Medvědí česnek: Král jarních bylinek, kterého není nikdy dost | Ženy s.r.o.

Doba medvědího česneku je tady. Tato bylina patří mezi první, které se v přírodě začnou objevovat po dlouhé zimě a svůj název získala prý proto, že si ji oblíbili medvědi po probuzení ze zimního spánku, aby získali energii a pročistili si organismus. Medvědí česnek má mnoho skvělých benefitů, dobře chutná a jeho použití je snadné. Najdete ho zpravidla na vlhkých a spíše stinných místech, tedy kolem potoků, v lužních lesích apod. Pěstovat ho můžete ale i na zahradě a rozhodně se to vyplatí.

Listy medvědího česneku se dosti podobají listům konvalinky, ale bezpečně ho poznáte podle typické česnekové vůně. Stačí listy promnout mezi prsty. Důležité také je, abyste medvědí česnek sbírali pouze do jeho vykvetení. Jakmile už totiž květ má, jeho listy ztvrdnou. Při sběru berte ohled na přírodu a vyhněte se chráněným oblastem.

Tato nenápadná bylinka je přímo nabitá vitamínem C, který podporuje vstřebávání železa a i to se v medvědím česneku hojně nachází. Obsahuje rovněž antibakteriální allicin, jenž pomáhá například při nachlazení, podporuje hojení ran apod. Dále v sobě má nemálo vitamínů skupiny B či minerálů jako vápník, hořčík a již zmíněné železo. Pro své antibakteriální a detoxikační účinky se hodí i jako podpora, když vás trápí migrény, žaludeční obtíže či vysoký krevní tlak.

Medvědí česnek lze využít různými způsoby a můžete jej také nasušit či zamrazit, což doporučujeme, protože jeho sezona je velmi krátká (jen přibližně od března do května). Asi nejčastěji se z něj vyrábí pesto, olej, skvělý je však také do nádivek, polévek, salátů, brambor, jako špenát či jen tak lehce nasypaný na krajíc chleba s máslem. Můžete ho také zkusit zapéct přímo do chleba. Jelikož však tepelnou úpravou ztrácí na síle a účinných látkách, přidávejte ho raději do jídel až ke konci vaření.

Koláčky s medvědím česnekem a čedarem

Ingredience

150 g hladké mouky
100 g celozrnné mouky
1 lžička hořčice v prášku
1½ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jemné soli
100 g osoleného másla
100 g čedaru
10 g nasekaného medvědího česneku a další listy na ozdobu
1 středně velké vejce
100 ml plnotučného mléka

Foto: Shutterstock

Postup

Obě mouky dejte do velké mísy spolu s hořčicí, práškem do pečiva, solí a trochou černého pepře. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a konečky prstů ho vtírejte, dokud směs nebude připomínat strouhanku, ale přesto v ní zůstanou větší vločky másla. Vmíchejte tři čtvrtiny čedaru a medvědí česnek. Přidejte většinu vajec (trochu si nechte na potření vršků), pak mléko a spojte vše v těsto.

Vyklopte těsto na posypanou pracovní plochu, rozválejte na obdélník o tloušťce 1 cm a posypte ho zbylým sýrem. Horní třetinu přeložte dolů a spodní třetinu nahoru. Nakrájejte na 8 čtverců a jejich vrchní část potřete zbytkem vejce. Na každý položte kousek listu medvědího česneku a znovu potřete. Položte na plech a nechte 30 minut.

Rozehřejte troubu na 200 °C a pečte 15-18 minut dozlatova. Krátce koláčky přendejte na mřížku a pak si je vychutnejte ještě teplé.

