Ořechy patří mezi nejcennější dary přírody, jsou totiž plné zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálních látek, které prospívají našemu tělu i mysli. Zvláště vlašské ořechy v tento čas najdete takřka všude, jen na ty, které se nacházejí například podél silnic, si raději nechte zajít chuť, jejich sběr by vás mohl přijít draho.

Vždy, když vás honí mlsná, představují ořechy ideální svačinku, díky níž nejen uspokojíte chutě, ale zároveň pro sebe uděláte něco dobrého. Látky v nich obsažené podporují zdraví nervové soustavy, srdce i mozku, zlepšují koncentraci a dodají energii. Již zmíněné vlašské ořechy, které jsou u nás nejrozšířenější, obsahují významné množství omega-3 mastných kyselin, jež působí protizánětlivě. Připomínají vám jádra vlašáků mozek? Není divu, obsažené antioxidanty a protizánětlivé polyfenoly napomáhají zlepšovat mozkové funkce a zpomalovat potíže například s pamětí způsobené věkem. Dalším benefitem vlašských ořechů je, že přispívají ke zdraví střev, dodají část denní potřeby železa a hořčíku a dokážou dodat pocit sytosti na delší dobu.

Ani další druhy ořechů však nezůstávají pozadu. Mandle obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů a také značné množství vitamínu E, který je silným antioxidantem chránícím buňky před volnými radikály. Pistácie přispívají ke snížení únavy a jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, vitamínu A a B6. Zároveň oproti jiným ořechům mají nízký glykemický index. Naopak k velmi kalorickým druhům ořechů se řadí lískové oříšky, zároveň však obsahují i mnoho živin či zdravých tuků. Taktéž v nich nalezneme lecitin, který pozitivně působí na paměť a soustředění, a další důležité látky (vitamín E, vlákninu, hořčík apod.). A třeba u takových kešu ořechů je důležité vyzdvihnout obsah vitamínu K, jenž je nezbytný pro naše kosti.

Ačkoliv je vždy nejlepší dát si oříšky jen tak, patří rovněž mezi výborné ingredience používané do sladkých i slaných pokrmů, kterým dodají jedinečný charakter.

Jablečný dort s ořechy a melasovou polevou

Ingredience

300 g hladké mouky
1 lžička mleté skořice
½ lžičky jedlé sody
140 g hnědého cukru
50 g krupicového cukru
250 ml slunečnicového oleje
4 vejce
3 neloupaná jablka – nahrubo nastrouhaná
100 g vlašských ořechů – nahrubo nasekaných

Poleva

100 g másla
50 g hnědého cukru
1 lžíce černé melasy
200 g plnotučného měkkého sýra

Foto: freepik.com

Postup

Předehřejte troubu na 150 °C a vyložte dvě 20cm dortové formy pečicím papírem. Do velké mísy dejte mouku, skořici a jedlou sodu, poté přidejte cukry a promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přidejte olej, vejce a jablka a vše společně rozšlehejte. Vmíchejte vlašské ořechy, rozdělte směs do forem a pečte 45 minut nebo dokud špejle nevyjde čistá. Nechte několik minut vychladnout ve formě, poté vyndejte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Na polevu smíchejte všechny ingredience a nechte vychladit, dokud směs nezhoustne, ale bude roztíratelná. Polovinu polevy natřete na jeden dort, přikryjte druhým a potřete zbývající polevou.

Mandlová granita

Ingredience

350 g blanšírovaných mandlí
350 g moučkového cukru
1 litr teplé vody
Brioche buchty k podávání (ideálně teplé z trouby)
Práškový cukr na posypání

Na pěnu affogato

185 g espressa (nebo 20 g instantní kávy smíchané se 165 ml vody)
1 list želatiny
100 g hnědého cukru
½ vanilkového lusku

Postup

Předehřejte troubu na 160 °C. Mandle nasypte na velký plech a pečte v troubě 12 minut, v polovině pečení promíchejte. Mandle nasypte do mixéru, přidejte cukr a rozmixujte na pastu. Za chodu mixéru přilijte teplou vodu a mixujte, dokud nevznikne hladká krémová směs. Přendejte do nádoby a nechte přes noc vychladit v lednici.

Následující den směs přeceďte přes jemné síto do džbánu a poté ji podle pokynů promíchejte ve zmrzlinovači. Přemístěte do skladovacího boxu, uzavřete víkem a nechte úplně zmrazit. (Alternativně můžete směs přecedit do skladovacího boxu a zmrazit v něm, přičemž každých 15–30 minut směs promíchejte vidličkou, dokud neztuhne. Uzavřete víkem.) Nechte v mrazáku, dokud nebudete potřebovat.

Pro přípravu pěny nalijte espresso do malého hrnce a zahřejte na teplotu 82 °C. Mezitím namočte želatinu do malé misky se studenou vodou. Odstavte kávu, přidejte cukr a vanilková semínka a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vytlačte přebytečnou vodu ze želatiny, zamíchejte ji do oslazené ochucené kávy a nechte 20 minut odstát při pokojové teplotě, aby se chutě propojily. Směs nechte alespoň 2 hodiny vychladit v lednici nebo 20 minut v mrazáku.

Až budete připraveni podávat, vyjměte granitu z mrazáku, aby mírně změkla. Přeneste kávovou směs do kuchyňského robota s metlou. Směs šlehejte na nízké až střední rychlosti, dokud nezhoustne, nezíská krémovou konzistenci a nadýchanost (asi 1 minuta). Granitu naložte do misek a přelijte krémovou kávovou pěnou. Podávejte s brioškou posypanou moučkovým cukrem.

Kešu kari

Ingredience

1 malá cibule
3-4 stroužky česneku
kousek zázvoru velikosti palce
3 zelené chilli papričky
malé balení koriandru
100 g nesolených kešu ořechů
2 lžíce kokosového oleje
1 ½ lžíce garam masala
400 g nakrájených rajčat z konzervy
450 ml kuřecího vývaru
3 velká kuřecí prsa
155 g netučného řeckého jogurtu
10 ml smetany

K podávání

165 g vařené nebo dušené zeleniny (vyberte si ze špenátu, kapusty, fazolí, chřestu nebo brokolice)

Foto: freepik.com

Postup

Cibuli, česnek, zázvor, chilli papričky a stonky koriandru vložte do malého kuchyňského robotu a rozmixujte na pastu.

Na středním plameni rozpálíme velkou nepřilnavou pánev. Přidáme kešu ořechy a opékáme je 1–2 minuty, dokud nezískají světle zlatavou barvu. Odložíme je stranou a pánev vrátíme na plotýnku. Přidáme olej a pastu za stálého míchání opékáme 5 minut, aby změkla. Přidáme garam masalu a vaříme další 2 minuty.

Přidejte do pánve rajčata a vývar. Dobře promíchejte, poté přelijte do mixéru s kešu oříšky a rozmixujte do hladka. Vraťte do pánve, dochuťte a přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit. Vařte 30 minut, dokud omáčka nezhoustne, poté přidejte kuře, přikryjte pokličkou a vařte dalších 15 minut, dokud není kuře propečené. Přidejte jogurt a smetanu a dobře promíchejte, aby vznikla krémová omáčka.

Posypte lístky koriandru a podávejte se zeleninou.

 

 

Zdroj: health.ucdavis.edu; www.bbcgoodfood.com; www.deliciousmagazine.co.uk

Foto: freepik.com

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account