Víno dodává jídlům šmrnc, proto patří k báječným univerzálním dochucovadlům. Parádu nadělá ve spojení se sezónní zeleninou, doladí houby, mořské plody, ovoce i sladké dezerty. Které použít a proč byste se při vaření měli řídit vlastní intuicí?
Ano, ano, ve víně je pravda. Ale taky neskutečná chuť. Všechny odrůdy vín obsahují přírodní cukry, kyseliny a taniny, takže platí, že každá z těchto složek se bude nacházet ve všech dobrotách, které připravíte. A co obecné zásady, kterými se při přípravě pokrmů řídit? Tady jsou!
Nevařte s vínem, které byste nepili
Rozděláte lahvinku a ochutnáte. Víno je pro vás nezajímavé, trpké či příliš sladké, navíc vám nesedí závěrečná tečka, která se vám usazuje na jazyku. Jednoduché a rozumné pravidlo při vaření s vínem zní: Nevařte s ničím, co byste sami nevypili. Navíc vaše intuice může být správná. Některá vína pocházejí z nekvalitní základny, jsou plné konzervantů a dokonce obsahují i přidanou sůl, která by výsledné jídlo jen zkazila. (Sůl prodlužuje trvanlivost po otevření lahve.) Zkrátka a dobře, vsaďte na odrůdy, jež máte rádi a nepodceňujte svůj šestý smysl.
Pohrávejte si s množstvím
Chcete-li v receptu udržet úroveň kyselosti nebo sladkosti, musíte si při přidávání vína počínat obezřetně a zároveň přihlížet k tomu, zda si recept žádá citronovou šťávu, ocet či naopak cukr. Jde o to, aby výsledný pokrm nebyl příliš sladký nebo kyselý. Začněte vínem, to povařte zhruba 10 minut, pak podle potřeby přidávejte další suroviny.
Nebojte se pečení
Víno bývá vynikající náhradou tuků a olejů v mnoha receptech. Je to ideální nápoj, který nahradí máslo nebo olej a dochutí houby, cibuli a jarní smaženou zeleninu. A věděli jste, že se dá použít i při pečení dortů a jiných sladkých laskomin? U některých koláčových směsí můžete při míchání těsta nahradit až 3/4 šálku oleje červenou, bílou nebo sladkou dezertní odrůdou. A co se týče marinád, tak pokud nějaká z nich víno skutečně obsahuje, přispívá ke křehnutí masa.
Mějte to správné nádobí
Nereaktivní nádobí je takové nádobí, které neovlivňuje barvu ani chuť jídla. K takovým patří nerezová ocel, sklo, smaltovaná pánev či hliníkové nádobí, které je potažené nereaktivní vrstvou (takže je bezpečné s kyselými potravinami a tekutinami, jako jsou třeba rajčata nebo právě víno). Pomalé vaření kyselé složky potřebné pro redukci může poškodit povrch nádobí a vede k přenosu kovové chuti. A jaké víno je to nejlepší?
Hlavně ochutnávejte
Recepty se často odkazují na „1 šálek vína“, ale často nenaznačují, o jakou odrůdu jde, což může mít významný dopad na chuť (a radost) z jídla. Obecně platí, že bílá vína jsou dobrým společníkem pro bílé maso, jako jsou ryby, mořské plody, vepřové maso, drůbež, telecí maso, vegetariánská jídla a smetanové omáčky. Červená vína se hodí pro tmavá a kořeněná masa či výrazná jídla, ke kterým patří kachna, zvěřina, husa, dušená masa, chilli a omáčky z těstovin na bázi rajčat. Včasná ochutnávka však napoví, zda daný druh vína s ostatními surovinami doopravdy ladí.
Foto: Shutterstock
Autorka: Kateřina Málková
Při vaření s vínem vsaďte především na jeho kvalitu
-
Tatarák: delikatesa (nejen) pro milovníky syrového masa
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, tipy
Tatarský biftek, nebo jednoduše „tatarák“, je stálicí na jídelních lístcích mnoha restaurací. Jak si ho snadno a rychle připravit...
-
Květen na talíři: Dopřejte si špenát na různé způsoby
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Nabídka lokální zeleniny je od dubna opět pestřejší. Určitě tedy do jídelníčku zařaďte například špenát, který může chutnat opravdu...
-
Jak na chřest: vyzkoušejte 3 nové recepty
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, rodina, tipy, trendy
Chřestová sezóna je v plném proudu! Kromě tradičního českého bílého se u nás pěstuje ale i chřest zelený. Chřest...
-
Jak si doma připravit nejlepší pastrami sendvič?
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Pastrami je zcela po právu fenoménem. I když samotná úprava masa je považována za typickou newyorskou specialitu, do Ameriky...
-
Ořechová cesta Šufanu je lemována poctivostí
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy
Firma Šufan už sedm let dokazuje, že péče a poctivost mohou být skutečnými hodnotami podnikání. V malé výrobně v...
-
3x pochoutky z kozího sýra. Takhle si ho určitě zamilujete
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy
Kozí sýry a další výrobky z kozího mléka mají své zastánce i odpůrce. Že patříte spíše do té druhé skupiny?...
-
Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen...
-
Babiččina bublanina a další skvělé tipy na recepty z třešní
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, recepty
Pokud patříte k těm šťastlivcům, kterým ptactvo nechalo na stromě alespoň nějaké třešně, mohly by se vám hodit recepty...