Často se stává, že ženy na mateřské dovolené hledají buď přivýdělek, nebo práci, ve které se mohou realizovat a ideálně i pracovat z domova. Michaela Kratochvílová pracovala jako zdravotní sestřička. Práce ji sice bavila, ale jakmile zůstala doma na rizikovém těhotenství, hledala způsob, jak se zabavit. Ráda vaří a zděděné vlohy po mamince se rozhodla zúročit. Společně s manželem Davidem se vrhli do tvorby kuchařského magazínu. A jejich recepty lahodí nejen chuťovým buňkám, ale také oku. Je to zkrátka láska na první pohled, ostatně posuďte sami.
Založit web Michaelu napadlo v době, kdy byla doma na rizikovém těhotenství. „Bylo úmorné nesmět ven mimo vycházky, proto jsem volný čas využila k vaření, focení a vymýšlení webových stránek.” Míša se postarala o obsah, David o propagaci a za pár měsíců došlo ke spuštění webu Recepty pro každého.
Zprvu si nedovedli představit, co vše je za potřebí udělat a koho musí oslovit, aby ztvárnili své představy a posléze doladili potřebné detaily. Museli překonat spoustu překážek, které udivili i je samotné. „Rozhodně jsme nebyli hotovy za pár hodin či dní, stálo nás to mnoho měsíců práce a mnoho probdělých nocí,” vzpomíná Míša.
Na internetu je k nalezení mnoho stránek s recepty, ale Míša s Davidem si zakládají na tom, že ty jejich jsou ozkoušené a mají vlastní pěknou fotografii. Používají základní suroviny a vyhýbají se zbytečným dochucovadlům.„Původně byly stránky pouze o receptech a v průběhu sestavování webu jsme se s manželem rozhodli pro magazínovou formu. Přibyly také články a nejrůznější rady a nápady do kuchyně,“ dodává Míša.
Doba pokročila a krom klasických psaných receptů jsou velmi oblíbené tzv. videorecepty. Míša s Davidem se rozhodli, že svým čtenářům nabídnou i tuto atraktivní formu. „Na začátku jsme trochu nevěděli kudy kam, ale nakonec jsme byli s výsledkem mile překvapeni. Naše videorecepty obsahují tipy a triky které pomohou s vařením, nejen začátečníkům, ale i pokročilým a zkušeným kuchařům.“
Není snadné naplnit magazín tolika recepty, proto nás zajímalo, kde bere Míša inspiraci. „Většinou nad recepty nijak moc nepřemýšlím a dopředu je neplánuji. Vezmu kus masa nebo pár druhů zeleniny a pak se snažím kouzlit. Nechám se vést podle svých chutí a „selského rozumu“. Také se inspiruji na internetu a uvedené fotce se snažím přiblížit svým originálním receptem,” popisuje.
Míša se hlavně spoléhá na své chuťové buňky, které většinou nezradí. Přichystané pokrmy testuje na svém poměrně náročném manželovi. „Jen zřídka se stane, že by jídlo nedojedl. Většinou vrací prázdný talíř (a někdy i vylízaný),“ směje se.
Dnes už vaření není jen o receptech, ale také znalostech surovin, jejich použití, zpracování a technologických postupech. Často se hodí tipy, jak si práci usnadnit a vytěžit z ní maximum. Proto na stránkách můžete najít i články, které vám mnohé osvětlí a s ledasčím i pomohou. „Protože stránky děláme pro naše čtenáře, jsme rádi, když nám i oni zašlou podněty, které by je zajímaly a my je zpracujeme,“ pobízí Míša.
Michaela teď většinu svého času věnuje své před nedávnem narozené dceři Lindě. Je moc hodná a Míša využívá chvíle jejího spánku na tvoření webu, vaření a celkově starost o domácnost. Největším relaxem jsou pro ni jejich společné dlouhé procházky s pejsky.
Domácí housky
Suroviny:
-
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 vejce
1 lžička cukru krystal
1 lžička soli
150 – 200 ml mléka
40 g másla
20 g droždí
kmín, sůl, mák či sezamové semínko na posypání
1 vejce na potření
Postup:
Nejprve uděláme kvásek, část mléka odlijeme, zahřejeme (nesmí být horké), přidáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme 10-15 minut zakryté.
Mouky prosejeme, přidáme sůl, vejce, rozpuštěné máslo, druhou část teplého mléka a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto, pokud je hodně tuhé, přilijeme teplé mléko dle potřeby. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 45 minut kynout (například v předehřáté troubě na 35 – 40 °C).
Těsto rozdělíme na 6 – 8 částí a každou ještě na tři. Pomocí dlaní a prstů opatrně vytvarujeme „hady“. Každé 3 spleteme do copu a necháme na plechu ještě 15 – 20 minut nakynout. Housky pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem s trochou vody a posypeme hrubou solí, kmínem, mákem či sezamovým semínkem.
Housky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15 – 25 minut (dle velikosti) dozlatova. Po vyndání z trouby plech s houskami překryjeme utěrkou a necháme zchladnout.
Lívanečky promazané tvarohem
Suroviny:
na lívanečky
-
600 ml mléka
3 vejce
150 g hladké mouky
3 lžíce cukru kryslal
1 vanilkový cukr
½ lžičky jedlé sody
olej na smažení
na tvarohovou náplň
-
500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru krystal
2 lžíce zakysané smetany
na ozdobu:
-
ovoce
šlehačka
moučkový cukr
Postup:
Mléko, vejce, mouku, cukr, vanilkový cukr a sodu smícháme v hladké těsto. Rozpálíme pánev a na oleji smažíme malé lívanečky. Z obou stran do zlatova.
Na tvarohovou náplň důkladně promícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a zakysanou smetanu.
Na každou porci vezmeme 5 lívanečků, které promažeme tvarohovou náplní a vrstvíme na sebe (některé vrstvy můžeme promazat marmeládou). Navrch zasypeme moučkovým cukrem, ozdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem.