První jarní paprsky nám dodávají tolik potřebnou energii, máme tedy větší chuť pustit se i do věcí, které jindy raději odkládáme. Typický příkladem je velký úklid, při kterém naší pozornosti neunikne ani spíž. Ať už máte zásoby ve skříňce nebo je vaše spižírna větších rozměrů, její efektivní organizace dokáže ušetřit čas i peníze. Dost možná třeba zjistíte, že nějakou dobu nepotřebujete dělat větší nákupy, protože vystačíte s tím, co dům dá.
Jděte na to z gruntu a buďte nekompromisní
Udělejte si čas a prostor, připravte si trochu vody s octem na dezinfekci poliček a můžete se do toho pustit. Nejprve je dobré vše vyndat a vyskládat na stůl, linku či podlahu. Poté důkladně otřete poličky, organizéry a případně i podlahu, je-li spižírna v samostatné místnosti. Zatímco vše schne, pusťte se do nejdůležitější fáze, a to protřídění zásob. Žádné kompromisy, co je prošlé nebo napadené škůdci, musí pryč. Zvláštní pozornost věnujte mouce, v níž mohou být zárodky molů (pavučinky značí problém) a oříškům, které mohou být žluklé. Možná najdete potraviny, které jsou sice v pořádku a v originálním balení, ale víte, že už je konzumovat nebudete, pak se nabízí možnost, poslat je dál potřebným třeba přes potravinovou banku.
Dejte věcem řád
Jakmile jsou zásoby vytříděny, nabízí se dát je hned zpět, ale ještě chvilku vydržte. Lepší je, než bezhlavě věci naskládat opět do polic, zauvažovat nad vytvořením systému, který vám do budoucna usnadní udržování pořádku. Ideálně přizvěte pomocníky v podobě závěsných košů, drátěného systému, háčků nebo nejrůznějších nádob, do nichž uschováte mouku, těstoviny a podobné potraviny před škůdci. Skvělými parťáky jsou také popisovače a štítky. Zásoby se vám takto podaří lépe srovnat podle druhu (koření, sladkosti apod.) nebo data spotřeby a získáte přehled o tom, čeho máte dostatek a co případně chybí.
Sbírku kořenek umístěte nejlépe do zvláštní poličky a pro snadnější orientaci uspořádejte dle abecedy nebo jiného klíče, který vám vyhovuje. Máte-li spižírnu ve skříňce, využijte ke skladování i vnitřní část dvířek, kam přiděláte háčky a na ně pak můžete zavěsit sáčky například také s kořením. Nejrůznější košíky se výborně hodí na menší věci a dobře se s nimi manipuluje.
Kam co dát?
Zvažujete, jak zásoby uspořádat co nejpraktičtěji? Pak si do úrovně očí dejte vše, co využíváte nejčastěji, naopak až nahoru narovnejte věci, které vyndáváte pouze občas jako alobaly, pečicí papíry, houbičky na nádobí, ubrousky apod. Úplně dolů je dobré dát těžké věci typu konzervy či lahve s tekutinami.
Rotace zásob
Pokud spíž zorganizujete tak, aby starší potraviny byly vždy vpředu a novější vzadu, minimalizujete tak riziko, že vám něco zapadne a budete to muset později vyhodit.
Pravidelná kontrola
Inventarizace zásob by se měla provádět pravidelně, velký úklid spižírny pak dvakrát do roka. Udržíte si tak přehled a pořádek, zároveň minimalizujete zbytečné nákupy a plýtvání s potravinami.
Odežeňte škůdce
I když budete mít ve spíži sebevětší pořádek, občasné invazi škůdců je těžké se vyhnout. Potravinovým molům lze nastražit lepové pásky, ale spolehlivě je odrazuje vůně levandule a bobkového listu. Jestliže tedy tyto bylinky nasušíte a třeba v sáčku umístíte do spíže, eliminujete výskyt molů. Mravenci zase nemají rádi vůni hřebíčku a skořice. Pokud nemáte po ruce bylinky, vystačíte si také s éterickými oleji, které nakapete například do nádobky naplněné jedlou sodou. Bonusem je, že vám bude byt stále krásně vonět.
Zdroj: Kristýna Solničková, Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock