Mletí mouky doma není o nic složitější než si ji koupit v obchodě. Prostě místo mouky nakupte zrna a umelte je až ve chvíli, kdy jdete vařit nebo péct. S elektrickým mlýnkem to trvá pár minut a namelete si jen tolik, kolik ihned spotřebujete. Samotný mlýnek nevyžaduje skoro žádnou péči a vydrží spousty let.
Proč mlít doma?

    Mouka, zvlášť když je celozrnná, začíná ihned po umletí oxidovat. Oxidace ničí minerály a zhoršuje chuť. Těžko v obchodě narazíte na mouku, která byla umleta třeba před týdnem. Často na vás čeká ve skladu i několik měsíců. Za tu dobu její degradace pokročila.
    Chléb nebo koláče z čerstvé mouky mají vyšší výživovou hodnotu a jejich chuť je nesrovnatelná s těmi, které pečete ze zvětralé mouky. 
    Mletí s mlýnkem je snadné a rychlé: stačí zapnout a nasypat zrna. Mouka se ihned sype výsypkou do mísy.
    Mlýnek nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Jen pokud je odstavený déle než týden, před dalším mletím ho pročistíte umletím hrsti rýže.

Co všechno umelete?
S kvalitním a dostatečně výkonným mlýnkem umelete pšenici, žito, ječmen, mechanicky loupanou pohanku, proso, amarant, jáhly, cizrnu, špaldu, koření, kukuřici, rýži, sójové boby i pšenici kamut.

    Všechny mlýnky umí umlít hladkou, polohrubou i hrubou celozrnnou mouku. Pro velmi jemnou mouku (třeba na vánoční cukroví) je lepší ji ještě prosít.

Naopak žádný mlýnek není dělaný na mokré suroviny a olejnatá semena (lněná, konopná), protože ta většinou nenávratně zanesou mlecí kameny. Mlýnek potom nemele a musíte kameny vyměnit.
Jaký mlýnek na obilí vybrat?
U obilného mlýnku nejvíc záleží na tom, jestli chcete mlít i tvrdé druhy zrn, zejména kukuřici, cizrnu nebo větší množství rýže. V takovém případě si vyberte mlýnek, který má minimálně 360 wattů. Další parametry nejsou až tak podstatné, protože na kvalitu mouky nemají vliv. Záleží jen na vás, jak velkou násypku chcete nebo jestli jsou vám kameny ze žuly sympatičtější než ze směsi korundu a keramiky.
Ekologický Komo Mio je z 100% recyklovatelného materiálu
Rakouský mlýnek z bukového dřeva a materiálu Arboblend, který je bezpečný a biologicky zcela rozložitelný, je ideální pro mletí zrn všeho druhu. S výkonem 400 wattů bez problémů zvládne i tvrdé obilí včetně kukuřice. Má kameny ze směsi korundu a keramiky, které se nikdy neopotřebují a jsou prakticky nezničitelné. Máte na výběr ze šesti barev a na mlýnek dostanete 12 let záruky.
 
Český mlýnek Sana je oblíbeným standardem
Mlýnek z bukového masivu pochází od spolehlivého českého výrobce, který vyrábí své mlýnky v tradiční rakouské dílně. Má 360 wattů, je tedy vhodný pro mletí všech druhů obilí včetně kukuřice. Kameny jsou ze směsi korundu a keramiky: nikdy se neopotřebují, jsou stále stejně hrubé a odolné vůči poškození. 12letá záruka na mlýnek je doplněná o doživotní servis zdarma: i po uplynutí záruční doby se můžete spolehnout na dostupnost bezplatné opravy (neplatíte práci technika, ale jen náhradní díly).
 
Velký mlýnek Komo Fidibus XL pro větší a rychlejší mletí
I tento mlýnek má kameny ze směsi korundu a keramiky a mele všechny obiloviny včetně kukuřice, ale na rozdíl od dvou předchozích mlýnků je dvakrát rychlejší: umele 200 gramů hladké mouky za minutu (hrubou ještě rychleji). Rychlost mletí je daná výkonnějším motorem o síle 600 wattů. Rakouský mlýnek z bukového masivu se vám bude hodit, pokud chcete mlít často a hodně. I tady dostanete 12letou záruku.

Tipy, jak si vybrat mlýnek na obilí krok za krokem

1 Komentář
  1. NelaVávrová 1 rokem ago

    Super

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account