Zatímco jedni vidí v mikrovlnné troubě prakticky nepřítele, jiní na ni při rychlém ohřevu jídla nedají dopustit. Pokud máte tohoto pomocníka doma, je jasné, že nejspíš patříte do onoho druhého tábora. Nicméně využívat tuto troubu jen k přípravě večeře by byla škoda!
Mikrovlnka toho totiž umí mnohem více.
Houbička jako nová
Určitě už jste také zaznamenali, že řada různých výzkumů označila za nejšpinavější předmět v domácnosti obyčejnou houbičku na nádobí. Ono se vlastně není čemu divit – hubka přijde do kontaktu se zbytky jídla, jež často obývají nepříliš přátelské bakterie (za všechny jmenujme salmonelu nebo třeba E. coli), navíc je neustále vlhká, a tak se v ní mikrobům více než daří. Jenže takto kontaminovaný prostředek na mytí nádobí může ony bakterie přenést na další povrchy či nádobí a způsobit vám nepěkné zdravotní obtíže. Pokud je vám proti srsti představa, že houbičku po každém použití vyhazujete a nahrazujete novou (není to ostatně ani ekologické, ani ekonomické), zkuste té stávající dopřát „mikrovlnnou očistu“. Zkrátka hubku lehce navlhčete, vložte do mikrovlnky a dopřejte jí 30vteřinový ohřev. Takto zlikvidujete řadu i velmi nebezpečných bakterií.
Pro kutily i sběratele
Pokud patříte k pěstitelům nejrůznějších rostlin, pak už jistě vyhlížíte sezonu setí a sázení. Ještě předtím, než svěříte semínka půdě, je vhodné substrát dezinfikovat. Zatímco ve skleníku či na záhoně tak učiníte nejspíš pomocí vápna či jinému k tomu určenému přípravku, pro půdu v květináčích můžete využít mikrovlnku. Stačí, když asi kilogram substrátu necháte na 1,5 minuty „mikrovlnit“ a po škůdcích a spol. nebude ani památky.
Zahradničení vám nic moc neříká, ale našli jste v šuplíku kopu odstřižených obálek, jež jste si schovali kvůli sběratelským známkám, až „se k nim jednou dostanete“? Letitou známku je někdy docela těžké odlepit a starý dobrý trik s párou nevyhovuje každému (držet nad sloupcem páry čtvereček 3krát 3 centimetry zavání popálenými prsty). Zkuste proto využít modernější techniku – kápněte na známku trošku vody a na 10 vteřin ji vložte do mikrovlnné trouby. Odlepí se prakticky sama!
Pomocník při vaření
Že mikrovlnka během pár minut ohřeje jídlo, je možné v ní i nějaký ten pokrm uvařit či upéct, rozpustíte v ní máslo nebo čokoládu, není žádná novinka. Ovšem méně známý trik už představuje loupání česneku s pomocí mikrovlnné trouby. Oceníte ho v okamžiku, kdy máte oloupat několik palic česneku, případně když je slupka ke stroužkům pořádně přischlá. V takovém případě stačí dát stroužky do mikrovlnky a nechat je 15 minut ohřát. Slupka se krásně oddělí a jste téměř bez práce. Podobně si můžete pomoci, když objevíte zapomenutý uschlý citron. Jak z něj dostat ještě kapičku šťávy? Opět díky 10 až 15 vteřinám v mikrovlnce.
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account