V průběhu zimy mnozí sahají po citrusových plodech. To je v pořádku, nicméně právě ony nepatří jen k preventivním opatřením proti virózám. Jak ovlivňují mozek, postavu i pleť?
Sladké, zářivě barevné citrusové plody, mezi které patří citrony, limety či grapefruity, mají spoustu zdravotních výhod, o kterých spousta lidí nemá ani tušení.
Jsou bohaté na vitaminy a rostlinné sloučeniny
Citrusové plody jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, tedy živiny, která posiluje imunitní systém a udržuje pokožku hladkou a pružnou. Dále se také jedná o slušné množství dalších vitaminů a minerálů, které tělo nezbytně potřebuje. Řeč je o vitaminu B, draslíku, fosforu, hořčíku a mědi. Kromě toho jsou citrusy bohaté na rostlinné sloučeniny, jež mají protizánětlivé a antioxidační účinky. (Tyto sloučeniny zahrnují více než 60 druhů flavonoidů, karotenoidů a éterických olejů a jsou odpovědné za mnoho zdravotních výhod.)
Nabízejí vlákninu
Citrusové plody jsou dobrým zdrojem vlákniny. Pouze jeden šálek nějaké té citrusové dobroty poskytuje čtyři gramy uvedené látky, přičemž vláknina zlepšuje zdraví zažívacího traktu a podporuje hubnutí. Proto sáhněte hlavně po pomerančích, jež také snižují hladiny cholesterolu.
Citrusové plody mají nízký obsah kalorií
Pokud sledujete příjem kalorií, jsou citrusové plody dobrou volbou. Jedna malá klementinka obsahuje pouze 35 kalorií, 1/2 růžového grapefruitu jich má 52. Studie z roku 2015, která se 24 let zaměřovala na stravovací návyky lidí, navíc zjistila, že konzumace citrusových plodů je spojena s úbytkem hmotnosti.
Mohou snížit riziko ledvinových kamenů
Ledvinové kameny se mohou vytvářet, když je moč velmi koncentrovaná, nebo když je v ní vyšší než normální množství minerálů tvořících kámen. Jeden typ ledvinového kamene je způsoben nízkou hladinou citrátu v moči. Naštěstí mnoho ovoce a zeleniny, a to zejména citrusových plodů, hladinu citrátu zvyšuje, a tak předchází riziku tohoto nepříjemného a bolestivého stavu.
Opěvují se pro živiny podporující zdraví srdce
Japonská studie potvrdila, že lidé, kteří jedí vyšší množství citrusových plodů, méně trpí na srdeční choroby a zároveň eliminují riziko mrtvice. Jistá vědecká práce z roku 2017 dále naznačuje, že konkrétně grapefruity jsou spojeny se snížením systolického krevního tlaku.
Chrání mozek
Flavonoidy v citrusových plodech mohou pomoci odvrátit neurodegenerativní onemocnění, jako jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba, jenž jsou důsledkem rozkladu buněk v nervovém systému. Tak co, už pomeranče a citrony vidíte v úplně jiném světle?
Foto: Shutterstock

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account