Máte-li zahrádku, možná už jste sem tam zahlédli červenající se plody jahodníku. Chuť a vůně čerstvých jahod je jakýmsi příslibem blížícího se léta a většina lidí je miluje v jakékoliv podobě. Kromě skvělé chuti mají i několik dalších benefitů.
Dámy jistě ocení, že samotné jahody mají minimum kalorií (asi jen 32kcal/100g). V těchto malých plodech se však ukrývá látka, která jim propůjčuje barvu, ale především je velmi silným antioxidantem. Pozitivně tak působí například na kardiovaskulární systém a má protirakovinné účinky. Jahody rovněž obsahují značné množství vitamínů a minerálních látek, například vitamínu C mají více než citrony. Dále v nich nalezneme vitamíny skupiny A, B a E, železo, zinek a další minerální látky. Potřebujete-li podpořit mozek, jsou jahody tou pravou potravinou. Obsahují totiž fisetin, který chrání mozkové buňky. V neposlední řadě působí pozitivně na ledviny a močové cesty, neboť pomáhají z těla odvádět přebytečnou vodu.
A jahody mají ještě jednu skvělou vlastnost, dokonale se snoubí s dalšími ingrediencemi a třeba chuti jahodových dezertů se nic nevyrovná. Vyzkoušejte recepty z kuchyně našich čtenářek.
Recept připravila Jitka Valachovičová
Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou
Ingredience:
250 g měkkého polotučného tvarohu
1 vejce
150 g dětské krupičky
100 g hrubé mouky
2 polévkové lžíce másla
3 kávové lžičky cukru krupice
špetka soli
1 prášek do pečiva
500 g jahod
1 kelímek zakysané smetany
1 kelímek smetanového jogurtu
moučkový cukr
Instrukce:
Jahody pořádně propláchneme a necháme okapat, zbavíme je stopek, dáme do mísy a rozmačkáme vidličkou (můžete použít i šťouchadlo na brambory). Přidáme zakysanou smetanu, jogurt a dle chuti osladíme.
Do širšího hrnce si dáme vařit osolenou vodu a než začne vřít, připravíme si těsto na knedlíčky.
V míse smícháme tvaroh, hrubou mouku, krupičku, vejce, máslo, cukr, špetku soli a prášek do pečiva. Vypracujeme středně tuhé těsto, z něhož kousek vezmeme a zkusíme vhodit do vroucí vody. Když se nerozvaří, tvoříme s pomocí lžičky a navlhčených rukou knedlíčky velikosti pingpongového míčku. Je-li třeba, přidáme ještě trochu krupičky na zahuštění.
Knedlíčky vhazujeme do vroucí vody a vaříme asi 6-8 minut, dokud nevyplavou. Poté je vyndáme a dvěma vidličkami roztrhneme.
Servírujeme přelité jahodovou omáčkou.
Recept připravila Nikola Sladká
Jahodové pokušení
Ingredience:
5 vajec
180 g cukru krupice
160 g polohrubé mouky
4 lžíce oleje
500 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
10 g rozpustné kávy
250 g jahod
100 g pražených kokosových lupínků
hrst čokoládových lístečků
Instrukce:
Den před pečením si připravíme náplň, a to tak, že svaříme přibližně 1 minutu smetanu se 40 g cukru a kávou.
Těsto připravíme tak, že vejce s cukrem (140 g) šleháme přibližně 5 minut ve vodní lázni asi 5 minut dokud se neprohřejí. Mísu pak z vody vyjmeme a dále šleháme až do husté pěny. Postupně vmícháme mouku a olej.
Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 26 cm a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 160 °C (vždy je nutné brát zřetel na to, jak vaše trouba peče).
Korpus necháme vychladnout, vyklopíme a rozkrojíme na polovinu.
Smetanovou směs z předchozího dne vyšleháme a 2/3 rozetřeme na spodní díl korpusu. Na náplň poskládáme větší část pokrájených jahod, přiklopíme druhou polovinou korpusu a potřeme zbylou náplní. Strany do poloviny posypeme kokosovými plátky a čokoládovými lístečky (či jiným zdobením). Vrchní část dortu ozdobíme zbylými jahodami a lístečky máty.
Recept připravila Marie Veselá
Jahodové mojito
Ingredience:
1 limetka
2 lžičky třtinového cukru
2-4 jahody + na ozdobu
hrst máty
1,5 cl citronové šťávy
2-3 hrsti drceného ledu
5 cl jahodového sirupu
6 cl bílého rumu
sodovka na dolití
moučkový cukr na posypání
Instrukce:
Omytou limetku pokrájíme na čtvrtky a vložíme do vyšší sklenice, zasypeme třtinovým cukrem a pomocí dřevěné paličky obojí podrtíme. Přidáme jahody a mátu a opět trochu rozmačkáme. Přisypeme ledovou tříšť, nalijeme citronovou šťávu, jahodový sirup a rum. Sklenici dolijeme sodovkou a důkladně promícháme.
Zdobíme jahodami, mátou a můžeme zaprášit moučkovým cukrem.
Pro verzi virgin mojito vynecháme rum a mohou si pochutnat i ti, co nesmí alkohol.
Foto: Shutterstock
jahody miluji, jím je jen tak, jak jsou 🙂
Dobroty
hi people
Lákavé recepty. Ráda vyzkouším.