Také přijdete z nákupu, postavíte v kuchyni tašky a automaticky začnete všechny potraviny skládat do lednice? Pak pro vás máme špatnou zprávu. Některým dobrotám pobyt v chladu životnost spíše zkrátí, než prodlouží.
Které potraviny do lednice zkrátka nepatří?
Brambory
Ano, brambory by měly být skladovány ve tmě a v chladu, ale teplota, na niž je vychlazená lednice, je na ně přece jen hodně nízká. To může způsobit změnu struktury brambor (a tím vám pokazit gurmánský zážitek) kvůli rozpadání škrobu. Mimochodem, pokud je lednice opravdu pořádně vychlazená, mohou brambory zesládnout (škrob v nich se totiž postupně změní na cukr).
Cibule
Ani cibulím nedělá lednice dobře – dokonce se v ní mnohem dříve zkazí, než když je necháte volně při pokojové teplotě (jen dejte pozor, aby na ně nešlo sluneční světlo). V chladničce totiž rychleji podléhají plísním. Výjimkou je samozřejmě rozkrojená cibule – tu pak uchovávejte v lednici v dobře uzavřeném sáčku nebo plastové krabičce.
Česnek
A když jsme zmínili cibuli, nemůžeme zapomenout na česnek. Tomu lednice také nesvědčí – ztrácí v ní totiž vlhkost a také chuť. Mnohem lepší je umístit jej někam, kde může „dýchat“, ale kde není tak chladno. Pokud jste palici česneku již načali, opět ji uzavřete do plastové krabičky, ale snažte se ji spotřebovat do 10 dní.
Med
Pokud by vás viděl nějaký včelař, jak med skladujete v lednici, nejspíš by z vás radost neměl. Med totiž v chladu krystalizuje, což sice není z hlediska chuti žádná katastrofa, ale připravujete se o jeho úžasně jemnou, typickou strukturu. Pamatujte, že trvá roky, než se med při pokojové teplotě zkazí (mnohem dříve jej sníte), takže jej do lednice nedávejte.
Pečivo
Je až překvapivé, jak rychle se dnes na pečivu objeví plíseň. Teoreticky už byste neměli jíst tři dny starý chléb, protože v něm nejspíš už „přebývají“ zárodky plísní (tedy pokud si chléb nekupujete od poctivých pekařů nebo nepečete doma). Ačkoli pobyt v lednici může plesnivění zpomalit, pečivu neprospívá. Důvodem je jeho nadměrné vysušování, které narušuje jeho strukturu a chuť.
Ořechy
Nejrůznější oříšky se po nějaké době začnou kazit – to když v nich žlukne olej, na který jsou bohaté. Z tohoto hlediska by se zdálo logické uchovávat je v lednici. Jenže i když jim takto prodloužíte životnost, ořechy ztratí svou typickou chuť a navíc mají schopnost nasáknout všemožné pachy v lednici…
Rajčata
Pobytem v chladničce ztrácejí rajčata chuť, ta „podtržená“ ji navíc nikdy nezískají. Proto je vždy uchovávejte při pokojové teplotě (nezralá rajčata můžete vystavit i slunečním paprskům). Teprve když máte opravdu zralá rajčata, u kterých hrozí, že se začnou kazit, je můžete přesunout do lednice (ale nenechejte je tam dlouho).
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account