V zahrádkách se to teď pěkně červená kulatými, oválnými, malými i velkým rajčaty a opět přichází na řadu otázka, jak s nimi naložit. Salát a kombinace s mozzarellou či balkánským sýrem je klasika, která nikdy neomrzí, ale proč nezkusit něco nového. Inspirujte se recepty našich čtenářek.

Rajče je skvělá zelenina plná vitamínů a minerálních látek. Najdete v něm vitamín B1, B2, B6, C, E, provitamín A, železo, jod, fosfor, vápník draslík a měď. S touto přehlídkou prospěšných látek není divu, že příznivě působí na močové cesty, ledviny, snižují cholesterol, slouží jako prevence proti infarktu, detoxikují tělo a posilují imunitu. A toto je jen zlomek toho, v čem nám mohou rajčata pomoci. Zevně lze tuto zeleninu použít například na popáleniny. Pozor by si na rajská jablíčka měli dát pouze lidé, které trápí artritida či dna.

Foto: se souhlasem Petry Vomelové

Recept připravila Petra Vomelová.

Rajčatový koláč z listového těsta

Ingredience:

100 g šunky nejvyšší jakosti

350 g cherry rajčat

100 g tvarohu

250 g sýru Gouda

3 vejce

1 balení listového těsta

čerstvá bazalka

provensálské koření

sůl

pepř

Instrukce:

Těsto propíchneme vidličkou, vložíme do předehřáté trouby a zprudka upečeme tak, aby zůstalo světlé. V míse smícháme tvaroh, 2 vejce, pokrájenou šunku a strouhaný sýr. Směs osolíme a opepříme a potřeme jí předpečený základ koláče. Těsto přeložíme na okrajích, potřeme rozklepnutým vejcem a zasypeme bylinkami dle chuti. Pečeme dozlatova cca 30 minut.

Foto: se souhlasem Veroniky Malcové

Recept připravila Veronika Malcová.

Cuketové špagety s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem

Ingredience:

2 mladé cukety

150 g kuřecích prsou

150 g drcených rajčat

20 ml balzamikového octa

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

dle chuti sůl, pepř, oregano, chilli

parmezán na posypání

Instrukce:

Jako první si oloupeme cukety a nakrájíme na drobné proužky. Vynecháme část se semínky. Můžeme použít speciální škrabku či kráječ. Cuketové špagety posolíme a necháme chvíli vypotit. Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na drobné kousky, můžeme i rozemlít. Maso dochutíme solí a pepřem.

Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm maso. Když je hotové zalijeme ho balzamikovým octem, po jeho vyvaření přidáme k masu rajčata a oregano. Ještě dosolíme podle chuti a můžeme přidat i vodu pokud chceme omáčku řidší. Když jsou rajčata prohřátá tak do omáčky prolisujeme česnek. Nakonec vyždímáme z cuket vodu a přidáme k omáčce ohřát. Pak už jen servírujeme a podáváme se strouhaným parmezánem.

Foto: se souhlasem Zuzany Pučokové

Recept připravila Zuzana Pučoková.

Rajčatová marmeláda

Ingredience:

3 kg rajčat

1,2 kg cukru

1-2 ks želírovacího přípravku

3 lžičky kyseliny citronové

5 sáčků višňového čaje

Instrukce:

Zralá rajčata omyjeme, vhodíme do vroucí vody a po cca 2-3 minutách vytáhneme a hodíme do studené vody – tím popraská slupka a lépe se odšťavní (použijeme odšťavňovač nebo rozmixujeme v mixéru a přecedíme přes plátýnko). Mezitím si uvaříme silný ovocný čaj (1 hrnek na 5 sáčků).

Získanou šťávu (asi 2 litry) přivedeme k varu spolu s čajem. Želírovací přípravek smícháme s malým množstvím cukru a vsypeme do vroucí šťávy. Vaříme takto 5 minut, pak přidáme zbylé množství cukru a vaříme dalších 5 minut. Vypneme a vmícháme kyselinu citronovou. Ještě horké plníme do sklenic a sterilujeme 15 minut na 85 °C. Hodí se na bagetku či palačinky.

Foto: Shutterstock, se souhlasem Petry Vomelové, Veroniky Malcové a Zuzany Pučokové

Zdroj: bylinkyprovsechny.cz

Tagy:
2 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account