I když Francouzi rádi říkají „Je veux un été infini“ – chci, aby léto nikdy neskončilo, teplé dny zvoucí k pikniku utíkají rychle. Na nic tedy nečekejte a dopřejte si gurmánské zážitky pod širým nebem s přáteli.
Ani nemusíte připravovat časově náročné pokrmy, jimiž je země galského kohouta proslulá. Stačí k vychlazenému Champagne nakombinovat vhodné pochoutky. Dávno už navíc neplatí, že se cena lahve dobrého Champagne musí vyšplhat do tisíců. Na českém trhu, především v dobrých e-shopech s vínem, pořídíte Champagne i za cenu v řádech stokorun.
„Takzvaná ročníková Champagne označená rokem sklizně obsahují pouze víno z daného ročníku. Hodí se k dlouhodobější archivaci, proto jsou také dražší. Champagne bez označení ročníku jsou většinou cuvée – vznikají mísením vína různých ročníků. Jde také o skvělá vína, určená k dřívější spotřebě, a také se prodávají za příznivější cenu – proto jsou ideální vstupenkou do světa Champagne,“ vysvětluje Jan Pánek, sommelier z on-line vinotéky Vinozarchivu.cz
Vychladit až v parku
Ideální teplota pro podávání Champagne je mezi 8 a 10 °C, což je stejné teplotní rozmezí jako ve sklepích, kde jej hned po plnění do lahví skladují nejzkušenější vinaři. Možná vás tedy napadá, jak dosáhnout toho, aby vám láhev nezteplala, než ji v parku otevřete. Mobilní lednici opravdu mít nemusíte, stačí zabalit do termotašky led. Ten smíchejte v kyblíku s vodou a větší špetkou soli, a do této lázně lahev ponořte na 30 minut před servírováním. Voda se solí totiž pomáhá odvádět teplo z lahve mnohem rychleji, než samotný led.
Podávat jako profík
Jak na správné otevření lahve Champagne? Sejměte fólii, která kryje korek, a také samozřejmě jistící drátek. V jedné ruce držte horní část hrdla láhve a palec pevně přitlačte shora na korek. Netočte korkem, ale samotnou lahví, kterou držíte ve druhé ruce, a to proti směru hodinových ručiček. Namísto klasických „fléten“, tedy štíhlých úzkých sklenic, zvolte raději sklenice ve tvaru tulipánu. Umožňují vínu lépe dýchat a díky tomu rozvinout aroma, které si o to víc užijete.
Jaké lahve vybrat?
Protože piknik má být o rozmanitosti v jídle, vybírejte taková Champagne, k nimž se bude hodit více různých delikates. Samozřejmě může váš piknikový koš obsahovat hned několik různých lahví, abyste mohli prozkoumat rozdíly v jejich aroma a chuti.
Například Champagne Bouché Millesime Vintage z roku 2008 je ideální volbou, o čemž svědčí také jeho hodnocení prestižního průvodce víny Guide Hachette des Vins: „Po 12 letech zrání je tento ročník podivuhodným, vytříbeným a elegantním šampaňským, které perfektně doplňuje kterýkoliv pokrm.“
Co k zakousnutí?
Vychlazené Champagne je nejen jiskřivým letním osvěžením, ale navíc skvěle doplňuje pokrmy, které se dokonale hodí pro piknik. S francouzským původem si ale nelámejte hlavu! Prostě vyberte pochoutky, které se svým charakterem k Champagne báječně hodí, snadno je pořídíte nebo připravíte za pár minut. Zkuste tyto tři tipy, s nimiž hravě uspokojíte chuťové buňky celé své party.
Charcouterie – To je elegantní francouzské označení pro masové pochoutky. Například francouzský Jambon de Savoie (savojská šunka) sice ještě není v našich končinách tak známý, ale běžně už seženete různé jiné sušené šunky – jako je španělský jamon a italské prosciutto. Kvalitní Champagne řízně doplní silnější chutě díky vyvážené kyselince.
Sushi a uzený losos – Pokud milujete sushi a uzeného lososa, zážitek z těchto lahůdek povznese pikantnost Champagne díky obsahu odrůdy Chardonnay. Ryby skvěle doplňuje jemná vůně bílých květů provázená citrusovými tóny citrónu a grapefruitu.
Sýry, ovoce a koláč – Kombinací sýrů a ovoce je nespočet, zkuste třeba připravit focacciu nebo bruschettu s měkkým kozím sýrem a fíky. Skvěle tak doplníte svěží Rosé Champagne s tóny červeného ovoce, které se báječně snoubí i s letními dezerty, jako je rybízový koláč.
Užít si léto jako Francouz? Piknik v Champagne stylu!
-
Donesl internet…
Lenka Hudečková||Krása a zdraví
13 věcí které nastanou ve vašem těle po snědení červeného melounu III. 5. Pročištění tlustého střeva Častým problémem u...
-
Česnek jako prevence i lék
PetraSchäferová||Krása a zdraví
Česnek jako přírodní antibiotikum: Recept na česnekový sirup Česnek je trvalá rostlina s původem ze střední Asie. Obsahuje mnoho...
-
Recenze výrobku – DULCIA Natural – Výživný krém s vitamínem F a lipidy
Jaroslava Korpášová||Krása a zdraví
Před nedávnem jsem si na zdejším portálu měla možnost za nasbírané body vybrat v dárcích několik pleťových krémů, kterou jsem...
-
GEMMOTERAPIE: Fíkovník
Jana101||Krása a zdraví
Fíkovník V gemmoterapii se používají pupeny fíkovníku smokvoně. Fíkovník je zásadním preparátem v psychosomatice (zejména systém slinivka-slezina). *heart* Má drenážní...
-
Střevo – náš druhý mozek
Amanda||Krása a zdraví
Síla střevního mozku: Co to znamená pro vaše duševní zdraví Střevo – náš druhý mozek. Víte, že každý člověk...
-
Donesl internet…
Lenka Hudečková||Krása a zdraví
Banány jako superpotravina III. 11 důvodů proč jíst banány každý den Podporují zdraví srdce. Pomáhají snižovat otoky. Chrání před...
-
Dámy a pánové Lisabon volá!
TerezaNamituche||Krása a zdraví
Včera jsem se vrátila z Lisabonu a řeknu vám, stojí za to se tam zaletět podívat. Slyšela jsem hodně,...
-
Lískové oříšky, zdravá potravina a zdroj bílkovin
Evabel||Krása a zdraví
Lískové oříšky rozhodně patří mezi zdravé potraviny. Obsahují velké množství tělu prospěšných látek, snižují riziko infarktu, omezují výskyt žlučníkových...