Sladké šťavnaté plody jahod se již červenají v zahradách a lákají k utržení. V příštích měsících se jistě stanou hvězdami našich kuchyní, neboť se dají využít do nejrůznějších receptů a všichni je milují. Kdo nemá možnost vypěstovat si jahody vlastní, skvělou alternativou jsou samosběry na jahodových farmách.

Plody nabité zdravím

Kromě toho, že jsou jahody opravdu lahodné, prospívají také našemu zdraví. Velké množství vitamínu C (dokonce větší než citrusy), které obsahuji, přispívá k posílení imunitního systému, kyselina listová je zase důležitá zvláště pro těhotné ženy. Bohaté jsou rovněž na antioxidanty chránící tělo před volnými radikály, mangan nezbytný pro zdravé kosti a dále železo, draslík, hořčík či vápník. Pro obsah vlákniny a nízkou kalorickou hodnotu patří mezi oblíbené ovoce i těch, kdo si hlídají váhu. Podstatné je ovšem zmínit také skutečnost, že jahody patří mezi časté alergeny, zvláště u malých dětí, proto opatrně při jejich konzumaci.

Jahody je vždy potřeba rychle spotřebovat, nevydrží totiž příliš dlouho uskladněné. Pokud je tedy hned nesníte, můžete plody zamrazit, usušit nebo udělat třeba marmeládu. Jahody využijete rovněž v celé řadě lahodných receptů od limonád, smoothie a jednoduchých salátových kreací až po dorty či koláče. Pojďme se tedy podívat na několik receptů pro inspiraci.

Jahodové tiramisu s bílou čokoládou

Ingredience

110 g moučkového cukru Karlova Koruna
1 sáček vanilkového cukru
250 g mascarpone
220 g čerstvého smetanového sýru
480 ml smetany ke šlehání
160 g cukrářských piškotů
160 ml pomerančové šťávy
350 g jahod, nakrájených na plátky
2 hrsti bílé čokolády, nastrouhané nahrubo

Foto: se souhlasem PENNY

Postup

Ušlehejte oba cukry s mascarpone a čerstvým sýrem, přilijte smetanu a vyšlehejte dotuha.
Na dno skleněné nádoby rozložte cukrářské piškoty a pokapejte je pomerančovou šťávou. Rozetřete na ně směs s mascarpone a naskládejte jahody. Vrstvy zopakujte. Navrchu budou jahody ozdobené bílou čokoládou. Dejte na 2 hodiny chladit do lednice.

Jahodovo-rebarborový koláč s mátou

Ingredience

2 lžíce másla nakrájeného na kousky a další na pánev
4 hrnky rozpůlených jahod
2 hrnky nakrájené rebarbory
1/2 lžíce cukru
1/4 lžíce hladké mouky
3 polévkové lžíce nasekané čerstvé máty
2 lžičky čistého vanilkového extraktu
1/4 lžičky soli

Foto: Shutterstock

Koláčová krusta

lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce cukru
1/2 lžičky soli
1/4 hrnku másla
1/4 lžíce mléka
1 velký žloutek

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Lehce vymažte máslem pekáček.


V míse smíchejte máslo, jahody, rebarboru, cukr, mouku, mátu, vanilku a sůl, přeneste směs do připravené formy. Navrch dejte krustu, kterou připravíte takto: V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Dvěma vidličkami nebo mixérem vmíchejte máslo do moučné směsi, dokud nebude připomínat hrubou mouku. 
V samostatné míse ušlehejte mléko a žloutek. Přidejte mléčnou směs do moučné směsi a promíchejte vidličkou, dokud nevznikne drobenka. Těsto hněťte, dokud se nespojí a nakrájejte ho na kolečka nebo čtverce a položte na požadovanou náplň.

Pečte, dokud není krusta zlatohnědá, tedy 40 až 45 minut. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.

Jahodové cupcakes s krémem

Ingredience

Jahody

2 šálky nakrájených jahod
6 lžic bílého cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce vody
1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
1 lžička citronové kůry

Cupcakes

1 2/3 šálku dortové mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
3/4 lžičky soli
1/4 lžičky jedlé sody
1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 šálku másla, změklého
1/4 šálku rostlinného oleje
1 šálek a 2 lžíce cukru
3 velké bílky
1 lžíce vanilkového extraktu
1/4 lžičky mandlového extraktu
2/3 šálku plnotučné zakysané smetany 

Foto: Shutterstock

Náplň a poleva

cca 30 g plnotučného smetanového sýra
1/4 šálku moučkového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 špetka soli
1 1/2 šálku husté smetany ke šlehání
1/3 šálku mléka 

Postup

Jahody: Vložte jahody a cukr do malého hrnce  a za častého míchání přiveďte k varu, vařte 5 minut. V malé misce nebo odměrce smíchejte kukuřičný škrob a vodu. Směs kukuřičného škrobu vmíchejte do jahodové směsi a vařte, dokud nezhoustne. Odstavte hrnec z plotny a vmíchejte citronovou kůru a citronovou šťávu. Směs přelijte do tepelně odolné mísy a nezakrytou ji dejte vychladit do lednice. (Jakmile je směs vychlazená a již se nesráží, můžete mísu přikrýt.)

Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si košíčky či formičky na muffiny.

Cupcakes: Mouku, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu a muškátový oříšek smíchejte. Máslo, olej a 1 šálek plus 2 lžíce cukru šlehejte 3 až 4 minuty do nadýchanosti. Přidejte bílky, vanilku a mandlový extrakt a šlehejte směs na středně vysoké rychlosti další 3 minuty. Přidejte polovinu moučné směsi a míchejte, dokud se nespojí. Přidejte zakysanou smetanu a mléko; míchejte, dokud se nespojí. Přidejte zbývající moučnou směs a opět míchejte.

Těsto nalijte do připravených formiček/košíčků a každou z nich naplňte maximálně do 2/3. Pečte, dokud vršky košíčků při lehkém dotyku nepruží, 22 až 26 minut. Nechte košíčky 5 minut vychladnout v troubě a poté je vyjměte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.

Smetanová šlehačka: Vychlazený smetanový sýr, moučkový cukr, vanilku a sůl vyšlehejte dohladka. Přidejte 1/2 šálku studené smetany a mixujte při nízkém stupni, dokud směs nebude hladká. Přidejte zbývající smetanu a šlehejte na středně vysoký stupeň, dokud směs nedosáhne tuhých špiček. V případě potřeby vložte směs do zdobicího sáčku s otevřenou hvězdicovou špičkou. Vložte sáček do chladničky, dokud nebude připraven k použití.

Z upečených muffinů odřízněte vršky, na spodní polovinu naneste vrstvu šlehačky, navrch dejte asi 1 až 2 lžičky jahodové směsi. Vrchní částí opět přiklopte a lehce přitlačte, aby přilnuly. Na vrchní část naneste další šlehačku a přelijte ji dalšími 1 až 2 lžičkami jahodové směsi. Před podáváním dejte na 30 minut vychladit.

Zdroj: Wikipedia Commons, nzip.cz, PENNY, countryliving.com, allrecipes.com

Foto: Shutterstock a se souhlasem PENNY

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account