Podzim je tady konečně v celé své kráse a s ním i touha vyčarovat si v kuchyni pokrmy, které pořádně zahřejí, zasytí a zároveň potěší i ty nejmlsnější. Proto sáhněte po kvalitním, vyzrálém hovězím, které překvapí nejen svou vůní, ale také křehkostí a šťavnatostí. A pokud tápete, do jakého receptu se pustit, vyzkoušejte naše originální pokrmy připravené kuchařem Hugo Hromasem. Uvidíte sami, že z nejrůznějších partií, třeba i z těch, se kterými jste zatím neměli tolik zkušeností, připravíte v pohodlí domova doslova mistrovské dílo!

Jak docílit skutečně vytříbeného výsledku? Myslete na kvalitu! V nákupních uličkách vašich oblíbených supermarketů hledejte regály s produkty ekologického zemědělství, které jsou viditelně označeny logy biolistu a biozebry. Při pěstování biopotravin není používána zbytečná chemie, umělá hnojiva ani pesticidy. Zvířata v ekologických chovech zase tráví svůj život v přirozených podmínkách dle zásad tzv. animal welfare. Chtěli byste proniknout do světa ekologické produkce ještě o něco více? Pak rozhodně navštivte stránky myjsmebio.cz!

5 nových receptů z hovězího masa, které stojí za to vyzkoušet:

Foto: se souhlasem Myjsmebio.cz

 Barevné čili z plece

Suroviny:

  • 1 kg BIO hovězí vysoké plece
  • 8 ks sušených chilli papriček (ancho, pasilla, guajillo)
  • 6 stroužků česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • snítka šalvěje
  • čerstvé oregano
  • 1 l vývaru
  • 1 dl olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  • Pálivé papriky zalijte 3 decilitry vroucího vývaru a nechte je asi 30 minut spařit, dokud nebudou kypré a měkké. Chilli papričky a vývar, ve kterém se máčely, rozmixujte dohladka.
  • Vysokou plec nakrájejte na kousky, ochuťte solí a pepřem a opečte na olivovém oleji na středně silném ohni ve velkém, těžkém hrnci.
  • Stroužky česneku rozmačkejte a vhoďte do hrnce spolu se dvěma bobkovými listy, lžící mletého kmínu a několika lžičkami nasekané čerstvé šalvěje a nasekaného čerstvého oregana. Míchejte asi minutu, nebo dokud se bylinky nerozvoní. Přidejte zbytek vývaru a odkryté duste asi hodinu.
  • Poté vmíchejte rozmixované papriky a vařte dalších 45 minut, dokud není maso velmi měkké a omáčka nezíská sytě mahagonově červenou barvu. Dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.
Foto: se souhlasem Myjsmebio.cz

Hovězí krk na červeném víně

Suroviny:

  • 1 kg BIO hovězího krku
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 láhev červeného vína Barolo
  • olivový olej
  • sůl, mletý pepř

Postup:

  • Ve velkém pekáči se silným dnem a poklicí rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm vydatně osolené a opepřené maso ze všech stran. Maso pak vyjměte z pekáče a dejte stranou.
  • Do pekáče přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu s česnekem a nechte ji změknout. Přidejte bylinky a vmíchejte rajčatový protlak. Vařte několik minut, míchejte, aby se směs nepřipálila.
  • Přidejte opět maso, zalijte vínem, přiveďte k varu a poté ztlumte plamen na minimum. Přikryjte a vařte 2 hodiny. Čas od času promíchejte, pokud není maso zcela ponořené, otočte ho vždy každou půlhodinu, aby nevysychalo. Uvařené maso vyndejte a odložte. Omáčku rozmixujte.
  • Maso nakonec naporcujte proti směru vláken, servírujte například s polentou a přelijte omáčkou.
Foto: se souhlasem Myjsmebio.cz

Hovězí na kávě

Suroviny:

  • 800 g BIO hovězího karabáčku
  • 500 g mrkve
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajče
  • hrst namočených datlí
  • kousek čerstvého zázvoru
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka mletého římského kmínu
  • špetka mletého koriandru
  • kousek celé skořice
  • 1 pálivá paprička
  • 2 ristretta (100% Arabica)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl, mletý pepř

