také svou imunitu.
Konec léta je v našich podmínkách obdobím výjimečné hojnosti. „Můžeme si dopřát širokou paletu barev a chutí, a to od borůvek a malin přes rajčata, papriky až po kořenovou zeleninu. Je to také ideální chvíle myslet na budoucnost a připravit si zásoby na podzim a zimu,“ říká Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.
Co stojí za pozornost?
-
Bobulovité ovoce – borůvky, ostružiny, rybíz či aronie jsou bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Podle odborníků pomáhají udržet imunitu, zdraví srdce i mozku a podporují zdravou zánětlivou reakci1.
-
Peckoviny – švestky, meruňky či broskve dodají tělu betakaroten a draslík.
-
Zelenina – papriky, rajčata, cukety a lilky obsahují cenné vitaminy A a C, lykopen či polyfenoly2.
-
Listová zelenina a bylinky – špenát, mangold, bazalka nebo petržel jsou zdrojem železa, kyseliny listové a chlorofylu3.
-
Kořenová zelenina – mrkev, řepa, celer a petržel se při správném skladování uchovají i několik měsíců.
Jak si vitaminy uchovat na horší časy
-
Mražení – Nejrychlejší a nejšetrnější způsob uchování. Bobule, nakrájenou zeleninu či bylinky je vhodné zmrazit co nejdříve po sklizni, aby se zachovalo maximum živin.
-
Sušení – Hodí se pro bylinky, houby, jablka nebo hrušky. Zachovává aroma a umožní mít po ruce chutné ingredience i v zimě.
-
Zavařování – Tradiční způsob, který prodlouží trvanlivost džemů, kompotů nebo zeleninových směsí.
-
Kvašení (fermentace) – Zejména u zelí nebo okurek pomáhá nejen konzervovat, ale také zvyšuje obsah prospěšných probiotik.
Studie navíc potvrzují, že například mražené bobulovité ovoce je stejně nutričně hodnotné jako čerstvé, zejména pokud bylo čerstvé ovoce skladováno několik dní. Rychlé zmrazení zachovává vitaminy, minerální látky, vlákninu a antioxidanty, včetně antokyaninů (látky podporující srdce, mozek a imunitu)4. „Lidé mají často pocit, že mražením ovoce o něco přicházejí, ale pravdou je, že správně provedené zamražení může živiny skvěle ochránit,“ doplňuje Monika Zábojníková.
Jak využít zásoby během roku
Mražené borůvky se dají skvěle využít například do ranní kaše nebo smoothie, kdy dodají pokrmu nejen barvu a vynikající chuť, ale i cenné antioxidanty. Sušené bylinky zase krásně provoní polévky či pečené maso a dodají jim nádech léta i uprostřed zimy. Kvašená zelenina se hodí jako příloha k teplým jídlům a současně prospívá zdravému střevnímu mikrobiomu.
Zdroj: www.healthline.com, Půl talíře
Foto: freepik.com











