Paleo strava: Zdravé tuky, sacharidy a doporučený poměr makroživin
Dočetla jsem se v knize Jak pálit a neukládat, že sacharidy jsou mnohem horší než zdravé tuky. Zdravé tuky jsou v rybách, ořeších, olivách, dokonce sádlo je podle Paleo stravy zdravější než margarín, neb ten je průmyslově zpracovaný. Ten průmyslově zpracovaný margarín obsahuje omega-6 mastné kyseliny, které jsou součástí každodenní stravy na rozdíl od nedostatkových omega-3 mastných kyselin.
Sacharidy nejsou jenom tam, kde je vidíme na první pohled, jako sladkosti (cukr). Jsou v bramborech, rýži, pšenici, ovsu, proto i zde testované müsli Paleo, které zde získalo 98% přízeň neobsahovalo žádné vločky. Také bezlepkové výrobky (průmyslově zpracované) obsahují velké množství sacharidů, neb je tam místo mouky škrob, což je makromolekulární polysacharid.
Čím dál více lidí je alergických na lepek. Všude tam, kam se dávala mouka se začíná dnes místo mouky přidávat drcená kukuřice.
Paleo mà jméno podle Paleolitu – strava vypadá tak, jako v době jeskynního člověka. Vždy když si nejste jisti, jaká strava je “Paleo” zeptejte se, jestli ji měl k dispozici jeskynní člověk.
Nejen tuky, ale i sacharidy se rozdělují na “dobré a špatné”.
Dobré s nízkým glykemickým indexem: celozrnné pečivo, otruby, čerstvé ovoce a zelená zelenina
Špatné s vysokým glyjemickým indexem: slazené cereálie, sladkosti, dezerty, sladké nápoje a džusy, bílé pečivo.
Doporučený poměr makroživin je cca 10 % sacharidů, 40 % bílkovin a 50 %! zdravých! tuků.
Pokud Vás stravování ve stylu Paleo zaujalo, knihu Jak pálit a neukládat zakoupíte na www.fitplan.cz včetně příloh, kde se dozvíte, jak získat vitamíny a minerály ze stravy, co se stane s naším tělem, když máme něčeho málo nebo naopak moc. :-)*enzo*
Zdroj foto: Michaela Nováková