Postup:

  • Hovězí karabáček nakrájejte na kostky jako na guláš. Maso promíchejte s kořením, nastrouhaným zázvorem a česnekem, na plátky nakrájenou cibulí a na větší kousky nakrájenou mrkví. Podle chuti osolte a opepřete, přihoďte celou pálivou papričku a rajče nakrájené na kostky.
  • V hrnci rozehřejte olivový olej a celou směs masa, koření a zeleniny restujte, dokud nepustí šťávu. Hrnec přiklopte a duste za občasného podlévání (pokud to bude nezbytné), dokud maso nezměkne.
  • Když je maso měkké, vmíchejte vypeckované a namočené datle a kávu. Krátce prohřejte a můžete podávat s rýží nebo kuskusem.
Foto: se souhlasem Myjsmebio.cz

Kotlíkový guláš

Suroviny:

  • 1 kg BIO hovězí kližky
  • 0,8 kg cibule
  • 0,5 kg bílé papriky
  • 1 rajče
  • 1 větší brambora
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprika
  • 2 lžíce jemně mleté růžové papriky (ideálně paprika z Kalocsi)
  • sůl, mletý pepř

Postup:

  • Maso nakrájejte na kostky a smíchejte s oloupanou cibulí nakrájenou na plátky, rozdrcenými stroužky česneku, rajčetem, paprikami nakrájenými na kostičky a celou chilli papričkou. Směs osolte, opepřete a nechte 2–3 hodiny odležet (můžete nechat i přes noc).
  • Odleželou směs masa a zeleniny vložte do kotlíku na mírný plamen a dejte dusit. Jakmile se vydusí šťáva, podle potřeby podlévejte malým množstvím vody a občas míchejte ode dna. Jakmile maso změkne a šťáva je silná, přidejte jednu bramboru nakrájenou na plátky a vařte, dokud se nerozpadne a nezahustí šťávu.
  • Posypte hladinu horkého guláše mletou paprikou, promíchejte a podávejte s pečivem.
Foto: se souhlasem Myjsmebio.cz

Nízké žebro na švestkách

Suroviny:

  • 1 kg nízkého žebra v bio kvalitě nakrájeného na kousky
  • 1 červená cibule
  • 1 šálek sušených švestek bez pecek
  • 4 lžíce drcených mandlí
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky zázvorového prášku
  • 1 lžička skořice
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • 0,5 šálku bílého vína
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl

Postup:

  • Do hrnce dejte olej, cibuli nakrájenou na proužky, maso, sůl, skořici, zázvor a vývar. Vařte na mírném ohni 8 minut, nebo dokud hovězí maso lehce nezhnědne, pak přidejte bílé víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří.
  • Přikryjte poklicí a pokračujte ve vaření na mírném ohni 5–10 minut, občas promíchejte. Poté přidejte sušené švestky i med a vařte ještě 2 minuty.
  • 2 lžíce omáčky dejte stranou do misky a rozpusťte v ní kukuřičný škrob, přidejte ho do hrnce a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Mezitím na středním plameni opražte sezamová semínka dozlatova a totéž udělejte s mandlemi.
  • Maso servírujte posypané praženými sezamovými semínky a mandlemi. Podávejte ideálně s bramborami nebo salátem.

Náš tip:

Hledáte ještě více inspirace? Nepřeberné množství receptů z jednotlivých partií hovězího masa, najdete na myjsmebio.cz!

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Foto: se souhlasem Myjsmebio.cz

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podí

Evropské značení

Foto: se souhlasem Myjsmebio.cz

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: Shutterstock, se souhlasem Myjsmebio.cz

Zdroj: Myjsmebio.cz

Tagy:
4 Komentářů
  1. Zajímavé recepty, je pravda, že hovězí maso jsme doma neměli už hodně dlouho….

  2. renata zborníková 2 roky ago

    Pěkné recepty. Hovězí maso je dražší, ale určitě je moc fajn jednou za čas si kvalitní kousek dopřát. Tipy od vás mne v tom utvrdily.

  3. Zajímavé recepty. Nejvíce mě zaujal recept Hovězí maso na kávě s datlemi. Určitě vyzkouším.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account