Víno dodává jídlům šmrnc, proto patří k báječným univerzálním dochucovadlům. Parádu nadělá ve spojení se sezónní zeleninou, doladí houby, mořské plody, ovoce i sladké dezerty. Které použít a proč byste se při vaření měli řídit vlastní intuicí?
Ano, ano, ve víně je pravda. Ale taky neskutečná chuť. Všechny odrůdy vín obsahují přírodní cukry, kyseliny a taniny, takže platí, že každá z těchto složek se bude nacházet ve všech dobrotách, které připravíte. A co obecné zásady, kterými se při přípravě pokrmů řídit? Tady jsou!
Nevařte s vínem, které byste nepili
Rozděláte lahvinku a ochutnáte. Víno je pro vás nezajímavé, trpké či příliš sladké, navíc vám nesedí závěrečná tečka, která se vám usazuje na jazyku. Jednoduché a rozumné pravidlo při vaření s vínem zní: Nevařte s ničím, co byste sami nevypili. Navíc vaše intuice může být správná. Některá vína pocházejí z nekvalitní základny, jsou plné konzervantů a dokonce obsahují i přidanou sůl, která by výsledné jídlo jen zkazila. (Sůl prodlužuje trvanlivost po otevření lahve.) Zkrátka a dobře, vsaďte na odrůdy, jež máte rádi a nepodceňujte svůj šestý smysl.
Pohrávejte si s množstvím
Chcete-li v receptu udržet úroveň kyselosti nebo sladkosti, musíte si při přidávání vína počínat obezřetně a zároveň přihlížet k tomu, zda si recept žádá citronovou šťávu, ocet či naopak cukr. Jde o to, aby výsledný pokrm nebyl příliš sladký nebo kyselý. Začněte vínem, to povařte zhruba 10 minut, pak podle potřeby přidávejte další suroviny.
Nebojte se pečení
Víno bývá vynikající náhradou tuků a olejů v mnoha receptech. Je to ideální nápoj, který nahradí máslo nebo olej a dochutí houby, cibuli a jarní smaženou zeleninu. A věděli jste, že se dá použít i při pečení dortů a jiných sladkých laskomin? U některých koláčových směsí můžete při míchání těsta nahradit až 3/4 šálku oleje červenou, bílou nebo sladkou dezertní odrůdou. A co se týče marinád, tak pokud nějaká z nich víno skutečně obsahuje, přispívá ke křehnutí masa.
Mějte to správné nádobí
Nereaktivní nádobí je takové nádobí, které neovlivňuje barvu ani chuť jídla. K takovým patří nerezová ocel, sklo, smaltovaná pánev či hliníkové nádobí, které je potažené nereaktivní vrstvou (takže je bezpečné s kyselými potravinami a tekutinami, jako jsou třeba rajčata nebo právě víno). Pomalé vaření kyselé složky potřebné pro redukci může poškodit povrch nádobí a vede k přenosu kovové chuti. A jaké víno je to nejlepší?
Hlavně ochutnávejte
Recepty se často odkazují na „1 šálek vína“, ale často nenaznačují, o jakou odrůdu jde, což může mít významný dopad na chuť (a radost) z jídla. Obecně platí, že bílá vína jsou dobrým společníkem pro bílé maso, jako jsou ryby, mořské plody, vepřové maso, drůbež, telecí maso, vegetariánská jídla a smetanové omáčky. Červená vína se hodí pro tmavá a kořeněná masa či výrazná jídla, ke kterým patří kachna, zvěřina, husa, dušená masa, chilli a omáčky z těstovin na bázi rajčat. Včasná ochutnávka však napoví, zda daný druh vína s ostatními surovinami doopravdy ladí.
Foto: Shutterstock
Autorka: Kateřina Málková
Při vaření s vínem vsaďte především na jeho kvalitu
-
S dětmi v kuchyni – jak na to
Martina Vrbická - Vařme jinak||Kulinářské tipy, Zábava a volný čas, děti, vaření, zdravá strava
Chtěla bych tu pro vás postupně zveřejňovat takovou minisérii S dětmi v kuchyni, kde bych vás chtěla podpořit ke...
-
Vyzkoušejte tři skvělé recepty z cukety, tentokrát naslano
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, léto, recepty
Cuketa je výborná zelenina, kterou lze použít do slaných i sladkých receptů a vlastně nikdo nepozná, že tam vůbec...
-
Nastartujte svůj den s chutí: Zdravé snídaně pro celou rodinu
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Vždy se říkávalo, že snídaně je základ dne. Dodá energii na celé dopoledne a nastartujete den. Důležité však je,...
-
Co dnes uvařit? Lásku! Uvařte podle erotické kuchařky, po níž se vám budou sbíhat sliny nejen na jídlo…
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, recepty, tipy
Kuchařka, která radí nejen, jak opepřit jídlo, ale také zlepšit váš sexuální život? Máme pro vás dva recepty! Kuchařka...
-
Tajemství černého bezu a co z něho připravit
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace
Černý bez je mnohými nedoceněnou rostlinou. Přitom blahodárně působí na naše zdraví a dají se z něho připravit výtečné...
-
Proč zařadit fazole do svého jídelníčku?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Fazole je velmi chutná potravina a náš jídelníček může zpestřit na několik způsobů. Obsahují významné množství bílkovin, rozpustnou i...
-
Objevte sílu přepuštěného másla ghí: elixíra života z ájurvédy
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Ghí je východními kulturami už tisíce let doporučováno jako nejlepší produkt pro zdravý životní styl i léčbu. V kuchyni je...
-
Fermentované nápoje aneb klíč ke zdraví ukrytý v lahvi
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, zdraví
Domácí kvašené nápoje obsahují řadu bakterií a kvasinek, jež velmi prospívají našem trávicímu traktu. A právě v něm se...