Mléko a mléčné výrobky bývají často spojovány s mylnými informacemi v souvislosti se zdravím. K tomuto tématu se vyjadřuje MUDr. Petr Tláskal, CSc, který působí jako vedoucí lékař oddělení léčebné výživy a předseda Nutričního týmu ve FN Motole v Praze.
Co si vlastně můžeme představit pod pojmem správný životní styl v oblasti výživy?
„Náš organismus potřebuje dostatek energie. Tato potřeba je samozřejmě zvýšená u dětí a mladých lidí a sportovců. Mléko je první potravou, kterou po narození přijímáme. Připomínám také, že je velice důležité stravovat se všestranně.“
Jak často bychom měli mléko a mléčné výrobky konzumovat a proč?
„Dospělý člověk by měl denně jíst alespoň dvě porce mléčných výrobků. Může to být cokoliv, mléko, kefír, jogurt či jiné. Zakysané mléčné výrobky obsahují cenná probiotika, jenž posilují mikroflóru a zlepšují trávení. Mléčné produkty jsou bohatým zdrojem vápníku, který tvoří stavební složku kostí.“
Co když člověk trpí intolerancí laktózy?
„V takovém případě je třeba najít jinou cestu, nejlépe individuálně řešit s lékařem. Existují další možnosti, jak přijímat potřebné živiny a cenné látky, aniž bychom ohrožovali své zdraví.“
Jak je to s mlékem v kávě, je skutečně tak nezdravé?
„Toto je mýtus, o kterém se velice často píše, ale není to pravda. Mléko v kávě nijak neškodí, samozřejmě platí i zde – všeho s mírou. Bohužel lidé často důvěřují zcela nepodloženým informacím.“
Podpora mladých talentů
Ve středu 15. 2. se v Praze konala tisková konference k příležitosti oslav výročí tradičního českého výrobce mléka a mléčných výrobků, Mlékárny Valašské Meziříčí, které mj. aktivně podporují mladé talentované sportovce.
Mlékárny úzce spolupracují také s mladým talentem, kterým je juniorský mistr světa v desetiboji z roku 2014 – Jiří Sýkora. Tento nadějný sportovec si dobře uvědomuje, jak je důležité zaměřit se na zdravý životní styl. Zvýšená konzumace mléčných výrobků je pro jeho zdraví a výkony nezbytná.
A co mě ještě na tiskovce zaujalo? Lidé nejvíce kupují tradičně kefíry a jogurty. A nejoblíbenějšími příchutěmi jsou jahoda a čokoláda. Češi jsou v tomto ohledu spíše konzervativní, nové a poněkud neobvyklé příchutě se u nás moc neprodávají. Umíte si představit například „slaný“ jogurt?
A jak to máte vy s mléčnými výrobky? A jaké příchutě máte nejraději? Takže mléku a mléčným výrobkům zdar a na zdraví!:-)
Škodlivost mléka v kávě je nesmysl. A další zajímavosti, které o mléku ještě nevíte
-
Vyhrajte knihu Břicháč Tom
MarieVavrochová||Krása a zdraví
Břicháč Tom”: Revoluce ve světě hubnutí bez diety a přísných pravidel Potřebujete zhubnout?Nechcete držet drastické diety? Trávit hodiny v...
-
Mrtvý brouk má narozeniny
ŠtěpánkaČápová||Krása a zdraví
Oslava života jinak: Narozeniny, dárkování a podpora zdravotních klaunů Dneska nevařím, ani nepeču, dávám dárky a dělám mrtvého brouka....
-
Modelingové pojmy II
BlogirlCzech||Krása a zdraví
Orientovat se v modelingových pojmech je pro modelku klíčové. V minulém díle jste se mohli dočíst o rozdílu mezi...
-
Je hořká vysokoprocentní čokoláda zdraví prospěšná?
KamilaKřivčíková||Krása a zdraví
Možná vás to překvapí, ale většina čokolád zdravá spíš není.” to je vyjádření majitele čokoládovny Chocolate Hill a zde citace z...
-
Moje Jídáše
Romana Mlynářová||Krása a zdraví
Letos jsem se v duchu tradic pustila do pečení Jídášů. Ingredience: 1 kg polohrubé mouky, 30 g droždí, 250...
-
4 tipy jak zdravě sladit, které možná ještě neznáte
RadkaKřivánková||Krása a zdraví
Bílý cukr se dnes označuje jako zabiják. Jistěže to není žádný jed, jinak by se neprodával jako klasická potravina...
-
Kamera zachytila hromadný přílet čápů do Bohuslavic
KamilaKřivčíková||Krása a zdraví
Čáp bílý je tažný pták se zimovišti v subsaharské Africe a jižní Asii. V posledních letech přibývá také případů...
-
Rakovina a energie těla – zamyšlení
PetraLehká||Krása a zdraví
První rakovinovou buňku si můžeš představit jako rebela. Rebela, který už si řekl ,, seru na systém, když on...