Nová rubrika “Tři otázky pro …”, tentokrát na téma ženská sexualita!

Tentokrát pro vás naše kolegyně Aneta Boučková vyzpovídala Liliu Khousnoutdinovou, která pracuje jako lektorka předporodní přípravy a ženských skupin zaměřených na rozvoj ženského potenciálu, návrat rituálů a uctění ženského těla a cyklů. Mimo jiné také vyrábí exkluzivní šperky s motivy ženského těla.

Mnoho let pomáháte ženám najít cestu k přirozené sexualitě a přijetí vlastního těla. Čím to, že navzdory velké nabídce kurzů, seminářů a všeho dalšího je dnes tolik žen stále nespokojených samo se sebou a jak to můžeme změnit?

V naší společnosti máme nesmírně omezený „ideál” ženské krásy… Což je škoda, jelikož věřím, že právě různorodost ženských tvarů a podob přináší do života pestrost. Přijetí těla znamená pochopení jeho výjimečnosti a – stejně tak jako v jiných oblastech – je to cesta, jak se nesnažit být „něco jiného”, ale naopak: být sama sebou a být hrdá na svou jedinečnost, s radostí a láskou sama k sobě. A vždy platí, že nestačí chodit na semináře – je potřeba to začít žít v praxi!

Jaký máte názor na plastickou chirurgii – uměle upravená ňadra, vylepšení intimních partií?

Myslím si, že jsou případy (třeba po amputaci prsu), kdy je to úžasná příležitost. Avšak ve většině případů mi to přijde jako zbytečný zásah do zdravého těla, jen pro ten omezený ideál krásy. Věřím, že svět by byl nesmírně nudný, kdyby všechny ženy vypadaly podobně „ideálně“, a už vůbec, pokud by naše vagíny měly stejný tvar. Vlastně uctění různorodosti tvaru vagín byla jednou z mých motivací pro návrh šperků ve tvaru květu kaly, a tedy i ženského přirození. Je zajímavé, že některé tradice, například indiánská Quodoushka, mají přímo sexuální „typologii“ podle tvaru vagín!

S vaší prací je velmi úzce spjato téma partnerských vztahů. Jak se podle vás pozná, jestli je daný vztah ještě funkční, nebo jestli je lepší z něj vystoupit?

Nejčastěji mají ženy tendenci ve vztahu zůstávat příliš dlouho. Muži naopak odcházejí předčasně. Pokud necítím žádnou radost z toho, že se probouzím vedle svého partnera, pokud zůstávám v práci o něco déle, abych se nemusela vracet domů – to jsou známky toho, že je na čase vztah přehodnotit. Buď na něm zapracovat, nebo ho ukončit. Je dobré si pamatovat, že když říkám „ne“ jednomu vztahu, říkám tím zároveň „ano“ tomu dalšímu, třeba lepšímu, který přijde. Pro ženy je důležité si uvědomit, že úžasný nový vztah potřebuje nejdřív mít „kam přijít“, že tedy je třeba pro něj nejdřív vytvořit ve svém životě prostor. Když jsem sepisovala článek „5 kouzel vztahu“, skončila jsem u toho, že „kouzla“ vztahu jsou: vášeň, úcta a pravda, smích, soucit a ochota nic neodkládat – jako kdyby každé setkání bylo poslední.

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account