Zdravě se stravovat znamená také to, že váš jídelníček tvoří sezonní potraviny. Přirozeně totiž dozrávají v našich podmínkách a tělu prospívají, neboť na ně bylo vždy zvyklé. Nemáte-li možnost pěstovat si například vlastní zeleninu, pak se vydejte na farmářské trhy, kde objevíte i produkty živočišného původu z místních chovů. Vášniví houbaři mohou zajít do lesa a určitě i odsud se vrátí s nějakým úlovkem. Sezonní potraviny pak lze kombinovat s těmi, které přes zimu uskladňujeme jako mrkev, celer apod.

Duben je považován za „zelený“ měsíc, proto jsou také aktuálně nejvíce k mání potraviny v této barvě. Patří mezi ně jarní cibulka, polníček, řeřicha, baby špenát nebo divoké bylinky jako například, pažitka, medvědí česnek nebo i obyčejná pampeliška. Dále se již objevují nové brambory a pochutnáte si rovněž na ředkvičkách.

Taková ředkvička je díky své pálivé chuti malým zázrakem pro naše tělo, neboť jej chrání před plísněmi a bakteriemi. Poradí si s jarním nachlazením nebo zažívacími obtížemi. Při výběru dbejte na to, aby listy byly svěží a plody pevné a křupavé. Ačkoliv si na ředkvičkách nejčastěji pochutnáváme jen tak, tedy pouze očištěných a nikterak zpracovaných, dají se skvěle využít také do nejrůznějších receptů, případně skvěle chutnají naložené, proto neváhejte vyzkoušet následující recept. Zároveň obsahuje i inspiraci na to, jak zpracovat ředkvičkové listy.

Rychlé ředkvičkové pickles

Ingredience

4 svazky ředkviček

1 šálek vinného octa

1 šálek vody

2½ lžíce třtinového cukru

1 polévková lžíce mořské soli

½ čajové lžičky pepře vcelku (kombinace různých druhů)

½ čajové lžičky hořčičných semínek

Foto: Shutterstock

Postup

Ředkvičky rozpulte a rozdělte je do sklenic. Ocet, vodu, cukr a sůl zahřejte v hrnci a míchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Vmíchejte zrnka pepře a hořčice a nálevem zalijte ředkvičky. Nechte vychladnout. Nakládané plátky ředkviček budou připravené ke konzumaci druhý den.

Pesto z listů ředkviček

Ingredience

Ředkvičkové listy

1/2 šálku piniových oříšků

1 stroužek česneku

1/4 lžičky mořské soli

Mletý černý pepř

2 lžíce citronové šťávy

1 šálek bazalky

1/4 až 1/3 šálku extra panenského olivového oleje

1/4 šálku parmazánu

Postup

V kuchyňském robotu rozmixujte piniové oříšky, česnek, sůl a pepř. Přidejte citronovou šťávu a znovu pulzujte. Přidejte ředkvičkové listy a bazalku a mixujte, dokud se nespojí. Při stálém míchání přilijte olivový olej a pulzujte, dokud se nespojí. Přidejte parmazán a krátce pulzujte, aby se spojil s hmotou.

 

Někteří z vás mají možná uskladněny brambory z loňské sklizně, což je skvělé, ale tyto „staré“ brambory se hodí na recepty jako bramborové placky, škubánky apod. S jarem se však začínají objevovat brambory nové, které si skvěle vychutnáte i pouze s máslem a tvarohem, nicméně dají se z nich připravit i jiné báječné pokrmy.

Pečené nové brambory s chilli krabí salsou

Ingredience

500 g očištěných nových brambor

1 větvička rozmarýnu

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

rukola

Krabí salsa

½ šalotky

1 chilli paprička

100 g bílého krabího masa (krabích tyčinek)

2 lžíce extra panenského olivového oleje

½ limetky – šťáva

½ malého svazku koriandru

vločky mořské soli

Foto: Shutterstock

Postup

Troubu předehřejte na 200 ºC. V malém pekáčku smíchejte brambory, nasekaný rozmarýn, prolisovaný česnek a olivový olej s trochou koření dle chuti. Pečte 50-60 minut dozlatova.

Smíchejte ingredience na salsu a dochuťte ji. Podle potřeby přidejte ještě trochu oleje nebo limetkové šťávy. Brambory dochuťte trochou mořské soli a lžící přes ně přelijte salsu. Podávejte s rukolovým salátem.

 

Jestli je na jaře něčeho opravdu dostatek, pak jsou to pampelišky. Alergici z nich nejásají, ale kromě toho, že z jejich květů můžete udělat například pampeliškový med a sušený kořen je výtečnou a zdravou náhražkou kávy, dají se dobře zpracovat také listy smetánky lékařské.

Pampeliškový salát

Ingredience

cca 500 g pampeliškových listů

2 lžičky soli nebo dle chuti

1/4 šálku rostlinného oleje

1 stroužek česneku

1/2 šálku cibule

1 malá sušená feferonka

Mletý černý pepř

Parmezán dle chuti

Foto: Shutterstock

Postup

Listy dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Naplňte misku vodou a přidejte 1 lžičku soli, listy ponořte na 10 minut do osolené vody a následně dobře opláchněte. Listy nakrájejte na kousky o velikosti 2 cm. V hrnci přiveďte k varu malé množství vody, asi 1 1/2 šálku, přidejte 1 lžičku soli a pampeliškové listy vařte odkryté asi 10 minut.

Zatímco vaří, rozehřejte rostlinný olej, osmahněte česnek, cibuli a chilli papričku, dokud cibule nezesklovatí.

Listy důkladně osušte a přidejte je do směsi cibule a česneku. Podle chuti osolte a opepřete. Při servírování posypte hoblinkami parmezánu.

 

Zdroj: Wikipedia Commons, olivemagazine.com, thespruceeats.com

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account