Sušené ovoce či zelenina jsou zdravou a hlavně dobrou svačinkou. Jenže když se podíváte v obchodě, kolik stojí balíček téhle dobroty, stává se ze sušených plodů svačinka poměrně nákladná a tím pádem i vzácná. Řešením může být sušit si ovoce a zeleninu doma.
Jenže v tom jsme žádná z nás v redakci dosud neměly žádnou zkušenost. O to víc jsme proto přivítaly, když jsme dostaly možnost vyzkoušet sušičku Ezidri Snackmaker FD500. A abychom se první zkušenosti se sušením potravin nelekly, pozvaly jsme si i zdatné pomocníky!
Kromě tradičního redakčního osazenstva přiložili ruku k dílu (a tedy i k testování) synové naší kolegyně Andrey – Patrik a Štěpánek. A testování sušičky Ezidri Snackmaker FD500 jsme si užili opravdu všichni.

Sušení snadno a rychle
„Sušička u nás doma byla vždycky tím spotřebičem, po kterém člověk skrytě touží, ale pořád se nějak zdráhá ho koupit. Takže možnost vyzkoušet ji v redakci pro mě byla i takovým testem, jestli se sušička stane členem domácnosti, nebo ne,“ říká Lucie.
Vzhledem k tomu, že se sušením potravin neměl v redakci nikdo zkušenosti, trochu jsme se bály sáhodlouhého čtení manuálů. „Ale s Ezidri Snackmaker jsme jen rychle ‚přelítly‘ návod k obsluze a bylo. Ovládání je úžasně jednoduché – prostě podle toho, co sušíte, nastavíte jeden ze tří stupňů intenzity sušení, respektive teploty, a je to. Mám ráda, když je obsluha spotřebičů snadná. Když má všechno spoustu funkcí a návod vypadá jako skripta, dost často mě to od používání daného přístroje odradí,“ přiznává Katka. „Takže jsem vážně ráda, že Ezidri do této kategorie spotřebičů nepatří,“ chválí.

Největším úkolem tedy bylo shodnout se, co budeme sušit. Nakonec pro testování padla volba na ovoce jako na symbol léta. „Ale v Ezidri Snackmaker můžete samozřejmě sušit i zeleninu, houby, bylinky, pro něž je určený jeden ze sušicích programů, ale také třeba maso, oříšky nebo zdravé pečivo či pamlsky pro psy a kočky. Vzhledem k tomu, že ovoce u nás – na rozdíl od hub nebo masa – najde strávníky mezi všemi, rozhodly jsme se pro něj,“ popisuje Lucka.
Od křížal po exotiku
Pro testování jsme tedy vybraly jahody (z Katčiny zahrady), jablka, banány, kiwi a nektarinky. „Ten výběr sice vypadá hodně náhodně, ale není. Jednak jsme chtěly vyzkoušet různou texturu ovoce – od měkkých jahod po pevná jablka –, no a jednak jsme si chtěly usušit své oblíbené plody. Já si vybavila, jak jsem v dětství chodila u babičky do špajzu na křížaly, které přes zimu sušila nad kamny. Takže jablka jsem si prosadila já,“ usmívá se Lucka.
A pak už začalo krájení a skládání na síta. Právě tady nejvíc pomohli i dva nejmladší členové testovacího týmu, Páťa se Štěpíkem. Starší Páťa vyfasoval nožík a krájel jahody, pětiletý Štěpánek byl takovým „kontrolorem“. „Vlastně největším úkolem během přípravy bylo, aby zbylo nějaké ovoce na sušení a všechno neskončilo v bříškách těch dvou,“ směje se jejich maminka Andrea. „Ale pomáhali opravdu svědomitě. Páťa vlastně sám nakrájel jahody na ovocnou placku,“ doplňuje.

