Dříve se na ně chodívalo spíše do lesa, dnes však ostružiny můžete pěstovat i doma na zahradě. Tato tajemně černá příbuzná maliny nejen skvěle chutná, ale má spoustu benefitů pro naše tělo. Ocení je i všichni ti, kdo si hlídají linii, neboť cukry v nich obsažené jsou snadno stravitelné a navíc je až z 90 % tvoří voda.
Ostružina obsahuje velké množství vitamínu C, vitamínů skupiny B, vitaminu E, železa, vápníku, fosforu a hořčíku. I díky tomu pomáhá její konzumace či pití čaje z listů ostružiníku na nejrůznější neduhy a celkově podporuje imunitu a regeneraci organismu. Naše buňky chrání před volnými radikály, velmi příznivý vliv má na trávicí soustavu a konzumace ostružin se doporučuje například při vysokém krevním tlaku. Dokonce prý plody ostružiníku díky flavonoidům pomáhají s neplodností a fungují jako prevence zhoubných nádorů či srdečních a cévních onemocnění.
No, řekněte sami, tohle všechno přece stojí za pravidelnou konzumaci těchto lahodných plodů. Nejlepší jsou právě utržené, ale neprohloupíte ani tehdy, když z nich vyzkoušený nějaký výtečný recept. Můžete to být koláč, smoothie nebo klidně osvěžující drink.
Tip: Pokud máte les daleko a na zahradě byste ostružinu hledali marně, vyzkoušejte stále oblíbenější samosběr. Například na farmě v Břežanech si nyní můžete dopřát ostružiny i maliny, které si ve formě džemu, povidel či sirupu uchováte i na zimní měsíce. Případně je lze i zamrazit.
Recept připravila Petra Vomelová.
Křehký koláč s ostružinami
Ingredience:
Korpus
4 vejce
100 g cukru
150 g hladké mouky
4 lžíce oleje
Dozdobení
300 g ostružin
200 g jahod
1 dortové želé Vitana
Instrukce:
Vejce a cukr vyšleháme do pevné pěny, zlehka přimícháme mouku a přilijeme olej. Hmotu nalijeme do 4 malých dortových forem. Pečeme při 180 °C cca 20 minut. Po vychladnutí korpus posypeme ostružinami, jahodami a zalijeme dortovým želé. Necháme vychladit a poté vyndáme z formy.
Recept připravila Jaroslava Frančíková.
Koláč babího léta
Ingredience:
Těsto – na průměr formy 21-24 cm
1 hrnek pohankové mouky
1/2 hrnku špaldové mouky
1 ČL kypřicího prášku bez fosfátů
1 vejce
špetka soli
kůra z 1/2 limety
6 PL kokosového oleje
5 PL javorového sirupu
Brusinkové pyré
1 hrnek brusinek
70 ml vody
1/2 ČL skořice
kůra z 1/2 limety
8 PL medu
2 PL javorového sirupu
Na dozdobení
1 hrnek ostružin
Instrukce:
Obě mouky nasypeme do mísy, osolíme a přidáme kypřící prášek. Promícháme a pak postupně přidáme ostatní ingredience a zpracujeme do hladké konzistence. Vytvoříme bochánek, který necháme alespoň 20 minut odpočívat. Zapneme troubu na 175 °C.
V mezičase si připravíme brusinkové pyré. Brusinky propláchneme v sítku pod tekoucí vodou a vložíme do kastrůlku. Podlijeme vodou a necháme provařit. Přidáme ostatní ingredience, podusíme a poté tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré. Necháme mírně vychladit, když pyré stydne, začíná houstnout.
Těsto si přendáme na podložku nebo přímo na pečicí papír a vyválíme z něj placku. Přeneseme do formy a upravíme tak, aby bylo rovnoměrně rozložené a všude mělo stejně vysoký okraj. Na pár místech propíchneme vidličkou, aby během pečení unikal vzduch a v těstě se netvořily nepěkné boule.
Natřeme brusinkovým pyré a zasypeme ostružinami. Povrch můžeme posypat drobenkou. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 175 °C 30-35 minut. Necháme vychladit.
Recept připravila Marie Hajdová.
Vynikající ostružinový koláč
Ingredience:
100 g krupicového cukru
150 g hladké mouky
1/2 kypřicího prášku
1 vejce
100 g másla
1 lžička citronové kůry
3 lžíce kakaa
Náplň
500 g tvarohu
160 g másla
350 ml mléka
2-3 vejce
140 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
150 g ostružin
3-4 lžíce cukru
Instrukce:
Nejprve si připravíme ovoce – ostružiny v rendlíku svaříme s cukrem a trochou vody do hustší omáčky. Množství cukru přizpůsobíme kyselosti ovoce, ale cílem je mít omáčku trošku kyselejší. Necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 150 °C a plech nebo koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.
V míse vypracujeme z cukru, mouky, kypřicího prášku, vejce, změklého másla a citronové kůry křehké těsto. Pracujeme rychle a nejlépe ručně. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet alespoň 30 minut.
Na náplň si nejprve rozpustíme máslo a smícháme s mlékem. Tvaroh, vejce, cukr, vanilkový pudink a extrakt smícháme dohromady, přidáme mléčnou směs a ještě prošleháme. Náplň by měla být tekutější.
Na připravený plech či do formy vtlačíme těsto, i na okraje, a vlijeme náplň. Na ni pak pomalu nalijeme ovocnou omáčku a rukojetí lžíce kreslíme vlnovky k vytvoření mramorovaného efektu.
Pečeme 45 minut, dokud okraje nezezlátnou a střed se bude jen nepatrně chvět. Necháme vychladnout a pochutnáváme si.
Foto: Shutterstock, se souhlasem Marie Hajdové, Jaroslavy Frančíkové a Petry Vomelové
Zdroj: bylinkyprovsechny.cz a nzip.cz
Ostružiny, pokud jsou správně vyzrálé, mám moc ráda. Letos jsem na ně v přírodě ovšem štěstí neměla.
Souhlasím s každým slovem. Také se každý rok těšíme na vlastní úrodu a tu pak konzumujeme na různé způsoby.
Ostružiny miluji 🙂
Výborné recepty. Vypadají skvěle.
Dobroty.