Polévka z medvědího česneku s brambory se slaninou a zakysanou smetanou

Ingredience

500 g cibule
400 g medvědího česneku
1 větvička čerstvého tymiánu
50 g neoloupaných stroužků česneku
50 g másla
150 g brambor
25 g dvojité smetany
sůl

Na brambory se slaninou

olivový olej
50 g uzené slaniny z pancetty
1 malá brambora nakrájená na kostičky o velikosti 1 cm
1 snítka čerstvého tymiánu
1 stroužek česneku
kousek másla

Foto: Shutterstock

K servírování

50 ml zakysané smetany
olej z medvědího česneku
hrst malých listů medvědího česneku

Postup

Do velkého hrnce dejte cibuli (400 g) na tenké plátky, medvědí česnek a tymián, zalijte 800 ml vody a přiveďte k varu. Vařte 30 minut, stáhněte, přikryjte a nechte 2 hodiny louhovat.

Předehřejte troubu na 180 °C, zabalte stroužky česneku do alobalu a pečte 30-40 minut nebo do změknutí. Po vychladnutí vymačkejte dužinu česneku do misky a dejte ji stranou.

Na brambory se slaninou rozehřejte na pánvi 2 lžičky olivového oleje. Smažte pancettu, kostky brambor, tymián a rozdrcený česnek 3-6 minut nebo dokud nezískají zlatohnědou barvu a nejsou křupavé. Odstavte, nechte okapat na kuchyňském papíře a dejte stranou.

Pro křupavou kůži rozpusťte máslo v malém hrnci a přelijte jím bramborovou kůži. Dochuťte solí. Malý hrnec s těžkým dnem naplňte do třetiny olejem. Zahřejte na 180 °C. Smažte bramborovou slupku do křupava, poté ji vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat na kuchyňském papíře.

Pro přípravu polévky rozpusťte máslo ve velkém hrnci a 5 minut nebo do změknutí vařte zbývajících 100 g cibule. Přidejte plátky brambor a opečený česnek a vařte dokud brambory nezměknou.

V samostatném hrnci zahřejte dvojitou smetanu s vývarem z divokého česneku a poté ji nalijte na směs cibule a plátků brambor. Přidejte zbývající stonky divokého česneku (25 g) a přiveďte k varu. Polévku rozmixujte v mixéru, přeceďte přes síto zpět do hrnce a osolte.

Při podávání dejte do středu každé ze čtyř mělkých misek lžíci zakysané smetany, navrch dejte olej z medvědího česneku, pak brambory se slaninou, křupavé slupky a listy divokého česneku.

Ricottové gnocchi s medvědím česnekem a ořechovým pestem

Ingredience

220 g hladké mouky
25 g pecorina
1 citron, zbavený kůry
250 g ricotty
1 žloutek
25 g nesoleného másla

Pesto

75 g medvědího česneku
35 g bazalky
60 g vlašských ořechů, opražené a nahrubo nasekané
100 ml kvalitního extra panenského olivového oleje
30 g pecorina

Foto: Shutterstock

Postup

Do kuchyňského robotu vložte medvědí česnek, bazalku a vlašské ořechy a rozmixujte. Za chodu kuchyňského robotu přilijte olivový olej a mixujte dohladka. Dobře ochuťte, poté vmíchejte pecorino a dobře osolte a opepřete.

Na gnocchi prosejeme mouku do velké mísy, poté vmícháme pecorino, citronovou kůru, ricottu, žloutek a špetku soli. Rukama vypracujte měkké těsto. Dobře ho prohněťte, dokud nebude hladké. Těsto rozdělte na 10g kuličky a do každé kuličky udělejte hřbetem vidličky důlek – ten pomůže omáčce přilnout.

Gnocchi vařte v osolené vodě 7-9 minut nebo dokud nebudou plavat a nebudou dvakrát větší než původně. Po rozkrojení by měly být nadýchané a mít stejnou barvu.

Na samostatné pánvi přilijte 50 ml vody z vaření noků a rozpusťte máslo. Přidejte polovinu pesta (zbytek si nechte na jindy, vydrží zmrazené tři měsíce nebo vychlazené týden) a dobře promíchejte. Do pesta vmíchejte gnocchi. Rozdělte do dvou misek a podle chuti posypte dalším strouhaným pecorinem.

Zdroj: www.deliciousmagazine.co.uk, www.bbc.co.uk, www.olivemagazine.com, medvedi-cesnek.cz; bylinkyprovsechny.cz

Foto: Shutterstock

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account