S knížkami Davida Freje se už nesetkáváme poprvé. Že je zánět zabiják, už víme, navíc tak skrytý, že si ho často akutně neuvědomujeme a únavu, depresi nebo cukrovku, obezitu nebo problémy s lymfou a otoky, s takovým problémem nespojujeme.
Autor ale nepovažuje stravu za všespasitelnou, třeba zánět způsobovaný chronickou nemocí jiného původu, což se někdy děje u boreliózy například, stravou nevyléčíte, to vyžaduje i jinou léčbu. Ale v každém případě tělu nesmírně ulevíte už jen tím, že ho přestanete zatěžovat tím, co obecně chronický zánět v těle provokuje.
A to je stres, nevhodné jídlo a třeba i znečištěné prostředí, ve kterém žijeme.
A tohle je kniha, která nabízí praktické řešení.*heart**heart**heart* Je to z větší části kuchařka, návod, jak si vytvořit jídelníček, jak se zamýšlet nad jídlem a těch 135 receptů, které autor nabízí, jsou z kategorie těch, které vás uchvátí jednoduchostí, šťavnatostí a chutností. Jednoduchým nápadem, použitými surovinami, které máme kolem sebe. Zelenina, ovoce, koření, sýry, ořechy, maso…
Jen se přiznejte, kolikrát si takhle v záchvatu něčeho zdravého koupíte něco – a pak se z různých důvodů neodvážíte, nebo prostě se nedostanete k tomu, si toto jídlo připravit. Mě se tohle stalo s quionou.
Takže šance to všechno napravit.:-D
A taky si ugrilovat řepu nebo udělat čočkové karbanátky, cukety využít i na guláš a zamlsat si třeba na pečených višních.
Tabulky a jídelníčky, důležité informace přehledně
Všechno je tady přehledné, většinou graficky zpracované, takže snadno dohledatelné. Obrázky barevné a krásné, máte chuť mlsat i samotnou knihu.
A mlsat i jinak než je dáno tím, co jsme se naučili. Co třeba VÁPNÍK? Máte ještě pořád pocit, že mléko je jeho největším zdrojem? Jenže tady nám autor nabízí celý seznam potravin, které ho předčí: Sezamová semínka, špenát, kapusta, šrucha, kelp, tahini, zelí, brokolikce, sardinky, para ořechy, rebarbora, celer, lněná semínka, papája, pomeranč, mandle, melasa a sojové výrobky.
Zamilovala jsem se do jídelníčků: Víte, když tápete, co zrovna k jídlu, hodí se takové ponouknutí víc než co jiného.
Tak co třeba v sobotu ke sváče?
Miska ořechů, nebo miska černých oliv?
A v neděli k obědu?
Biftek se špenátem, nebo krůtí steak na grilu s čerstvým rozmarýnem a dýňové hranolky.
O autorovi:
MUDr. David Frej je lékař, internista, studoval holistickou a funkční medicínu v Mexiku, Rakousku i Indii. Své poznatky využívá v praxi s klienty, zaměřuje se na léčbu zánětu a s ním souvisejících civilizačních chorob, problémů s výživou, biologickými rytmy, detoxikací organismu. Věnuje se ozdravným pobytům, přednáškám a seminářům. Pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace a je častým hostem televizních i rozhlasových pořadů.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz
Stravou proti zánětu od D. Freje je kniha luxusně rozmlsaných receptů
-
Tip na dárek: Darujte dárek na celý život – uchování pupečníkové krve
Irča Holčáková||Krása a zdraví, dárky, zajímavosti
Vánoční období přináší nejen radost, ale i možnost překvapit své blízké originálním a smysluplným darem. Odvažte se letos překročit...
-
Včasná identifikace může hemofilikovi zachránit život
MilenaKohoutová||Krása a zdraví
K šíření osvěty o hemofilii pomáhají i projekty společnosti Roche Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se vyznačuje významnou...
-
24ina
WandaVorlová||Krása a zdraví
Zdravíčko všem, je tu 24ina a tím završení dvouletého psaní s podstatnou inspirací pro Vás, posluchače/ čtenáře. Vše, co...
-
Dopřejte si oříšky kešu, dodáte tak tělu dostatek hořčíku
Evabel||Krása a zdraví
Kešu jsou olejnaté ořechy ledvinovitého tvaru rostoucí na stále zeleném ledvinovníku s jasně oranžovými plody. Stromy ve své domovině, kterou...
-
Rozhodnutí, které uděláte jen jednou. Červenec – měsíc povědomí o pupečníkové krvi
Irča Holčáková||Krása a zdraví, rodičovství, rodina
Měsíc povědomí o pupečníkové krvi každý červenec vyzývá ke vzdělávání lidí a zvyšování povědomí o významu a léčivém potenciálu...
-
Proč bychom měli jíst vajíčka pravidelně? Mají mnoho pozitivních účinků na naše zdraví
PetraSchäferová||Krása a zdraví
Zdravotní přínosy vajec: Vitamíny, minerály a pravda o cholesterolu Dnes o vejcích. Slepičí vejce jsou známá snad každému z nás. Každý...
-
Donesl internet…
Lenka Hudečková||Krása a zdraví
Okurky… tohle jsem nevěděla… III. 9. Jste Vystresovaní a nemáte čas na masáž, obličej nebo návštěvu lázní? Rozřezat...
-
Fobie – aneb znáte je všechny?
Jaroslava Korpášová||Krása a zdraví
Fobie je úzkostná porucha charakterizovaná chorobným strachem z určitých věcí, situací či jevů, ať skutečných, nebo neexistujících (většinou se uvádí, že fobie je strach, tato „definice“...