Rána bývají v mnoha domácnostech hektická a stává se, že v důsledku jen rychle vypijete kávu, možná si vezmete něco nezdravého do ruky a běžíte do práce či školy. Někdo vůbec nesnídá a příprava svačin už je zcela nepředstavitelná. Přitom stačí osvojit si několik receptů, které si snadno připravíte již večer a den poté nastartujete mnohem lépe. Ovlivní to i celý váš den, protože budete plni energie.
Muffiny nabité bílkovinami, pomazánky, granola, vafle, chia pudinky nebo ovesné vločky přes noc jsou jen krátkou ukázkou toho, jak se s předstihem připravit na další den. Jediné, co si opravdu nechystejte dopředu, jsou oblíbená smoothie. Tyto dobroty mají dodat našemu tělu potřebné vitamíny, ale ve chvíli, kdy je nekonzumujete okamžitě, část těchto vitamínů ztrácíte. Pojďme se tedy podívat na několik tipů na zdravé a rychlé snídaně i svačiny.
Muffiny se špenátem a houbami
Ingredience
2 lžíce extra panenského olivového oleje
cca 230 g hub dle chuti, na plátky
1 šálek žluté cibule
1 lžíce mletého česneku
2 lžičky mletého tymiánu
1 balení čerstvého špenátu
8 velkých vajec
⅔ šálku plnotučného mléka
2 lžičky dijonské hořčice
½ lžičky soli
½ lžičky mletého pepře
¾ šálku strouhaného sýra
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej, přidejte houby v rovnoměrné vrstvě a smažte, dokud zespodu nezhnědnou, asi 4 minuty. Promíchejte a za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud nezhnědnou po celém povrchu, asi 5 minut. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte, dokud nezačne měknout. Vmíchejte česnek a tymián a za stálého míchání vařte. Až se rozvoní, přidejte špenát a opět za stálého míchání vařte, dokud nezvadne, asi 2 minuty. Odstavte.
Ve velké míse rozšlehejte vejce, mléko, hořčici, sůl a pepř, vmíchejte sýr a houbovou směs. Připravte si košíčky a formu na muffiny, směs do nich rozlijte a pečte odkryté asi 30 minut.
Zapečené bagely
Ingredience
220 g slaniny nakrájené na kostičky
½ šálku nakrájené cibule
3 obyčejné bagely
1 hrnek strouhaného čedaru
12 rozšlehaných vajec
2 šálky mléka
2 lžičky nasekané petrželky
¼ lžičky pepře
½ šálku strouhaného parmezánu
Postup
Slaninu a cibuli vložte do hluboké pánve a smažte, dokud rovnoměrně nezhnědne. Poté dejte stranou. Každý bagel rozkrojte na 4 tenké plátky. Na dno lehce vymazané zapékací misky naaranžujte 6 plátků bagelů, pokryjte je směsí slaniny a cibule a poté sýrem čedarem. Navrch položte zbývající plátky bagelů.
V míse rozšlehejte vejce, mléko, petrželku a pepř, touto směsí přelijte vrstvy bagelů. Přikryjte a dejte do chladničky na 8 hodin nebo přes noc.
Předehřejte troubu na 200 °C, odklopte zapékací misku a pečte v předehřáté troubě 25 až 30 minut, nebo dokud vejce neztuhnou. Posypte parmazánem, nejlépe podávejte teplé a chutnají i studené.
Krémová ovesná kaše přes noc s borůvkami
Ingredience
½ šálku ovesných vloček
½ šálku vody
špetka soli
½ šálku borůvek
2 polévkové lžíce řeckého jogurtu
1 lžíce opražených nasekaných pekanových ořechů
2 lžičky čistého javorového sirupu
Postup
Ve sklenici nebo misce smíchejte ovesné vločky, vodu a sůl. Přikryjte a nechte přes noc v chladničce. Ráno je podle potřeby ohřejte a doplňte borůvkami, jogurtem, pekanovými ořechy a sirupem.
Nepečené tyčinky s ořechy
Ingredience
¼ šálku másla
¼ šálku medu, lze nahradit světlým kukuřičným sirupem
¼ hrnku třtinového cukru
1 lžíce vanilkového extraktu
3 šálky medových Cheerios
1 šálek rozinek – lze nahradit arašídy, mandlemi nebo směsí všeho
přibližně 1/2 šálku slunečnicových semínek v čokoládě (lze vynechat)
Postup
Čtvercovou pánev vyložte alobalem s přesahem a postříkejte jej sprejem na vaření.
Ve velké míse vhodné do mikrovlnné trouby smíchejte máslo, med, hnědý cukr a zahřívejte na nejvyšší výkon po dobu 1 minuty, aby se rozpustily. Směs bude zrnitá, což je ale v pořádku.
Vraťte misku do mikrovlnné trouby a ohřívejte ještě 1 minutu na nejvyšší výkon a po chvíli ještě potřetí vraťte misku do mikrovlnné trouby a ohřívejte další 1 minutu na vysoký výkon. Při tomto třetím zahřátí bude směs značně bublat a pěnit, proto pozor při manipulaci. Pokud chcete, můžete karamel připravit i v kastrůlku na plotně.
Opatrně vmíchejte vanilku, protože směs by mohla vybublat. Vmíchejte vločky a rozinky, ořechy (nebo co jste si zvolili). Směs vyklopte do připravené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pevně zabalte. Případně můžete ještě posypat slunečnicovými semínky.
Přikryjte pánev fólií a vložte do lednice, aby ztuhla alespoň na 2 až 3 hodiny nebo přes noc. Po vyjmutí z lednice nakrájejte na tyčinky, které vydrží ve vzduchotěsně uzavřené nádobě v chladničce až 2 týdny nebo v mrazničce až 6 měsíců.
Skořicové koláčky s ovesnými vločkami a jablky
Ingredience
3 šálky ovesných vloček
1 ½ šálku mléka
¾ šálku neslazeného jablečného pyré
⅓ šálku třtinového cukru
2 velká vejce
1 lžíce mleté skořice
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
½ lžičky soli
⅔ šálku nadrobno nakrájených sušených jablek
¼ šálku jemně nasekaných vlašských ořechů
Postup
Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mléko, jablečné pyré, hnědý cukr, vejce, skořici, prášek do pečiva, vanilku a sůl. Přisypte sušená jablka a vlašské ořechy. Směs rozdělte do připravených košíčků na muffiny, plňte asi do 1/3 košíčku. Pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 25 minut. Nechte koláčky 10 minut vychladnout a poté je vyklopte na drátěnou mřížku. Podávejte teplé i studené.
Zdroj: Wikipedia Commons, eatingwell.com, averiecooks.com, allrecipes.com
Foto: Shutterstock