Nezapomínejme na ovoce našich krajin

Proč? Protože jsou to snadno dostupné plody plné důležitých látek pro naše zdraví a občas mohou zůstávat díky exotickým lákadlům opomíjena.

Kdykoli na ně však dostaneme chuť, máme je doslova na dosah ruky. Voňavé a šťavnaté plody jabloní si nás prostě získaly.


Jablka bychom měli konzumovat neloupaná. Těsně pod slupkou se  nachází mnoho cenných vitamínů a minerálů, o které byste se loupáním ochudili. Zbavili byste také jablko spousty vlákniny, která je ve slupce obsažena. Vláknina je důležitá pro správné trávení a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Některé látky, které se nachází ve slupce či těsně pod ní, bojují proti ekzémům, srdečním chorobám a mají protirakovinné účinky.
Více než 84 procent obsahu jablek tvoří voda, jablko tak dokáže člověka osvěžit i uhasit žízeň. Jedno středně velké jablko obsahuje pouze cca 50 kalorií, spoustu živin, ale téměř žádné tuky. Ze živin můžeme zmínit draslík, který hraje důležitou roli při zásobování mozku kyslíkem, funkci ledvin a svalů.
Kromě draslíku obsahují jablka také vápník a hořčík, vitamín C a zmíněnou vlákninu, která podporuje vyprazdňování a tím pročišťuje střeva. Jablko obsahuje i antioxidanty, zdravý cukr (fruktózu) a pektin. Ten váže nadbytečné tekutiny a toxiny včetně těžkých kovů a odvádí je z těla ven.
Díky vitamínům C, A a B6 jsou jablka vhodná při chřipce a nachlazení, při horečce a kašli. Klidně zkonzumujte denně několik plodů.
Jablka pozitivně působí také při onemocnění cukrovkou. Dokáží snížit hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetiky 2. typu zásadní. Tuto schopnost má na svědomí opět pektin,
Jablka rovněž upravují hladinu krevního tlaku i hladinu cholesterolu, čímž brání vzniku aterosklerózy. Dvě jablíčka denně nebo dvě skleničky šťávy výrazně snižují riziko vzniku infarktu myokardu. Srdce i cévy chrání vitamíny A, C, E, polyfenoly a další látky obsažené v těchto plodech. Podporují imunitní i nervový systém.
Jablka napomáhají ke snížení váhy. Zaženou chuť na sladké, přitom jsou jejich kalorie zanedbatelné. Navozují pocit sytosti, protože pektin v žaludku nabobtná. Vyšší obsah draslíku zabraňuje nadměrnému ukládání vody v těle, což je také jedna z častých příčin, proč se hubnutí nedaří. Takže pokud chcete zhubnout pár kilíček, jablka se stanou vhodným pomocníkem.
Zdroj fotografií: bing.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account