Vánoční a novoroční oslavy jsou náročné nejen na nervy, ale také na naše zažívání. Všechno to těžké a smažené jídlo, ochutnávání cukroví, uždibování jednohubek… Byl by skoro zázrak, kdyby nás žaludek nepotrápil. Potíže se zažíváním nemusíte hned řešit léky. Zkuste se obrátit na matku přírodu!
Přinášíme vám přehled základních bylin, které se osvědčily jako první pomoc v boji proti trávicím problémům.
Jak na pálení žáhy
Pyróza, kterou známe spíše jako pálení žáhy, podle americké National Library of Medicine pravidelně postihuje 20 % obyvatel Evropy a Ameriky. Palčivý pocit pálení v oblasti hrudní kosti často doprovází i tíživý pocit v krku, obtížné polykání či výraznější produkce slin. Projevy nastávají vlivem špatného fungování česla, svěrače mezi jícnem a žaludkem, následkem čehož žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu.
Problém obvykle po krátké době samovolně odezní, ovšem pokud chceme tělu ulevit o něco dříve, je vhodné poohlédnout se po bylinkách, které krotí tvorbu žaludečních kyselin a klidní trávicí systém. Při problému pálení žáhy je nejúčinnějším prostředkem rakytníkový olej a výtažek z houby čagy zvaný Befungin. K regeneraci sliznice trávicího ústrojí je vhodná tinktura z pýru a lopuchu.
Co s nadýmáním
Častou poruchou trávení je i nadýmání. To se obvykle dostavuje po konzumaci potravin, které podporují tvorbu plynů ve střevech, typicky sacharidy. Trávicí enzymy navíc nebývají plně funkční, kvůli čemuž se strava rozkládá teprve až v tlustém střevě za asistence bakterií či kvašení. To způsobuje napětí v břiše, pocit nafouknutí, ale i nepříjemné bolesti a křeče.
Ke zlepšení trávení, a tím i prevenci nadýmání, je nutné udržet ve správné činnosti slinivku, žlučník a játra. Dále pak pročistit střevo a posílit jeho činnost. Aby byla činnost slinivky co nejlepší, můžeme použít extrakt z houbičky penízovky. Játra a žlučník nám posílí a zregeneruje gemmoterapeutikum z ostropestřce a jalovce. Osvědčeným pomocníkem jsou i bylinné čaje z anýzu, fenyklu či máty.
Když máte průjem
O svátcích nás z řady důvodů může potrápit také průjem. Na vině obvykle bývá špatné stravování, kdy přijímáme větší množství jídla, které tělo nedokáže strávit. Při průjmových potížích bychom nejdříve měli vyloučit možné příčiny způsobené infekcí. Lichořeřišnice nebo topol likvidují parazity v trávicím systému. K zastavení průjmu přispívá borůvka a brusinka, případně gemmoterapeutikum z černého rybízu, dubu nebo lesního bezu hroznatého.
Když vás trápí zácpa
V opačném případě, při zácpě, která obvykle přichází z podobných důvodů jako průjem, je potřeba aktivitu střev naopak podpořit. K rozhýbání střev se používá takzvaný brodecký ortislim, což je směs ananasu, vinných hroznů a mořských řas. Antibakteriální účinky má například česnek. Z preventivních důvodů, aby nás zácpa nezastihla, je vhodné pravidelně užívat dužinu z tykve nebo tinkturu z dubu, lnu, kukuřice a černého rybízu.
Autorka: Nikola Strnadová
Foto: Shutterstock