Protože je to přirozené. Naše tělo reaguje v souladu s přírodou a jejími přirozenými cykly. To, že jsme to přestali vnímat, je dáno naším životním stylem.
Potravin je dostatek, vlastně u nás nadbytek, a to ve velmi širokém sortimentu. V létě i v zimě máme na pultech téměř všechny potraviny, protože je přemísťujeme z jedné části planety na druhou. Prostě a jednoduše si mohu dát čerstvé jahody kdykoliv, nejen v době jejich přirozeného dozrávání u nás, v místě, kde žijeme.

Je naší škodou, že nevěnujeme pozornost jemným signálům našeho těla, které si přirozeně říká o jídlo teplé nebo ochlazující, podle toho, v jakém ročním období, nebo v jaké zdravotní kondici se nacházíme.

 

Na druhou stranu je pro nás výhodou, některá doporučení přírodní medicíny a poznatky našich babiček do svého stravování a životního stylu zařadit.

Proč? Ve své podstatě nejde o ty jahody. Jídlo jako takové je palivem pro naše tělo. To, jak se stravujeme, nám pomáhá si uchovat své zdraví, dobrou kondici i dostatek energie. Naše stravovací dysbalance se zpravidla v krátkém časovém intervalu neprojeví. V dlouhodobém měřítku již ano. A to nejen v tom našem tradičním nabírání kil, které umíme vnímat asi nejlépe.

Kvalitní a vhodné jídlo nám pomáhá zvládat změny v ročních obdobích, podporuje naši imunitu a zdraví.

Proto se ve svých doporučeních budu věnovat vhodným potravinám, jejich přípravě po celé období roku.
Dalšími významnými kapitolami stravování jsou také naše životní etapa, ve které se nacházíme a naše zdravotní kondice. I zde hraje jídlo a stravování velmi významnou úlohu. Ale budeme jednotlivé kapitoly představovat postupně.
Pohled na potraviny a stravování očima tradiční čínské medicíny je zajímavý a věřím, že i vám se bude takto jevit. V žádném případě nezatracuji nejmodernější poznatky v oblasti výživy. Ony se až tak mnoho od těch tradičních, které nyní oprašujeme, neliší. Hovoří možná moderním jazykem a novými názvy, ale ve velké míře se shodují s tím, co již díky pozorování a životní zkušenosti naši předkové běžně ve svém životě aplikovali.
Ráda využívám všechny informace a vybírám si ty, které korespondují s mým tělem, s mým zdravím. Budu ráda, pokud si i vy naleznete svůj přístup k jídlu, stravování, ke kráse a zdraví. Protože zde vše se vším souvisí. S přibývajícím věkem mi některá doporučení z pohledu ročních období dávají více a více smysl.
Je dobré si uvědomit, že naše tělo nám jen vrací to, co mu my sami dáváme. Mnohé vydrží a je s námi stále 24 hodin x 7 dní po celý rok. Chováme-li se k němu macešsky velmi dlouho, vrátí se nám to po létech právě v kvalitě našeho zdraví a našeho života.
A proto je fajn si včas uvědomit, jak projevit lásku a péči svému tělu, např. prostřednictvím přirozeného stavování podle ročních období. Ono to vůbec není náročné, stačí jen přijmout, že v každém tom období je pro tělo lepší ta či ona potravina, bylinka či koření, které máme zpravidla běžně v naší spíži nebo chladničce.
A jaká ta období máme?

    Jaro – období elementu Dřevo
    Léto – období elementu Oheň
    Pozdní léto – období elementu Země
    Podzim – období elementu Kov
    Zima – období elementu Voda

V dalších článcích se více dozvíte právě o jednotlivých obdobích… máme na to celý rok.
Můžete mi napsat vaše dotazy právě k tématu – stravování podle ročních období. Ráda na ně odpovím v některém z dalších blogů nebo na našem facebooku Hubnu hravě s Evou či ve FB skupině Hubnu hravě – kila, která baví. Těším se na otázky i na vás –  Eva

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account