Nadměrný přísun vitaminů způsobuje acidózu.
• Vitamin C je kyselý, vyplavuje z těla vápník a snižuje hladinu “dobrého” cholesterolu.
• Neužívejte v nadměrných dávkách nic, zejména vitaminy rozpustné v tucích.
• Užívání syntetických vitaminů může v těle vyvolat chemickou nerovnováhu.
• Tyto vitaminy se hromadí ve tkáních a způsobují obstrukce a toxicitu.
Vitamin A
Další názvy: Beta-karoten, retinol.
Účinek: Povzbuzuje imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči infekcím. Udržuje tkáně zdravé. Spolu s vitaminem B2 pečuje o zdraví sliznic v trávicím ústrojí.
Nejvhodnější zdroje: Rajčata, mrkev, kapusta, tuřín, špenát, brokolice, dýně, jam, čekanka, vodní meloun, chřest, jablka, meruňky, švestky, papája, avokádo, paprika (koření), tykev, “citrónová tráva” (vousatka citrónová).
Vitamin Bl
Další názvy: Tiamin, tiaminchlorid.
Účinek: Nervová soustava. Zajišťuje správné fungování trávicího systému; pomáhá produkovat kyselinu chlorovodíkovou, která je potřeba pro správné trávení.
Nejvhodnější zdroje:Hrách, čočka, semena, ořechy, fazole, řepa, brambory, pomeranče, listová zelenina, melasa, okra, slunečnicová semena, para ořechy, rýţové otruby, neloupaná rýže.
Vitamin B2
Další názvy: Riboflavin, vitamin G.
Účinek: Podporuje imunitní systém. Nezbytný pro růst, pro oči, kůži, nehty a vlasy. Pomáhá metabolizovat bílkoviny a sacharidy.
Nejvhodnější zdroje: Listová zelenina, rýžové otruby, avokádo, mláto, pšeničné klíčky, mandle,
slunečnicová semena, růžičková kapusta, švestky, listy řepy a tuřínu, jablka, banány, mrkev, grapefruit, chaluhy, kokosový ořech.
Vitamin B3
Další názvy: Niacin, kyselina nikotinová.
Účinek: Správný krevní a lymfatický oběh, zdravá nervová soustava, dobře fungující trávicí ústrojí.
Nejvhodnější zdroje: Pšeničné klíčky, ořechy, neloupaná rýže, slunečnicová semena, brambory, listová zelenina, mandle, rebarbora, ječné výhonky, rýžové otruby.
Vitamin B5
Další názvy: Kyselina pantotenová, pantotenan vápenatý.
Účinek: Reguluje metabolismus tuků a sacharidů. Stimuluje nadledviny, které pak produkují více kortizonu. Pomáhá proti stresu.
Nejvhodnější zdroje: Hrách, mateří kašička, listová zelenina, avokádo, banány, brokolice, kapusta, pomeranče, fazole, melasa.
Vitamin B6
Další názvy: Pyridoxin, chlorid pyridoxinu, niacinamid, pyridoxalfosfát.
Účinek: Pomáhá metabolizovat tuky a sacharidy. Přispívá ke správné činnosti DNA a RNA, nervové soustavy a mozku. Významně se podílí na metabolizaci nenasycených mastných kyselin na vitamin F. Pečuje o zdraví krve, podporuje tvorbu červených krvinek a pomáhá udržovat normální hladinu hemoglobinu. Nezbytný pro buněčnou respiraci.
Nejvhodnější zdroje: Listová zelenina, banány, avokádo, pšeničné klíčky vlašské ořechy, melasa, meloun kantalup, zelí, zelená paprika, mrkev, neloupaná rýže, med, švestky, lískové oříšky, brambory slunečnicová semena.
Vitamin B9
Další názvy: Kyselina listová, folacin, kyselina pteroylglutamová.
Pŧsobení: Vytváří červené krvinky, podporuje tvorbu DNA a RNA. Metabolizuje aminokyseliny.
Nejvhodnější zdroje: Listová zelenina, brokolice, chřest, fazol měsíční, irské brambory, ořechy, řepa, růžičková kapusta, avokádo, špenát, zelí, hlávkový salát, banány houby, datle, meloun kantalup.
Vitamin B12
Další názvy: Kobalamin, kyanokobalamin.
Účinek: Nezbytný pro růst, pro produkci a regeneraci červených krvinek.
Nejvhodnější zdroje: Slunečnicová semena, listy kostivalu, chaluhy, banány, hroznové víno
Vitamin B13
Další názvy: Kyselina orotická.
Nejvhodnější zdroje: Vápník, kyselina orotická.
Vitamin B15
Další názvy: Kyselina pangamová.
Účinek: Zvyšuje toleranci vůči hypoxii (nedostatek kyslíku v buňkách a tkáních).
