I když to venku aktuálně zatím moc nevypadá, jaro už je na samém vrcholu a hodně rostlin je v květu. Rozkvetlými rostlinami se můžeme nejen pokochat, ale také se s nimi dají léčit některé neduhy. Věděly jste, že spousta květů je jedlých? Které to jsou, jaké účinné látky obsahují a s čím vám mohou případně pomoci? V článku najdete výčet nejčastějších kvetoucích rostlin, které určitě dobře poznáte a rostou všude kolem nás.

Květy pampelišky
Ze žlutých květů pampelišek se pletou nejen krásné jarní věnce. Připravuje se z nich také pampeliškový med. I její listy a kořen mají široké využití. Dnes se však podíváme hlavně na pampeliškové květy. Můžete je jíst klidně za syrova tak, jak je utrhnete venku v čisté přírodě. Nebo otrhat okvětní lístky a přisypat si je třeba do salátu nebo si s nimi ozdobit polévku. Listy pampelišky jsou bohaté na lecitin, flavonoidy, karotenoidy, silice a další. Působí jako prevence proti chřipce a angíně.


Sedmikrásky
Drobných, bílých sluníček se žlutým středem bývá obvykle plný trávník. A můžete je použít i na další věci než jen na hru “má mě rád, nemá mě rád” :). Jsou bohaté na vitamíny i minerály, hlavně vitamín C a vápník. Výborné na podporu imunity, což se hlavně teď na jaře hodně hodí. Květy sedmikrásek můžete použít kamkoliv, klidně si s nimi můžete ozdobit svůj oblíbený zdravý zákusek nebo smoothie.

Fialky
Kdo by neznal fialky s jejich typickou barvou a vůní? Fialky udělají z každého jídla naprosto luxusní pokrm a okamžitě ho vylepší. Jejich nadýchané květy vás potěší i svými účinky – působí antioxidačně, proti bolestem hlavy a podporují imunitu. Jsou také skvělé proti kašli, při bolestech kloubů a působí močopudně. Kromě zdobení jídla si z nich můžete připravit i sirup nebo je kandovat.
Mezi další jedlé květy patří: květy ovocných stromů, květy růži (určitě ale nejezte ty z růží z květinářství – jsou většinou stříkané a mnohdy dobarvované), maceška, levandule, lichořeřišnice, květy měsíčku, květy cukety, pažitky, bezové květy…. a spousta dalších :).

S jedlými květy se nebojte zaexperimentovat. Použijte je na ozdobu salátů, zmrzlin, dortů a dalších dezertů, do domácích limonád, prostě si s tím vyhrajte :).

Při sběru jedlých květů platí to stejné jako pro sběr ostatních bylinek – čisté prostředí, ne tam kde se venčí psi, ideálně na vlastní zahradě.
Foto: Shutterstock

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account