Pokud rádi vaříte, je pravděpodobné, že jste zažili ten okamžik, kdy prostě nemůžete najít to, co hledáte. Přijde to přesně ve chvíli, kdy budete vařit podle nějakého receptu, narazíte na klíčovou přísadu a pomyslíte si: „No jasně, tohle tady někdy mám… myslím.“ A pak po dalších 45 minutách máme chuť hodit kuchařku do koše a bezmocně se koukáte na totálně rozhrabané regály ve vaší spíži nebo kuchyňských skříňkách. Ano, přesně tohle je ten frustrující moment, kdy si řeknete dost: „Tohle se musí zorganizovat!“
Ať už se považujete za zavedeného kuchaře nebo kuchařku či jste stále v roli profesionálního začátečníka, když se naučíte, jak si uspořádat kuchyňskou spíž, pomůže vám to udržet vaši kuchyň funkční. A ano, organizovaná spíž znamená, že každá ingredience má své místo a je označená. Znamená to také to, že neváháte při hledání určité suroviny nebo ji nemusíte vyhrabat zpod hory prošlých či nepoužívaných věcí. A hlavně to znamená, že už nikdy nezapomenete, že ji máte a nebudete mít tak doma 10 vanilkových esencí jako mám třeba já.
Triky, jak si uspořádat spíž podle profesionálních organizátorů?
1. Začněte stojanem nebo šuplíkem s kořením
Ideálním pomocníkem je stojan nebo sada nádob na koření, které si můžete označit štítky. Nestane se vám tak to, že špatně uzavřené pytlíky s kořením se vám vysypou do šuplíku a vy skončíte s 10 otevřenými baleními bobkového listu.
2. Vyzkoušejte třípatrovou poličku
Plechovky jsou ve vaší spíži nebo skříni notoricky špatně vidět a vaše oblíbená tomatová polévka se snadno může ztratit vzadu za plechovkami fazolí nebo cizrny, dokud neprojde. Vyřešte tento problém a maximalizujte prostor implementací třívrstvého regálu. Nejen, že budete vidět vše na první pohled, ale vaše plechovky se snadno stanou středobodem vaší spíže.
3. Přidejte dveřní stojan
Nejjednodušší způsob, jak získat víc místa ve vaší spíži, je přidat věšák na dveře. Můžete ho koupit v různých designech a snadno si personifikovat prostor pro předměty, které do dveří chcete umístit.
4. Využijte každý centimetr
I když máte to štěstí, že máte velkou skříň nebo spíž, neznamená to, že je používaná efektivně. Získejte kontrolu nad každým zákoutím a skulinkou přidáním otočných plošin, které umístíte do rohu. Můžete na ně vyskládat například oleje, které díky snadnému otočení budete mít vždy po ruce a na očích.
5. Vyjměte potraviny z jejich původních obalů
Profesionální organizátoři svorně říkají, že jednou z nejčastějších chyb organizace, kterou lidé dělají, je vystavování potravin v jejich původních obalech. Ať už se jedná o cereálie, ořechy a semínka, sušenky nebo těstoviny, většina obalů není navržena tak, aby po otevření uchovala produkty uvnitř. Proto je tak důležité používat opakovatelné sáčky na zip, skleněné nádoby nebo krabičky, které vám pomohou vše uchovat tak, aby byly zachovány původní vlastnosti potravin.
6. Stanovte si jasná pravidla, jaké předměty patří do spíže
Občas máme tendenci zaplnit spíž předměty, které do kuchyně vlastně vůbec nepatří. Ruku na srdce, kdo má také v kuchyni šuplík nových baterií, nabíječek, zbytků mašlí a prostě čehokoliv dalšího, co neví, kam vlastně dát? Zbavte se jich a prostor v kuchyni nebo ve spíži opravdu věnujte jen potravinám.
7. Vracejte věci na stejné místo
Někomu to může znít jako samozřejmost, ale klíčové je vracení všech ingrediencí ve spíži na stejné místo. Zvažte frekvenci potravin, které v kuchyni nejčastěji používáte a ty pak dejte na viditelnější místa ve výšce očí. Zbytek klidně uložte výše či níže ve spíži. Zvlášť pokud se třeba snažíte omezit příjem kalorií, pak box se sladkostmi doporučuji dát hluboko nahoru.
8. Všechno si popište
Pokud nevíte, kde začít, můžete se vždy opřít o štítkovač a popsat si všechny krabičky nápisy. Štítky ukazují domácnosti (i hostům), kde najít, co je nejdůležitější a fungují i jako připomínka, abyste zjistili, co vám dochází. Snadno si je navíc můžete vytvořit doma a na jakékoliv boxy, krabičky nebo pytlíky přilepit a zase sundat.
9. Uspořádejte si skladovací kontejnery
Jedním místem s největším nepořádkem je podle odborníků nejčastěji šuplík nebo polička se miskami na skladování potravin. Je to u vás stejné? Pak se vrhněte do jejího úklidu. Vyhoďte cokoliv bez víka a investujte do chytrého řešení, které vám umožní, co nejrychleji najít příslušnou krabičku i víčko.
10. Poskládejte podobné potraviny dohromady
Skvělý způsob, jak zažít s reorganizací spíže, je vyndat vše a seskupit podle kategorií, jako jsou cereálie, pečící potřeby, konzervy a svačiny. Při vracení na místo se rozhodně zaměřte na datum spotřeby. Tato část je skvělou k odstranění položek, které již nejsou poživatelné.
Foto: Shutterstock, se souhlasem Aliexpress, Aozita, Container Store, Mdesign, Niimbot, Seseno, TBmax
Zdroj: Tidy Nest, The Luxury Real Estate Authority, Clear Space
Autorka: Lucie Janotová
Moc pěkné tipy pro udržení domácnosti v přehledu a čistotě.
fajn tipy
Děkuji za tyto rady, opravdu se zdá že mně to moc pomůže. Jsem tak ráda že jsem objevila tento webík už před několika lety. Dodali jste mně spoustu energie. Podobné účinky na mě má také https://eshop.guaranaplus.cz/guarana guarana, s níž jsem se začala kamarádit před měsícem. Takovou vášeň pro život jsem dlouho neměla.
Dobré rady