I když ne každý slaví Velikonoce stejným způsobem a mnohdy se tradici liší ve světě, ale i u nás, všichni se shodneme, že tyto svátky jsou velice radostnou událostí. Velikonoční neděle má zvláštní náboženský význam zvlášť pro křesťany, kteří tráví den uznáním narození, smrti a vzkříšení Ježíše Krista. Je to ale také čas být s rodinou a užít si po dlouhé zimě příchod jara, slunečních paprsků a pozitivní energie. Troufnu si tvrdit, že hned po barvení vajíček mě osobně na Velikonocích nejvíce baví jídlo. A velikonoční dezerty jsou disciplínou sami o sobě.
Proto jsem pro vás vybrala tři nové a netradiční velikonoční recepty na dezerty, které se stanou ozdobou vašeho velikonoční stolu, a už jen při pohledu na ně vám je bude líto sníst. To by ale byla velká škoda, protože chutnají božsky!
Co si utéct na Velikonoce? Inspirujte se!
Velikonoční dort s vanilkovým krémem
Dechberoucí na pohled a lahodný uvnitř! Tento dort si zamilujete.
Ingredience:
(Na dort)
2 balení másla pokojové teploty
3 hrnečky hladké mouky
1 polévková lžíce prášku do pečiva
1 lžička soli
1 + 3/4 hrnečku krystalového cukru
4 velká vejce pokojové teploty
2 lžičky čistého vanilkového extraktu
1 + 1/4 hrnečku plnotučného mléka pokojové teploty
(Na polevu)
2 hrnečky moučkového cukru
1 balení másla pokojové teploty
1/2 lžičky soli
1/4 hrnečku vysokoprocentní smetany
1 + 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
(Na dekoraci)
Směs cukrových posypů v různých barvách
Postup:
1. Předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia. Dortovou formu o rozměrech 22 x 33 centimetrů vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Na všech stranách nechte přesah.
2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
3. Elektrickým mixérem šlehejte máslo a krystalový cukr na nízkou rychlost do doby než se spojí. Poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte do světlé a nadýchané hmoty (trvá to asi 3 minuty). Snižte rychlost a přidávejte po jednom vejce. Poté přidejte vanilkový extrakt.
4. Snižte rychlost na minimum a přidejte směs mouky střídavě s mlékem a šlehejte, dokud se vše nespojí a nezapracuje dohromady.
5. Těsto rozetřete do připravené formy a pečte, dokud nebude i střed propečený (poznáte podle špejle nebo párátka, kterou stačí zabodnout doprostřed a ve chvíli, kdy je suché, je dort hotový). Trvá to asi 40 minut. Poté dort nechte vychladnout asi 10 minut, vyndejte z formy a ještě dalších 10 minut počkejte.
6. Připravte si polevu: pomocí elektrického mixéru vyšlehejte moučkový cukr, máslo a sůl při nízké rychlosti, dokud se vše nespojí. Poté zvyšte rychlost na střední a šlehejte dokud nedosáhnete nadýchané hmoty (trvá to asi 3 minuty). Pak se pusťte do přilévání smetany a vanilkového extraktu a opět další přibližně 3 minuty šlehejte.
7. Dort přeneste na servírovací talíř a bohatě ho natřete máslovým krémem. Pokud si nejste jisti motivem, neváhejte použít šablonu (kterou si snadno vyrobíte a nebo koupíte). Pak už je na vaší fantazii, jaké barvy a posypky pro dekor dortu zvolíte.
Velikonoční zajíčkové donuty
Tento dezert si zamilujete nejen vy, ale hlavně vaše děti! Navíc budete ho mít skoro bez práce.
Ingredience
(Na zajíčky)
Balení 6 donutů
2 balení vanilkových sušenek
100 g smetanového sýra pokojové teploty
100 g marcipánové hmoty (světle růžové)
2 lžičky kokosového oleje
Jemně nastrouhaný kokos
Bílá čokoláda na vaření
(Na dekoraci)
Mini čokoládové lupínky
Marshmallows bonbóny
Srdíčkový posyp
Růžové M&M bonbóny
Postup:
1. Velký plech vyložte pečícím papírem. V kuchyňském robotu rozdrťte sušenky na jemné drobečky. Přidejte smetanový sýr a mixujte, dokud se směs nespojí, a snadno z ní nevytvoříte kouli. Ze směsi vyválejte dlaněmi 18 kuliček a dejte je do chladu alespoň na 20 minut.
2. Ve střední misce smíchejte marcipánovou hmotu a kokosový olej a vše dejte do mikrovlné trouby na 50 % výkonu v 30 sekundových intervalech, dokud se vše nerozpustí. Kuličky v misce obalte a nechte okapat na pečícím papíru. Pro zaječí ocásky je ještě obalte v nastrouhaném kokosu a pro nosy králíčků je nechte jen růžové. Nechte na plechu ztuhnout.
3. Chcete-li vytvořit zajíčkům obličeje, umístěte kuličky uprostřed donutů. Přidejte čokoládové lupínky vzhůru nohama a vytvořte tak oči. Pomocí jedlého černého fixu nakreslete vousky. Na uši použijte nůžky k vykrojte je z marshmallows bonbónů. Středy oušek pak vytvoříte pomocí rozpuštěné bílé čokolády a růžového posypu.
4. Pro vytvoření zadečků zajíčků použijte kuličky obalené v kokosu. Jako nožičky vám pak poslouží kuličky, které rozpůlíte a přidáte růžové M&M bonbóny jako tlapičky.
Určitě vás napadne i milión jiných způsobů, jak zajíčky nazdobit, takže vaší fantazii ani fantazii vašich dětí se meze nekladou!
Bunny Bark
Rychlé, jednoduché a božsky dobré! Tenhle originální dezert si můžete vytvořit podle chutí celé rodiny.
Ingredience:
300 g hořké čokolády
100 g bílé čokolády
100 g mléčné čokolády
10 malých čokoládových zajíčků
Sypání, bonbóny nebo kandované ovoce podle chuti
Postup:
1. Velký plech vyložte pečícím papírem.
2. Všechny čokolády položte jako celé tabulky na pečící papír a dejte do předehřáté trouby, dokud se čokoláda nerozpustí.
3. Vezměte špejli a krouživými pohyby čokoládu na plechu promíchejte, abyste docílili efektu mramorování.
4. Než čokoláda ztuhne přidejte čokoládové zajíčky, gumové medvídky, barevný posyp nebo kandované ovoce podle chuti.
5. Dejte do ledničky a nechte ztuhnout alespoň 30 minut. Poté nechte hosty, aby si nalámali podle chuti.
Foto: Shutterstock, Pinterest / Danielle Daly
Autorka: Lucie Janotová
Zajímavé recepty.
🙂