Nejvhodnější zdroje: Semena, ořechy, neloupaná rýže.
Vitamin B17
Další názvy: Nitrilosid, amygdalin, laetril.
Účinek: Preventivní a kancerostatický.
Nejvhodnější zdroje: Maliny brusinky, meruňky a především pecky z meruněk, ostruţiny, fazol zlatý, fazole mungo, fazol měsíční, cizrna, lněné semeno, pecky švestek a broskví.
Vitamin C
Další názvy: Kyselina askorbová, kyselina L-dehydroaskorbová.
Účinek: Podporuje růst a hojení tkání, aktivuje imunitní systém, antioxidant, stimuluje všechny orgány a žlázy, pojivové tkáně. Podporuje léčbu jakéhokoli onemocnění. Může snižovat hladinu “dobrého” cholesterolu a triglyceridů. Rovněž syntetizuje kolagen potřebný pro zdravou kůži a sliznice.
Nejvhodnější zdroje: Veškeré ovoce a zelenina, zejména jahody, ostružiny, citrusové plody, rajčata, papriky, jablka, tomel, guava, mango, třešně, brambory, zelí, kapusta, papája, špenát, brokolice, tuřín, avokádo, banány, kapusta, černý rybíz, petržel, šípky atd.
Vitamin D
Další názvy: Ergosterol, kalciferol, viosterol.
Účinek: Absorpce vápníku. Zvyšuje odolnost vůči infekcím. Nezbytný pro tvorbu zubů a kostí.
Nejvhodnější zdroje: Naklíčená semena, vojtěška, houby, slunečnicová semena, pšeničné klíčky, sluneční záření.
Vitamin E
Další názvy: Tokoferol, tokotrienol.
Účinek: Okysličuje tkáně, snižuje potřebu kyslíku, stimuluje činnost pohlavních orgánů a srdce. Chrání buněčné membrány.
Nejvhodnější zdroje: Panenské rostlinné oleje, syrová a naklíčená semena, ořechy, listová zelenina, neloupaná rýže, pšeničné klíčky, hrách, hlávkový salát, špenát, brokolice, chřest, avokádo.
Vitamin F
Účinek: Snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá snižovat riziko vzniku srdečních chorob. Podporuje nadledviny.
Nejvhodnější zdroje: Panenské rostlinné oleje, (zejména světlicový, slunečnicový, olivový), semena, ořechy, pšeničné klíčky.
Vitamin H
Další název: Biotin.
Účinek: Metabolismus tuků, sacharidů, bílkovin a aminokyselin. Antiseptický.
Nejvhodnější zdroje: Mandle, ovesné otruby, vlašské ořechy, rajčata, zelený hrášek, banány, některé houby.
Vitamin K
Další názvy: Menadiol, menadion, fylochinon, fytomenadion.
Účinek: Ovlivňuje srážení krve. Podporuje játra. Metabolizuje vápník (kosti).
Nejvhodnější zdroje: Špenát, zelí, chřest, brokolice, květák, rajčata, mrkev, chaluhy, vojtěška, melasa, tuřín, listová zelenina, chlorofyl.
Vitamin P
Další název: Bioflavonoidy.
Účinek: Údržba cévních stěn a vlásečnic. Podporuje pojivové tkáně. Posiluje kapilární stěny, ve vlásečnicích působí protisrážlivě, chrání vitamin C.
Nejvhodnější zdroje: Čerstvé ovoce a zelenina, zejména citrusové plody, zelená paprika, hroznové víno, jahody, černý rybíz, meruňky, třešně, švestky, paprika(koření).
Vitamin T
Účinek: Udržuje celistvost krevních destiček. Nejvhodnější zdroje: Sezamové semeno, tahini.
Vitamin U
Účinek: Podporuje léčbu vředů v trávicím ústrojí (např. dvanáctníkových).
Nejvhodnější zdroje: Šťáva ze syrového zelí, čerstvé zelí.
Cholin
Další název: Acetylcholin.
Účinek: Pomáhá při trávení a vstřebávání. Součást fosfolipidů, např. lecitinu.
Nejvhodnější zdroje: Pšenice, listová zelenina, zelí, květák, cizrna, čočka, arašídy.
Inositol
Další název: Hexahydroxycyklohexan.
Účinek: Podporuje růst vlasů, posiluje srdce; vitamin skupiny B. Nejvhodnější zdroje: Většina ovoce a listová zelenina.
PABA
Další názvy: Kyselina paraaminobenzoová (vitamin skupiny B).
Účinek: Podporuje růst. Dobrý na kůži a vlasy.
Nejvhodnější zdroje: Melasa, otruby, neloupaná rýže, slunečnicová semena, pšeničné klíčky.