Hroznová šťáva poskytuje víc než jen lákavou barvu. Jedná se o snadno připravitelný nápoj podporující zdraví srdce, mozku i trávení.
Hrozny. Věda podporuje jejich silné antioxidační vlastnosti. Není tedy těžké odhadnout, že právě hroznová šťáva je novorozený detoxikační nápoj, jehož kořeny sahají až do starého Egypta. Tehdy se totiž míza z vinné révy začala používat do mastí, a to pro ošetření pokožky a očí. Později Egypťané využívali kvašení k výrobě hroznového vína a elixírů. Tyto ovocné šťávy se uplatňovaly při kontrole různých nemocí, jako je nevolnost, zácpa, cholera, neštovice, onemocnění jater a dokonce i rakovina.
Desetiletí výzkumu a technologického pokroku odhalilo, co dělá hrozny a jejich extrakty terapeutickými. Hroznová šťáva má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Může ovládat hypertenzi a prostatu. Chcete-li detaily, tady jsou!
Chrání zdraví srdce
Hrozny jsou plné antioxidantů. Fytochemikálie, jako je resveratrol a kvercetin, procyanidiny, taniny a saponiny, chrání srdce. Hroznová šťáva také zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu, snižuje zánět krevních cév a zlepšuje jejich schopnost relaxace. Studie u lidí ukazují, že pití hroznové šťávy může kontrolovat systolický krevní tlak.
U pacientů s ischemickou chorobou srdeční fialová hroznová šťáva stimuluje uvolňování protizánětlivých indikátorů, jako je oxid dusnatý. Pití po dobu 2 až 4 týdnů zlepšuje průtok krve tepnami a také snižuje hladinu špatného cholesterolu v nich.
Snižuje ztrátu paměti u starších dospělých
Aktivní polyfenoly, jako je resveratrol, ovlivňují paměťová centra v mozku. Krysy, které resveratrol dostaly, vykazovaly zjevnou podporu učení, nálady a prostorové paměti. Naproti tomu jejich protějšky, jimž bylo podáváno placebo, snížily schopnost vytvářet nové vzpomínky. Tyto studie dokazují, že hroznová šťáva může být vynikajícím mozkovým tonikem.
Řídí krevní glukózu a cukrovku
Jedním z hlavních faktorů přispívajících k diabetu je oxidační stres. Konzumace hroznové šťávy může snížit rezistenci na inzulín. Tento nápoj totiž obsahuje antokyany, flavonoly, fenolové kyseliny a již zmíněný resveratrol, které jsou silnými antioxidanty eliminujícími volné radikály, jež oxidují a způsobují zánět pankreatických buněk vylučujících inzulín.
Zmírňuje problémy s prostatou
Rakovina prostaty a související problémy jsou hlavní příčinou nízké kvality života a úmrtnosti mužů. Laboratorní studie prokazují protirakovinné vlastnosti hroznové šťávy a vína na buňkách rakoviny prostaty.
Podporuje zdraví střev a trávení
Hroznová šťáva a směs červeného vína, nebo jen hroznové polyfenoly ve stravě, kontrolují přírůstek hmotnosti a glukózovou intoleranci. Fytochemikálie také snižují zánět střeva inhibicí produkce zánětlivých markerů. Hroznové polyfenoly dokonce podporují integritu střevní bariéry a podporují růst užitečných střevních bakterií. Tak do dna!
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account