Řecké nakládané zelí Toursi: Posilněte imunitu chutnou pochoutkou
Brrr, znáte to, když je venku zima a pošmourno, že by psa nevyhnal?
Co na to říká vaše imunita? Zlobí se?
Tak jí pojďme společně udělat radost vitaminovou bombou á la Řecko.
Řecké nakládané zelí TOURSI – PICKLES
Co budete potřebovat:
hlávku zelí
mořskou hrubou sůl
chilli papričky
mrkev
petrželovou nať
celer
bílou papriku
česnek
šikovné ruce
velký nůž
hodinu času
Jdeme na to:
Zelí nakrájíme na středně velké kousky, aby pak byly akorát do ruky nebo „na vidličku“ (nekrouháme na nudličky).
Nakrájené zelí nakládáme postupně do velké sklenice střídavě s celými stroužky česneku, na malé kostičky nakrájeného celeru, kolečky mrkve, kousky papriky, celými chilli papričkami a petrželovou natí.
Zvlášť si uvaříme ve velkém hrnci vodu a rozpustíme v ní dostatek hrubozrnné mořské nebo himalájské soli. Množství soli záleží na vaší chuti, platí ono pohádkové „přiměřeně, přiměřeně“.
Slanou vodou zalijeme sklenici s nakládanou zeleninou až po okraj a lehce přiklopíme víčkem, aby směs “dýchala”. Nezavařujeme!
Datum naložení je dobré si poznačit na sklenici nebo do kalendáře.
Co 3. den nálev ze sklenice se zelím scedíme do hrnce a znovu ihned studený vlijeme zpátky. Česnek většinou lehce zmodrá, vůbec to nevadí.
Směs kvasí při pokojové teplotě 14 – 21 dní, co 3. den přeléváme.
Buďte připraveni na to, že zelí bude svou přítomnost hlásit svou typickou vůní. Proto je ideální jeho kvašení v kuchyni, kde se to přece jen vstřebá .
Nakonec toursi přemístíme do menších uzavíratelných nádob a uchováváme v lednici až do úplného snědení.
Tip na servírování:
Toursi naklademe na talířek, polijeme extra panenským olivovým olejem a posypeme pikantním kořením bukovo(drcené chilli).
Nejlépe chutná k pivu nebo jako zdravá chuťovka “meze”.
Tak KALI OREXI (dobrou chuť) a buďte zdraví!
Vaše Trischka
zdroj: www.mujreckyobchod.cz/blog