Škola je zase tady a s ní nastávají všechny typické starosti, které musejí rodiče s příchodem 1. září řešit. Jednou z nich je i otázka, co malému i většímu školákovi zabalit ke svačině. Dopolední jídlo je pro děti velmi důležité – mělo by jej zasytit, dodat mu potřebné živiny a také dostatek energie na vstřebávání všech informací. Jenže jak na to?
Poměrně rozšířeným nešvarem dneška je, že děti namísto domácí svačinky dostanou peníze, za které si v automatu koupí bagetu, chipsy nebo třeba čokoládovou tyčinku. Jistě, hlad možná zaženou, ale jejich výživová hodnota je přinejlepším nulová (o tom, co s dětským organismem dělá nadbytek cukru, soli, škodlivých tuků apod. není třeba se příliš rozepisovat). Bohužel ani tradiční rohlík s máslem a salámem, který jako svačinku dostávala spousta z nás, není z výživového hlediska ideální, i když je třeba s láskou připravený doma. Mnoho rodičů tak stojí před otázkou, co svému potomkovi vlastně do školy přibalit.
Poklad ve svačinovém boxu
Ideální svačina by měla především obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků, tedy složité sacharidy, zdravé tuky a bílkoviny, a k tomu samozřejmě potřebné vitaminy, minerální látky a také vlákninu. A měla by být ze skutečně kvalitních surovin. Vždyť pro své děti chceme jen to nejlepší, což se samozřejmě týká i potravin.
Kvalitu spolehlivě najdete u certifikovaných biopotravin, které jsou označeny logy biolistu či biozebry. Jedná se o produkty pocházející z ekologického zemědělství, které nezatěžuje půdu ani vodní zdroje chemickými látkami. Plodiny jsou vypěstovány v souladu s přírodou. Kromě běžných obchodů naleznete široký výběr také u lokálních bio farmářů, kterých je v tuzemsku už více než 4 600. Více užitečných informací najdete na www.myjsmebio.cz.
A co tedy z biopotravin školákovi připravit, aby mu svačina dodala potřebné živiny a také energii na celý den? Vyzkoušejte některý z následujících tipů!
Celerová pomazánka
• 1 menší bio celer
• 1 bio cibule
• bio čerstvý sýr
• 3 bio vejce
• bio petržel
Celer u dětí příliš oblíbený nebývá, ve formě pomazánky je ale opravdu výborný a na chuť mu přijdou i největší mlsouni. Jeden menší celer nadrobno nastrouhejte. Přijdete k němu pokrájenou cibulku, špetku soli a pepře, balení čerstvého sýra, tři vařená vejce a čerstvou petrželku. Směs promixujte. Pomazánka nejlépe chutná na bio kváskovém chlebu společně s čerstvou zeleninou.
Svačiny do školy byste zkrátka neměli podceňovat. I ony totiž mohou hrát důležitou roli v tom, jaké výkony bude vaše dítko ve škole podávat. Pokud totiž budou malému školákovi chybět základní živiny, bude unavený, nepozorný a na známkách se to jistě projeví. Kromě toho je prokázáno, že nejrůznější chemické konzervanty, barviva či sladidla mohou v dětském těle napáchat nepěknou paseku. I proto je důležité, abyste věděli, že svému potomkovi do aktovky balíte jen ty nejkvalitnější potraviny.
Domácí granola
• 200-300 g bio ovesných vloček
• bio oříšky (lískové, kešu, vlašské či pekanové)
• bio sušené ovoce (meruňky, švestky, jablka)
• bio slunečnicová a chia semínka
• dvě lžíce bio kakaa
• dvě lžíce bio medu
Výhodou granoly je, že do ní můžete přidat oblíbené ingredience vašich dětí. Navíc je její příprava velmi jednoduchá. V míse smíchejte vločky s libovolným množstvím různých oříšků, sušeného ovoce a přidejte semínka. Pokud vaše ratolesti zbožňují čokoládu, přimíchejte ještě dvě lžíce kvalitního kakaa. Všechny přísady promíchejte společně se dvěma lžícemi bio medu. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem. Pečte přibližně půl hodiny na zhruba 150 stupňů Celsia a průběžně s granolou míchejte. Hotová granola skvěle chutná s jogurtem či tvarohem, který dětem můžete dát společně se směsí do skleničky či nepropustného svačinového boxu, ať máte jistotu, že se jim v aktovce či batůžku nestane žádná nehoda. A nezapomeňte na lžičku!
Raw tyčinky
• bio jemné ovesné vločky
• bio sušené datle bez pecek
• bio kakao
Nepečené ovocné tyčinky jsou v poslední době čím dál oblíbenější. Jedná se o zdravější alternativu různých doslazovaných müsli tyček z automatů. V tomto receptu ale žádný cukr potřebovat nebudete, přirozeně sladkou chuť totiž poskytnou datle.
Potřebovat budete opět ovesné vločky, ideálně rozemleté. Sušené datle pokrájejte na malé kousky a umixujte tak, aby se vytvořila lepkavá pasta. Ovoce vložte do misky a přisypejte zhruba stejné množství vloček a dvě lžíce kakaa. Směs rukama dobře promíchejte v tužší pastu, kterou rovnoměrně rozprostřete do malého pekáčku či obdélníkové misky vyložené pečicím papírem. Nechce v lednici přes noc ztuhnout a ráno hmotu pokrájejte do požadovaného tvaru. Jednotlivé kousky zabalte do papíru a hurá do školy!
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Více tipů na zajímavé akce či příležitosti poznat svět biopotravin a ekologického zemědělství najdete na www.mesicbiopotravin.cz.
Foto: Shutterstock