Letošní rok připadá Světový den zdraví na 7.4. Přinášíme tipy, jak drobnými změnami můžete své zdraví utužit. Říká se, že zdraví je zrcadlovým odrazem vašeho jídelníčku. Čtěte a inspirujte se.
1) Vsaďte na bio
K čemu je bio dobré? „Výběrem potravin můžeme ovlivnit, kolik chemie do sebe dostaneme. Je to jedna z mála oblastí, kde toho lze dosáhnout. Proto bychom se měli zajímat o původ surovin, složení výrobku a pečlivě volit, co budeme jíst. U nás v Biopekárně Zemanka dbáme, aby receptury vedly k chuťově lahodnému a zároveň nutričně zajímavému produktu, tedy konkrétně sušenkám a krekrům. Proto nejen pečeme ze surovin pocházejících z ekologického zemědělství, ale striktně se i vyhýbáme používání umělých barviv, bílého rafinovaného cukru, palmového tuku a naopak hledáme zdravé alternativy. Bio sušenky pro děti vyrábíme pouze se špaldové mouky a doslazujeme jen přírodními sladidly. Nejčastěji používáme rýžový bio sirup, agáve sirup, med či mleté bio ovoce,“ říká Jan Zeman z Biopekárny Zemanka.
2) Dodejte jídelníčku pestrost
Jíst chleba a pečivo pouze z pšeničné mouky by byla věčná škoda. Sáhněte po zajímavějších moukách a připravte si doma pečivo, které dodá vašemu organismu mnoho živin. Rozhlédnout se samozřejmě můžete i v regálech zdravé výživy. „Zařazením produktů z nutričně zajímavějších mouk objevíme nejen nové chutě, ale dodáme organismu vlákninu, minerální látky a vitamíny. Zkuste třeba mouky a výrobky z luštěnin jako hrách, cizrna, čočka či fazole, nebo plodin jako pohanka, amarant, quinoa. Takový pohankový chléb bude mít díky pohance vysoký obsah rutinu, který posílí vaše cévy. Fazolová mouka a výrobky z ní budou cenným zdrojem kyseliny listové, železa, vlákniny a dodají organismu rostlinné bílkoviny,“ dává tip Martin Fuchs z Extrudo Bečice. 
3) Nezapomeňte na české superpotraviny
Pro imunitu z řady vitamínů je nejdůležitější vitamín C. Tělo napadené infekcí spotřebuje až desetinásobek doporučené denní dávky vitamínu C.  Najdete ho v šípkách, černém rybízu, jahodách, paprikách, nati petržele, ale i jablkách. Vitamín C se velmi snadno ničí tepelnou úpravou, proto je nejlepší konzumovat ovoce a zeleninu v čerstvé podobě. „Jablka můžete sníst i s jadérky, která obsahují amygdalin, jemuž se přisuzují protirakovinné účinky. Zkuste jablka jako základ každého freshe a smoothie a nenajdete lepšího parťáka do kuchyně. Zároveň chci upozornit na opomíjené kysané zelí. Mléčným kvašením se mnohanásobně zvyšuje obsah vitamínů C, K a B. Jeho konzumací se nadopujete prospěšnými vitamíny, podpoříte svoji střevní mikroflóru, tím pádem i imunitní systém. Zelím navíc stabilizujete hladinu krevního cukru a zvýšíte libido, což může pozitivně ovlivňovat nejen psychiku, ale i energetický výdej,“ zmiňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. 
 
Tipy:
Bezlepkové čirokové bio sušenky vločkové s kakaem od Biopekárny Zemanka (100 g) jsou připraveny z bio čirokové a kukuřičné mouky, bezlepkových ovesných vloček a kakaového prášku, který dodává sušenkám nejen vůni, ale i barvu a chuť. Ovesné vločky v sušenkách jsou zdrojem vlákniny a obsažený čirok, disponuje antioxidačními a protizánětlivými účinky. Zakoupíte od 55 Kč www.biopekarnazemanka.cz
Jednodruhová mouka pohanková Extrudo Bečice (400 g) oříškové chuti má vysoký obsah rutinu, který kladně působí na cévy a vrací jim pružnost, tím preventivně zabraňuje tvorbě křečových žil. Přirozeně bezlepková mouka je bohatá i na vitamíny (B, E, C) a minerály (hořčík, měď, vápník, zinek). Zakoupíte od 39,90 Kč na www.extrudoshop.cz, v Globusu, Kauflandu, Albertu a Penny.
S programem Detox Pro od Zdravého stravování provedete jarní očistu kontrolovatelně a dodáte tělu chybějící energii. Imunitu podpoříte díky množství vitamínů, vlákniny a antioxidantů. Maximálně 5denní jídelníček je postaven na ovocných i zeleninových šťávách a smoothies, salátech s ořechy, semínky a luštěninami. www.zdravestravovani.cz

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account