A právě ovocná (ale i případně zeleninová) placka nadchla nejen děti, ale i nás dospělé. Mimo jiné je totiž skvělá na zpracování drobných plodů, se kterými si občas nevíme rady. „Úplně jednoduše si můžete vyrobit zdravou sladkost. Prostě rozmixujete své oblíbené druhy ovoce, můžete přidat třeba různé koření, kokos nebo oříšky, usušíte na speciální foliové misce, kterou má Ezidri Snackmaker v základní výbavě, srolujete, nakrájíte… A pak už jen mlsáte. Za mě je to úžasná věc pro děti, protože ovoce sušením ještě zesládne, takže má skvělou chuť, ale je bez přidaného cukru, zato se spoustou vitaminů, minerálů a vlákniny. No a maminkám taky přijde vhod,“ směje se Katka.
A kdy bude další?
Délka sušení záleží na druhu ovoce a pohybuje se přibližně od 6 do 12 hodin. „To bylo pro kluky asi nejtěžší, být trpěliví,“ směje se Andy. „Ale příslib sladké dobroty pomáhal.“
Pro první testovací sušení jsme velmi rychle zaplnily všech 5 sít, jež Ezidri Snackmaker FD500 nabízí v základní sestavě (sušicí síta se samozřejmě dají i dokoupit, najednou můžete sušit dokonce až na 15). Na sušení ovocných či zeleninových plátků využijete foliovou misku, na velmi drobné ovoce apod. pak speciální síťku, již oceníte i při sušení bylinek. Ezidri Snackmaker nabízí teplotní režimy v rozsahu 35 až 60 stupňů, takže v ní opravdu usušíte vše, na co si vzpomenete.

Na rozdíl od jiných typů sušiček jsou síta neprůhledná – to aby při sušení nedocházelo ke ztrátě důležitých živin působením světla. Ezidri Snackmaker má navíc velmi nízkou spotřebu elektrického proudu. „A co mě překvapilo, je úžasně tichá. Moje maminka si kdysi koupila sušičku, která byla tak hlasitá, že byla slyšet z kuchyně až do ložnice a rušila při spánku. Což když chcete sušit přes noc, není zrovna výhra. Ale Ezidri přestanete během chviličky vnímat, prostě zapomenete, že běží,“ pochvaluje si Katka.
Které je nejlepší…
Největší úspěch pak samozřejmě mělo ochutnávání usušeného ovoce. „Vůbec jsme nepoužívaly cukr, a i tak bylo ovoce krásně sladké. Pro děti je to ideální náhrada bonbonů nebo jiných dobrot plných sladidel. Kluci si pro samé ochutnávání na nějaké sladkosti ani nevzpomněli, zvlášť když přišla na řadu ovocná placka, jejíž složení si sami namíchali – z jahod, banánu a jablka,“ říká Andrea a se smíchem dodává, že v ochutnávací fází bylo nejtěžší vysvětlit dvěma hlavním pomocníkům, že musí zbýt i něco na focení. A Páťa jí dává za pravdu: „Nejvíc nám se Štěpánkem chutnaly ruličky z placky a pak nektarinka, protože byla sladká.“

Samozřejmě nejen děti se proměnily v nadšené „ochutnavače“. Zatímco Lucku přenesly do dětství sušená jablka (a doteď se nemůže rozhodnout, zda byla lepší sladká červená, nebo kyselejší zelená), Katka ubírala banány i mezi focením, no a nektarinky si nás získaly všechny. Největším překvapením ale bylo kiwi. Je totiž sladké i kyselé zároveň. „Všechno vypadalo a chutnalo skvěle i bez nejrůznějších konzervantů, které často najdete v sušeném ovoci z obchodu. Nám se to sice vzhledem k počtu mlsných jazýčků natěšených na ochutnávání nestalo, ale když vám sušené ovoce nebo placka zbyde, jednoduše je můžete uchovávat zavřené třeba ve sklenicích,“ doplňuje Lucka.
„Musím říct, že ovoce ze sušičky mi chutnalo mnohem víc než to z obchodu. A nejspíš i ostatním zúčastněním, protože zmizelo během několika vteřin. Takže hned další den jsme sušičku zapnuly znovu, i když už nás při tom nikdo nefotil. A nebylo to rozhodně naposledy,“ uzavírá se smíchem Katka.

Tagy:
1 Komentář
  1. NelaVávrová 1 rokem ago

    Máme u rodiny, používali jsme na houby 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account