Odborníky je považován za rostlinu budoucnosti. Není totiž pouze okrasným keřem, který pravidelně vídáte na procházkách či cestách do práce. Pro vysoký obsah vitamínu C bývá právem označován jako CITRONÍK SEVERU. Řeč je o rakytníku řešetlákovém, který má pro naše zdraví blahodárné účinky. Pro denní doporučenou dávku vitamínu C stačí pouze jedna jeho oranžovožlutá bobule.
Plody rakytníku se v lidovém léčitelství objevují u mnoha civilizací – v tradiční medicíně Indů, Číňanů, Mongolů, u obyvatel Sibiře. Stejně tak byly využívány v Římě a Řecku. Dokonce se mu dařilo i v Rusku, kde rostlina přetrvávala i v nepříznivých klimatických podmínkách. A právě ruští šlechtitelé se nejvíce zasloužili o zavedení nových odrůd.
Plody rakytníku jsou ceněny pro velký obsah vitamínů C, A, B, E, F, D, K, a rutinu (vitamín P), který zabraňuje rozkladu vitamínu C. Tím se vysvětluje, proč si rakytník zachovává vitamín C při sušení i tepelném zpracování. Obsahuje 25x více vitamínu C než pomeranč.
Proč se doporučuje:
-
podporuje přirozenou obranyschopnost organismu
přispívá ke správné činnosti zažívacího traktu
přispívá k dobrému fyzickému stavu a posiluje činnost srdce
udržuje zdravou pokožku
vitamín C přispívá k přirozené tvorbě kolagenu pro normální funkci pokožky, jeho antioxidační účinek neutralizuje nežádoucí volné radikály, tím zpomaluje stárnutí buněk
Říká se, že rakytník:
-
má vliv na oční neduhy
bojuje s kožními nemocemi
je výborným společníkem při rekonvalescenci
údajně napomáhá při nadprodukci hormonů štítné žlázy
příznivě působí na revmatismus a dnu
snižuje bolest
regeneruje tkáně, sliznici trávicího a pohlavního ústrojí
léčí popáleniny, křečové žíly, žaludeční a střevní potíže
Víte, že…
-
Původní název údajně pochází z dob Alexandra Makedonského, kdy vojáci pro sebe i pro koně užívali rakytník k obnově sil. Koně měli díky obsahu oleje lesklou srst.
Původním místem výskytu rakytníku je Asie.
Množství vitamínů a minerálních látek předurčilo rakytník ke zkoumání, šlechtění, v r. 1949 byl v SSSR vybudován první závod na výrobu rakytníkového oleje a vitamínových výrobků.
Rakytník je rozvětvený keř, vysoký 2-4 m. Hlavní růst rakytníků začíná po odkvětu a trvá až do srpna. Kvete v dubnu, při průměrné teplotě 7 – 12 °C. Plody jsou šťavnaté a voňavé.
Rané odrůdy dozrávají v srpnu a září, pozdní až v říjnu. Plody z keřů neopadávají, a tudíž je lze sbírat celou zimu.
Množství karotenu v rakytníku je větší než v mrkvi.
Osvědčené recepty:
Rakytníkový sirup
Suroviny: 3 l bobulí rakytníku 2 l vlažné vody 20 g kyseliny citronové na 1 l šťávy 1 kg krystalového cukru
Postup: Tři litry omytých plodů rakytníku rozmačkáme nebo umeleme na masovém strojku, zalijeme 2 l vlažné vody, přidáme 20 g kyseliny citronové a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme a vymačkáme. Na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru. Na kraji plotny ho bez vaření necháme rozpustit. Můžeme přidat i želírovací přípravek. Ještě teplé plníme do lahví a řádně je uzavřeme.
Rakytníkový džem
Suroviny: 1 kg plodů rakytníkových bobulí 700 g cukru 100 g želírovacího přípravku
Postup: Bobule očistíme, omyjeme, dáme do nerezového hrnce, podlijeme troškou vody a vaříme do změknutí. Potom postupně přidáváme cukr s želírovacím přípravkem a vaříme do zhoustnutí. Ještě vroucím džemem naplníme čisté skleničky, uzavřeme je víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. zdroj
Krásný den
Váš kouč Marie Kostelecká
www.mariekostelecka.cz
TERAPEUT ENERGETICKÉ PSYCHOLOGIE & EFT
KOUČ ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU A ROZVOJE OSOBNOSTI
“Inspiruji lidi ke změnám, které vedou k radostnějšímu,
spokojenějšímu a šťastnějšímu životu.”
Další články: http://www.zenysro.cz/kostmaruska/blogy