Máte-li zahrádku, možná už jste sem tam zahlédli červenající se plody jahodníku. Chuť a vůně čerstvých jahod je jakýmsi příslibem blížícího se léta a většina lidí je miluje v jakékoliv podobě. Kromě skvělé chuti mají i několik dalších benefitů.

Dámy jistě ocení, že samotné jahody mají minimum kalorií (asi jen 32kcal/100g). V těchto malých plodech se však ukrývá látka, která jim propůjčuje barvu, ale především je velmi silným antioxidantem. Pozitivně tak působí například na kardiovaskulární systém a má protirakovinné účinky. Jahody rovněž obsahují značné množství vitamínů a minerálních látek, například vitamínu C mají více než citrony. Dále v nich nalezneme vitamíny skupiny A, B a E, železo, zinek a další minerální látky. Potřebujete-li podpořit mozek, jsou jahody tou pravou potravinou. Obsahují totiž fisetin, který chrání mozkové buňky. V neposlední řadě působí pozitivně na ledviny a močové cesty, neboť pomáhají z těla odvádět přebytečnou vodu.

A jahody mají ještě jednu skvělou vlastnost, dokonale se snoubí s dalšími ingrediencemi a třeba chuti jahodových dezertů se nic nevyrovná. Vyzkoušejte recepty z kuchyně našich čtenářek.

Recept připravila Jitka Valachovičová

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Ingredience:

250 g měkkého polotučného tvarohu

1 vejce

150 g dětské krupičky

100 g hrubé mouky

2  polévkové lžíce  másla

3 kávové lžičky cukru krupice

špetka soli

1 prášek do pečiva

500 g jahod

1 kelímek zakysané smetany

1 kelímek smetanového jogurtu

moučkový cukr

Instrukce:

Jahody pořádně propláchneme a necháme okapat, zbavíme je stopek, dáme do mísy a rozmačkáme vidličkou (můžete použít i šťouchadlo na brambory). Přidáme zakysanou smetanu, jogurt a dle chuti osladíme.

Do širšího hrnce si dáme vařit osolenou vodu a než začne vřít, připravíme si těsto na knedlíčky.

V míse smícháme tvaroh, hrubou mouku, krupičku, vejce, máslo, cukr, špetku soli a prášek do pečiva. Vypracujeme středně tuhé těsto, z něhož kousek vezmeme a zkusíme vhodit do vroucí vody. Když se nerozvaří, tvoříme s pomocí lžičky a navlhčených rukou knedlíčky velikosti pingpongového míčku. Je-li třeba, přidáme ještě trochu krupičky na zahuštění.

Knedlíčky vhazujeme do vroucí vody a vaříme asi 6-8 minut, dokud nevyplavou. Poté je vyndáme a dvěma vidličkami roztrhneme.

Servírujeme přelité jahodovou omáčkou.

Recept připravila Nikola Sladká

Jahodové pokušení

Ingredience:

5 vajec

180 g cukru krupice

160 g polohrubé mouky

4 lžíce oleje

500 ml smetany ke šlehání

1 vanilkový cukr

10 g rozpustné kávy

250 g jahod

100 g pražených kokosových lupínků

hrst čokoládových lístečků

Instrukce:

Den před pečením si připravíme náplň, a to tak, že svaříme přibližně 1 minutu smetanu se 40 g cukru a kávou.

Těsto připravíme tak, že vejce s cukrem (140 g) šleháme přibližně 5 minut ve vodní lázni asi 5 minut dokud se neprohřejí. Mísu pak z vody vyjmeme a dále šleháme až do husté pěny. Postupně vmícháme mouku a olej.

Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 26 cm a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 160 °C (vždy je nutné brát zřetel na to, jak vaše trouba peče).

Korpus necháme vychladnout, vyklopíme a rozkrojíme na polovinu.

Smetanovou směs z předchozího dne vyšleháme a 2/3 rozetřeme na spodní díl korpusu. Na náplň poskládáme větší část pokrájených jahod, přiklopíme druhou polovinou korpusu a potřeme zbylou náplní. Strany do poloviny posypeme kokosovými plátky a čokoládovými lístečky (či jiným zdobením). Vrchní část dortu ozdobíme zbylými jahodami a lístečky máty.

Recept připravila Marie Veselá

Jahodové mojito

Ingredience:

1 limetka

2 lžičky třtinového cukru

2-4 jahody + na ozdobu

hrst máty

1,5 cl citronové šťávy

2-3 hrsti drceného ledu

5 cl jahodového sirupu

6 cl bílého rumu

sodovka na dolití

moučkový cukr na posypání

Instrukce:

Omytou limetku pokrájíme na čtvrtky a vložíme do vyšší sklenice, zasypeme třtinovým cukrem a pomocí dřevěné paličky obojí podrtíme. Přidáme jahody a mátu a opět trochu rozmačkáme. Přisypeme ledovou tříšť, nalijeme citronovou šťávu, jahodový sirup a rum. Sklenici dolijeme sodovkou a důkladně promícháme.

Zdobíme jahodami, mátou a můžeme zaprášit moučkovým cukrem.

Pro verzi virgin mojito vynecháme rum a mohou si pochutnat i ti, co nesmí alkohol.

Foto: Shutterstock

Tagy:
4 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 2 roky ago

    jahody miluji, jím je jen tak, jak jsou 🙂

  2. Lákavé recepty. Ráda vyzkouším.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account